Avertisment pentru tinerii care vapeaza: au de pana la 7 ori mai multe sanse sa contracteze coronavirusul

Publicat: 14 August 2020 | Actualizat: 14 August 2020

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cel mai recent studiu realizat de Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford a descoperit ca tinerii care vapeaza sunt de pana la sapte ori mai susceptibili sa fie testati pozitiv cu COVID-19 decat persoanele care nu folosesc tigari electronice.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 4.351 de persoane cu varsta intre 13 si 24 de ani din Statele Unite. Este prima cercetare care analizeaza corelatia dintre vapat si vulnerabilitatea la coronavirus, dupa ce mai multi tineri care folosesc astfel de dispozitive au fost internati in spitalele din SUA, dupa ridicarea carantinei.

Cercetatorii spun ca adultii tineri ar trebui sa stie ca daca folosesc tigari electronice, se expun unui risc foarte mare de infectare cu COVID-19 pentru ca isi deterioreaza plamanii.

„Tinerii pot crede ca varsta ii protejeaza de la a contracta virusul sau ca nu vor dezvolta simptome COVID-19 dar datele arata ca acest lucru nu este adevarat in cazul celor care vapeaza”, sustine Shivani Mathur Gaiha, coordonatoarea echipei de cercetare.

Aceiasi cercetatori afirma ca exista mai multe explicatii posibile pentru rezultatele descoperite. De exemplu, maniera in care tinerii vapeaza, impartind cu altii, atingandu-si gura sau aparatul si scotandu-si mastile de pritectie pentru a fuma – toate aceste aspecte ar fi putut contribui la raspandirea virusului. Totodata, este foarte posibil ca aerosolii inhalati de la tigarile electronice sa poarte virusul.

Insa cei mai multi cercetaori sunt de parere ca exista o legatura directa intre vapat, afectiuni pulmonare si vulnerabilitatea la SARS-COV-2, vapatul regulat putand sa afecteze plamanii.

Surse:
https://www.businessinsider.com/vaping-teens-young-adults-more-likely-to-get-coronavirus-2020-8
https://www.livescience.com/vaping-covid-19-risk-teens.html


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

Citeste si despre:

Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer

Vesti bune pentru cei care sufera de LUPUS

7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua

Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi

8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult

Excelenta din interior catre exterior

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Bacterii prietenoase pentru burtici linistite!

Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate

Lucruri neasteptate care au mai multi microbi decat ati crede

Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata

Sfaturi pentru cei care acorda ingrijiri

7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare