Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux

Publicat: 26 Noiembrie 2007 | Actualizat: 19 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Studiile efectuate au aratat ca unii copii sunt tratati inutil pentru boala de reflux gastroesofagian. Noile cercetari au aratat ca foarte multi copii care nu necesita medicamente antireflux, sunt tratati cu ele pentru regurgitatii sau voma care sunt manifestari normale la nou-nascuti.

Au fost evaluati pentru boala de reflux gastroesofagian (RGE) 44 de sugari care prezentau regurgitare persistenta, dintre acestia numai 8 indeplineau criteriile pentru boala de RGE, desi aproape toti (exceptie doi) erau deja sub tratament cu medicamente antireflux.

Medicul pediatru Vikram Khoshoo afirma ca in ultimii ani s-a remarcat o crestere a prescriptiilor de medicamente pentru RGE. “In randul parintilor, regurgitarea care exista in mod normal la sugari, este considerata o afectiune care necesita tratament. Dar in foarte multe cazuri este mai mult o chestiune de igiena decat o problema medicala”, afirma acesta.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Sugarii si medicatia antireflux

Prescrierea medicamentelor antireflux in cazul sugarilor cu presupusa boala RGE a crescut foarte mult in ultimii ani, un studiu in acest sens a aratat o crestere cu 7% in ceea ce priveste administrarea unei clase de medicamente prescrise pentru reducerea aciditatii in randul sugarilor intre 1999-2004.

Acesta crestere a administrarii medicamentelor antireflux s-a efectuat in ciuda faptului ca nu s-au efectuat studii care sa demonstreze siguranta administrarii acestor medicamente copiilor sub un an, afirma Eric Hassall, medic pediatru la Spitalul de Pediatrie din Vancouver. Hassel afirma ca noua generatie de medicamente antireflux, cunoscuta sub denumirea de inhibitori de pompa de protoni, a revolutionat tratamentul formelor severe de boala de RGE, determinand o scadere a numarului de interventii chirurgicale pentru aceasta afectiune.

Dar este evident ca medicamentele sunt prescrise prea des in cazul nou-nascutilor. “Se cunoaste faptul ca 70% dintre nou-nascutii, de altfel sanatosi, regurgiteaza de pana la patru ori pe zi”, afirma acesta. Pe masura atingerii varstei de 7-8 luni, acest procentaj incepe sa scada, ajungand la 5% in momentul cand copilul incepe sa mearga.
Eric Hassall afirma ca parintii si medicii pediatri eticheteaza in mod eronat regurgitatiile normale ca si boala de reflux, mai ales daca sugarul este iritat. Constipatia, alergiile la laptele de vaca si expunerea la fumul de tigara sunt cauze mai frecvente de iritabilitate, de tipul colicilor, care in general se rezolva dupa 3 luni, afirma acesta. “Daca sunt indepartati acesti factori, cel putin 25% dintre sugari se vor simti mai bine in urmatoarele saptamani”, afirma acesta. “Vor continua sa regurgiteze, dar vor fi mult mai fericiti”.
Durata sigura de administrare a medicamentelor antireflux la sugari ramane necunoscuta. Studiile au aratat ca administrarea medicamentelor antireflux este sigura la copii mari cu boala de reflux gastroesofagian; exista insa studii care arata ca folosirea indelungata a acestora pot creste vulnerabilitatea la pneumonie si la boli ale stomacului.

De retinut!

Khoshoo afirma ca sugarii care regurgiteaza frecvent ar trebui evaluati pentru boala de reflux in cazul in care nu iau in greutate, daca au simptomatologie respiratorie recurenta sau wheezing si daca sunt iritati in mod constant. Regurgitatiile puternice sunt un alt aspect de luat in considerare.
“In cazul in care copilul este fericit si creste in greutate normal, sansele sunt foarte mari ca el sa prezinte boala de reflux necomplicata care nu necesita tratament”, afirma acesta.
Studiul efectuat de catre Khoshoo a aratat ca intreruperea medicamentelor antireflux in cazul copiilor care nu prezentau simptomatologie de reflux relevanta, nu a fost urmata de cresterea simptomatologiei.

Metode pentru reducerea regurgitarilor

Exista o serie de metode pentru scaderea regurgitarii la sugar. Asociatia de Nutritie si Sanatate a copilului recomanda urmatoarele:
- evitarea supraalimentarii sugarului; a nu se alimenta imediat dupa ce a regurgitat; se recomanda respectarea programului de alimentatie
- in cazul copiilor alimentati artificial (intarcati), este utila ingrosarea formulei cu cereale de orez, dar este necesara reducerea cantitatii de lapte in acest caz, pentru a se evita supraalimentarea nou-nascutului; el afirma ca un copil alimentat in mod normal cu 6 masuri de lapte, ar trebui alimentat cu 4 masuri si inca 4 lingurite de cereale
- evitarea expunerii la fumul de tigara
- mentinerea copilului in pozitie ridicata pentru cel putin 30 minute dupa alaptare.
Khoshoo mai recomanda culcatul copiilor la un unghi de 30-35 grade, pentru a permite gravitatiei sa actioneze.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Masca devine obligatorie si in spatiile deschise!

Primele vaccinuri anti-COVID vor sosi in Europa in primavara

Raed Arafat: ”5% din populatia Romaniei a fost infectata cu COVID-19, dar multi nu au stiut”

Ingrijirea tenului si tratarea acneei

Ministrul Sanatatii: Pacientii cu simptome medii si usoare vor ramane acasa, monitorizati de medicii de familie

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Oamenii anxiosi, fricosi sau depresivi au o evolutie mai severa a bolii, spune dr. Virgil Musta

Starea de alerta se prelungeste cu inca 30 de zile in Romania. Ce masuri trebuie respectate?

Ghid de scadere in greutate

Ce se intampla daca indicele de infectare cu COVID-19 in Bucuresti depaseste 3 cazuri la mia de locuitori?

Vaccinul antigripal poate fi periculos pentru cei care au fost infectati cu COVID-19? Ce spune dr. Adrian Marinescu, medic infectionist