Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux

Actualizat: 19 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Studiile efectuate au aratat ca unii copii sunt tratati inutil pentru boala de reflux gastroesofagian. Noile cercetari au aratat ca foarte multi copii care nu necesita medicamente antireflux, sunt tratati cu ele pentru regurgitatii sau voma care sunt manifestari normale la nou-nascuti.

Au fost evaluati pentru boala de reflux gastroesofagian (RGE) 44 de sugari care prezentau regurgitare persistenta, dintre acestia numai 8 indeplineau criteriile pentru boala de RGE, desi aproape toti (exceptie doi) erau deja sub tratament cu medicamente antireflux.

Medicul pediatru Vikram Khoshoo afirma ca in ultimii ani s-a remarcat o crestere a prescriptiilor de medicamente pentru RGE. “In randul parintilor, regurgitarea care exista in mod normal la sugari, este considerata o afectiune care necesita tratament. Dar in foarte multe cazuri este mai mult o chestiune de igiena decat o problema medicala”, afirma acesta.

Sugarii si medicatia antireflux

Prescrierea medicamentelor antireflux in cazul sugarilor cu presupusa boala RGE a crescut foarte mult in ultimii ani, un studiu in acest sens a aratat o crestere cu 7% in ceea ce priveste administrarea unei clase de medicamente prescrise pentru reducerea aciditatii in randul sugarilor intre 1999-2004.

Acesta crestere a administrarii medicamentelor antireflux s-a efectuat in ciuda faptului ca nu s-au efectuat studii care sa demonstreze siguranta administrarii acestor medicamente copiilor sub un an, afirma Eric Hassall, medic pediatru la Spitalul de Pediatrie din Vancouver. Hassel afirma ca noua generatie de medicamente antireflux, cunoscuta sub denumirea de inhibitori de pompa de protoni, a revolutionat tratamentul formelor severe de boala de RGE, determinand o scadere a numarului de interventii chirurgicale pentru aceasta afectiune.

Dar este evident ca medicamentele sunt prescrise prea des in cazul nou-nascutilor. “Se cunoaste faptul ca 70% dintre nou-nascutii, de altfel sanatosi, regurgiteaza de pana la patru ori pe zi”, afirma acesta. Pe masura atingerii varstei de 7-8 luni, acest procentaj incepe sa scada, ajungand la 5% in momentul cand copilul incepe sa mearga.
Eric Hassall afirma ca parintii si medicii pediatri eticheteaza in mod eronat regurgitatiile normale ca si boala de reflux, mai ales daca sugarul este iritat. Constipatia, alergiile la laptele de vaca si expunerea la fumul de tigara sunt cauze mai frecvente de iritabilitate, de tipul colicilor, care in general se rezolva dupa 3 luni, afirma acesta. “Daca sunt indepartati acesti factori, cel putin 25% dintre sugari se vor simti mai bine in urmatoarele saptamani”, afirma acesta. “Vor continua sa regurgiteze, dar vor fi mult mai fericiti”.
Durata sigura de administrare a medicamentelor antireflux la sugari ramane necunoscuta. Studiile au aratat ca administrarea medicamentelor antireflux este sigura la copii mari cu boala de reflux gastroesofagian; exista insa studii care arata ca folosirea indelungata a acestora pot creste vulnerabilitatea la pneumonie si la boli ale stomacului.

De retinut!

Khoshoo afirma ca sugarii care regurgiteaza frecvent ar trebui evaluati pentru boala de reflux in cazul in care nu iau in greutate, daca au simptomatologie respiratorie recurenta sau wheezing si daca sunt iritati in mod constant. Regurgitatiile puternice sunt un alt aspect de luat in considerare.
“In cazul in care copilul este fericit si creste in greutate normal, sansele sunt foarte mari ca el sa prezinte boala de reflux necomplicata care nu necesita tratament”, afirma acesta.
Studiul efectuat de catre Khoshoo a aratat ca intreruperea medicamentelor antireflux in cazul copiilor care nu prezentau simptomatologie de reflux relevanta, nu a fost urmata de cresterea simptomatologiei.

Metode pentru reducerea regurgitarilor

Exista o serie de metode pentru scaderea regurgitarii la sugar. Asociatia de Nutritie si Sanatate a copilului recomanda urmatoarele:
- evitarea supraalimentarii sugarului; a nu se alimenta imediat dupa ce a regurgitat; se recomanda respectarea programului de alimentatie
- in cazul copiilor alimentati artificial (intarcati), este utila ingrosarea formulei cu cereale de orez, dar este necesara reducerea cantitatii de lapte in acest caz, pentru a se evita supraalimentarea nou-nascutului; el afirma ca un copil alimentat in mod normal cu 6 masuri de lapte, ar trebui alimentat cu 4 masuri si inca 4 lingurite de cereale
- evitarea expunerii la fumul de tigara
- mentinerea copilului in pozitie ridicata pentru cel putin 30 minute dupa alaptare.
Khoshoo mai recomanda culcatul copiilor la un unghi de 30-35 grade, pentru a permite gravitatiei sa actioneze.


Citeste si despre:

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic Colicile la sugari Sindromul mortii subite a sugarului Contraindicatiile alimentatiei naturale la sugar Congestia nazala la sugari: cauze, simptome si remedii Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Dieta Sugar Busters (Eliminati zaharul) Dieta sugar busters: informatii utile Tratamentul pentru diaree la sugari, copii si adulti Dacriostenoza - blocarea canalelor lacrimale la sugari Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si optiuni de tratament Icterele sugarului si copilului Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei
Cere sfatul medicului ×