Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol

Publicat: 02 Februarie 2010 | Actualizat: 08 Februarie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la nivelul arterelor. Aceste depozite de colesterol pot ingusta arterele – sau in unele cazuri le pot bloca complet – si impiedica trecerea sangelui incarcat cu oxigen spre inima. Rezultatele, pentru sute de mii de persoane in fiecare an, sunt angina pectorala, infarctul miocardic sau alte boli cardiovasculare.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tipuri de colesterol

Exista doua tipuri de colesterol: colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare) si colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica). Colesterolul HDL este deseori numit tipul „bun” de colesterol intrucat ajuta la indepartarea colesterolului suplimentar din organism. LDL este colesterolul „rau”; este format in mod principal din grasime si este un factor de risc particular pentru afectiunile cardiace.

Deci atunci cand o persoana isi stabileste un scop din a scadea nivelul colesterolului este bine sa cunoasca valorile normale pentru cele doua categorii si pentru colesterolul total (care nu reprezinta suma dintre HDL si LDL colesterol).

Colesterol total (mg/dL) HDL (mg/dL) LDL(mg/dL)
Normal: sub 200 Barbati: 40-50 Normal: sub 130
La limita: 200-239 Femei: 40-60 La limita: 130-159
Risc crescut: 240 Risc crescut: sub 40 Risc crescut: 160 sau mai mult


Daca oricare dintre valorile colesterolului sunt in categoria de risc, persoana respectiva prezinta un risc crescut pentru afectiuni cardiace – care pot duce la infarct miocardic. Vestea buna este ca exista mai multe optiuni pentru a aduce colesterolul in zona de siguranta.

Aceste patru optiuni pot fi eficiente independent – sau impreuna – pentru scaderea nivelului de colesterol si sa il tina sub control:
- dieta;
- exercitiul fizic;
- scaderea in greutate;
- medicatia.

Dieta pentru scaderea colesterolului

Organismul obtine colesterolul in doua moduri: din alimente si din productie proprie. Majoritatea colesterolului din alimentatie provine din grasimi animale care se gasesc in alimente precum carnea, untul, margarina, laptele si pestele. Una dintre cele ma usoare cai de a scadea nivelul de colesterol este scaderea aportului anumitor alimente.

Asa cum exista un colesterol „bun” si unul „rau”, tot asa exista si grasimi „bune” si grasimi „rele”. Pentru a mentine scazut nivelul de colesterol, aportul de grasimi din alimente nu trebuie sa depaseasca 25 - 35% din totalul dietei – iar majoritatea acestora ar trebui sa fie de tipul bun, adica grasimi vegetale (grasimi mononesaturate si polinesaturate) si acizi grasi omega - 3, care se gasesc in special in peste.

Pentru a ajuta la scaderea nivelului colesterolului LDL, trebuie evitate sau reduse grasimile saturate (de obicei gasite in alimente de origine animala ca ouale, produsele lactate si carnea) si grasimile de tip trans, care se formeaza cand se adauga hidrogen la grasimile vegetale (margarina). Pentru a determina daca o grasime este de origine vegetala sau animala trebuie stiut ca: grasimile animale sunt solide la temperatura camerei, iar cele vegetale sunt lichide la aceeasi temperatura.

O dieta sanatoasa trebuie sa contina cat mai multe grasimi provenite din uleiuri vegetale, nuci, avocado, somon si sa fie cat mai mult reduse alimentele bogate in grasimi ca laptele integral, carnea, chips-urile si produsele de patiserie.

Exercitiul fizic pentru scaderea colesterolului

Activitatea fizica regulata este cheia pentru mentinerea unui nivel scazut de colesterol. Studiile au aratat ca si un nivel mediu de exercitiu fizic este suficient pentru a creste colesterolul HDL si a-l scadea pe cel LDL.

Exercitul fizic, in combinatie cu o dieta sanatoasa este de asemeni importanta deoarece in timp ce o dieta saraca in calorii ajuta la scaderea colesterolului total si a celui LDL, unele studii arata ca poate determina, de asemeni, si o scadere cu pana la 7% a colesterolului HDL de-a lungul unui an. Acelasi studiu a aratat o crestere a colesterolului HDL (si o scadere a LDL si a colesterolului total) la persoanele care au mers sau au alergat mai mult de 10 km pe saptamana.

Scaderea ponderala pentru scaderea nivelului de colesterol

Atat dieta sanatoasa cat si exercitiul fizic regulat pot duce la un alt instrument important pentru scaderea colesterolului: scaderea ponderala. Supraponderabilitatea poate determina o crestere a nivelului de LDL colesterol. Persoanele obeze cu un nivel de LDL colesterol crescut pot determina scaderea acestuia prin pierdere ponderala. Scaderea ponderala duce si la scaderea trigliceridelor (alta forma de grasime din sange si care ar trebui sa fie sub 150mg/dL) si creste nivelul de HDL colesterol.

Medicamentele care scad coelsterolul

Unele persoane nu pot determina o scadere semnificativa a colesterolului doar prin modificari ale stilului de viata. Exista factori genetici care influenteaza nivelul de colesterol; astfel exista persoane care pot mentine un nivel bun de colesterol fara un efort prea mare, in timp ce alte persoane pot avea o dieta corecta, pot face exercitiu fizic regulat si pot mentine o greutate corporala buna si cu toate acestea sa aiba un nivel crescut al colesterolului.

In aceste cazuri sunt necesare medicamentele. Exista mai multe tipuri de medicamente care determina scaderea colesterolului, dar cele mai prescrise sunt statinele. Succesul acestora se datoreaza eficacitatii lor la majoritatea pacientilor. Studiile au aratat ca statinele pot determina o scaderea colesterolului LDL cu 20 - 60%.

Alte medicamente cate pot determina scaderea colesterolului sunt:

- sechestrantii acizilor biliari;
- acidul nicotinic (niacin);
- acidul fibric;
- inhibitorii absorbtiei de colesterol;
- medicamentele combinate.

Fiecare dintre aceste medicamente sunt diferite in modul de actiune. Spre exemplu, unele determina scaderea nivelului de colesterol LDL, in timp ce altele trateaza nivelele crescute de trigliceride si/sau cresc nivelul de colesterol HDL. Medicul este cel care decide care sunt cele mai eficiente medicamente, in functie de pacient.

Totusi, aceste medicamente pot sa nu fie atat de eficiente, daca pacientul nu face si el eforturi. Se stie ca o dieta bogata in grasimi saturate poate diminua efectele medicametelor pentru scaderea colesterolului, ca statinele. Dieta, exercitiul fizic, scaderea ponderala si medicamentele – acestea sunt instrumentele necesare pentru scaderea nivelului de colesterol si mentinerea acestuia la un nivel bun.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 0724009544
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Citeste si despre:

Teste pentru depistarea problemelor erectile

9 reguli pentru o inima sanatoasa

Beneficiile oferite de afine

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Sanatatea articulatiilor cu remedii naturale

Programul de reabilitare cardiaca

Principalele teste screening de care au nevoie barbatii

Litiaza biliara (calculii biliari)

Operatia de bypass coronarian

Informatii esentiale despre transplantul de organe