Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Publicat: 09 Noiembrie 2006 | Actualizat: 31 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si acizi grasi polinesaturati, fata de o dieta cu continut minim in astfel de grasimi. Au fost obtinute date despre aportul zilnic de acid linoleic si grasimi polinesaturate.

Fisele medicale ale subiectilor au fost revazute dupa 15 ani. Barbatii care au avut o dieta bogata in acizi omega-3 si grasimi polinesaturate s-au bucurat de protectie "substantiala" fata de bolile cardiovasculare, comparativ cu cei care au consumat grasimi de alte feluri, chiar si in cantitati mai reduse, riscul de deces prin boala de inima reducandu-se cu 62%.


Concluzia acestui studiu este ca tipul de grasimi utilizate pare sa aiba o importanta mai mare in reducerea riscului de deces prin boli cardiovasculare la barbati, decat cantitatile consumate. Surse de acid linoleic sunt uleiurile de masline, porumb, floarea-soarelui.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale nu se recomanda prajirea pestelui!

Consumul de peste previne producerea accidentelor cerebrale la varstnici, atata vreme cat nu este pregatit prin prajire. Intr-un studiu realizat pe 4775 de adulti cu varste peste 65 de ani, fara elemente de boala cardiovasculara la inrolarea in studiu, s-a evaluat consumul de carne de peste, atat din punct de vedere al cantitatii cat si al modului de preparare.

Fisele medicale au fost revazute dupa 12 ani. In acest interval s-au inregistrat 626 de atacuri cerebrale in cadrul lotului. Analiza datelor a evidentiat ca cei care au consumat ton sau peste preparat prin alte metode decat prajirea, de 1-4 ori pe saptamana, au avut un risc mai redus de dezvoltare a accidentelor vasculare cu 27%, fata de cei care consumau peste mai rar decat o data pe luna. Consumul a mai mult de 5 portii pe saptamana a determinat scaderea suplimentara a riscului.



Subiectii care au relatat consumul de peste prajit sau sandwich-uri cu peste, au inregistrat un risc crescut de boala, proportional cu numarul de portii consumate. O alta concluzie interesanta a studiului a fost aceea ca aceste efecte protectoare influenteaza riscul de atac cerebral la varste inaintate, explicatia ramanand sa fie clarificata de studii viitoare.

Prevenirea accidentelor vasculare

Consumul de peste previne producerea accidentelor cerebrale la varstnici, atata vreme cat nu este pregatit prin prajire - Pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale nu se recomanda prajirea pestelui! Intr-un studiu realizat pe 4775 de adulti cu varste peste 65 de ani, fara elemente de boala cardiovasculara la inrolarea in studiu, s-a evaluat consumul de carne de peste, atat din punct de vedere al cantitatii cat si al modului de preparare. Fisele medicale au fost revazute dupa 12 ani. In acest interval s-au inregistrat 626 de atacuri cerebrale in cadrul lotului.

Analiza datelor a evidentiat ca cei care au consumat ton sau peste preparat prin alte metode decat prajirea, de 1-4 ori pe saptamana, au avut un risc mai redus de dezvoltare a accidentelor vasculare cu 27%, fata de cei care consumau peste mai rar decat o data pe luna. Consumul a mai mult de 5 portii pe saptamana a determinat scaderea suplimentara a riscului.

Subiectii care au relatat consumul de peste prajit sau sandwich-uri cu peste, au inregistrat un risc crescut de boala, proportional cu numarul de portii consumate. O alta concluzie interesanta a studiului a fost aceea ca aceste efecte protectoare influenteaza riscul de atac cerebral la varste inaintate, explicatia ramanand sa fie clarificata de studii viitoare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 0724009544
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Email
Clinici
recomandate

Suport in cresterea imunitatii- complex de 9 vitamineSuport in cresterea imunitatii- complex de 9 vitamine

Citeste si despre:

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Atacul de cord si bolile cardiace

Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2

Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Excelenta din interior catre exterior

Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia!

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Sezonul cald, momentul cel mai bun sa-ti reduci colesterolul!

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Programul de reabilitare cardiaca

Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol