Terapia cu laser poate imbunatati ovulatia la femeile cu sindromul ovarelor polichistice

Publicat: 19 Decembrie 2006

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

In cazul femeilor cu sindromul ovarului polichistic tratamentul cu YAG-laser aplicat la nivelul interstitiului ovarian imbunatateste ovulatia, conform unui studiu recent publicat in august in "American Journal of Obstetrics and Gynecology".
Drilling-ul sau diatermia ovariana laparoscopica este eficienta la multe paciente cu sindrom ovarian polichistic, dar autorii studiului explica faptul ca jumatate din aceste femei cu raspuns initial favorabil nu mai au ovulatie dupa cateva luni de zile. De asemenea, aceasta metoda necesita anestezie generala cu toate riscurile acesteia.
Dr. Wenjie Zhu si colegii sai de la ShenZhen Maternity and Child Healthcare Hospital din China au studiat eficacitatea unei terapii care consta in aplicarea transvaginala a coagularii cu laser la nivelul interstitiului ovarian sub ghidare ecografica transvaginala la 19 femei cu diagnosticul de sindrom ovarian polichistic rezistent la tratament cu citrat de clomifen.
Echipa de cercetatori a explicat faptul ca pacientele au primit petidin intramuscular cu 30 de minute inaintea procedurii. Aceasta tehnica presupune introducerea prin intermediul unui ac lung inserat in ovar prin cale transvaginala a unei fibre optice pentru a transmite energia laserului cu scopul de a obtine o coagulare localizata. Aceasta interventie a fost repetata de 3-5 ori la nivelul fiecarui ovar.
Valoarea medie a nivelului seric al hormonului luteinizant si al testosteronului a scazut in mod semnificativ dupa aceasta procedura, iar autorii studiului relateaza ca raportul dintre hormonul luteinizant (LH) si cel folicular stimulant (FSH) a scazut de la 2,85 la 1,09. Nivelul de FSH, prolactina si estradiol nu au prezentat nici o modificare semnificativa.
16 paciente au prezentat menstruatie spontana cu ciclul cuprins intre 27 si 35 de zile insotita de ovulatie regulata, conform rezultatelor. La celelalte 3 paciente dintre cele studiate nu a aparut ovulatia si au necesitat administrarea de progesteron pentru inducerea menstruatiei.
6 paciente au ramas insarcinate, 5 dintre acestea au nascut la termen si una a fost in luna a opta in momentul finalizarii raportului.
"Acest studiu arata ca tratamentul cu laser la nivelul interstitiului ovarian poate determina in vivo un mediu corespunzator pentru dezvoltarea si maturarea foliculara normala in cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice", au concluzionat cercetatorii.
Nu s-au inregistrat complicatii operatorii semnificative, cu toate ca au existat reactii adverse cum ar fi hemoragia intraabdominala, infectii si leziunea organelor intraabdominale.
"Cu toate ca nu au fost complicatii grave la cele 19 paciente, ceea ce sugereaza ca procedura este relativ sigura, cu siguranta numarul pacientelor este prea mic pentru a ne asigura de siguranta metodei", au adaugat autorii studiului. "Pentru a evalua eficienta si toate riscurile metodei cu laser sunt necesare studii mai ample pentru evaluarea tuturor efectelor si riscurilor."


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament

Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a infertilitatii

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Chirurgia cu laser pentru tulburarile de vedere

Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului

Cum functioneaza terapia cognitiv-comportamentala?

Invata sa fii mai permisiv cu tine insuti

Despre Yoga