Tratamentul cu toxina botulinica

Actualizat: 04 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mecanism de actiune


Toxina botulinica este o proteina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Pentru a intelege efectul ei, trebuie inteles mecanismul de functionare a muschilor. Creierul trimite mesaje muschilor pentru a-i face sa se contracte si sa se miste. Aceste mesaje ajung mai intai la maduva spinarii.

De acolo, sunt conduse de catre nervii periferici catre muschi. O substanta numita acetilcolina transmite acest mesaj de la nerv la muschi. Uneori, o anomalie la nivelul creierului sau maduvei spinarii, poate duce la aparitia de mesaje exagerate sau necoordonate catre muschi. Atunci, acesti muschi devin spastici (spasme) sau capata pozitii contorsionate, de multe ori provocand durere.

Toxina botulinica impiedica descarcarea de acetilcolina de la nivelul terminatiilor nervoase catre muschi, blocand astfel comanda anormala de la creier. Aceasta reduce spasmul muscular, posturile anormale, cat si durerea asociata.

Cand este ingerata in cantitati mari, ca in toxiinfectia alimentara, poate fi fatala, paralizand toti muschii din corp. Totusi, cantitatea folosita ca medicament este foarte mica.

Aceasta bacterie produce 7 tipuri de toxina botulinica. Doar tipul A si tipul B sunt disponibile pe piata. Tipul A se gaseste sub denumirea de Botox iar tipul B ca Myobloc.

Arta injectiilor cu toxina botulinica consta in selectia corecta a muschilor si stabilirea dozei adecvate, care reduce spasmele muschilor fara a determina paralizia completa a acestora.

Uneori, este folosit un electromiograf pentru ghidarea injectiilor. Efectul toxinei botulinice debuteaza in 2-14 zile, si dureaza in medie aproape trei luni. E nevoie de reinjectarea acesteia pentru mentinerea efectului.

Indicatii

Este folosita pentru afectiuni care se insotesc de contractii musculare anormale. Nu vindeca aceste boli, dar amelioreaza simptomele.

Indicatiile aprobate de catre Administratia Nationala a Medicamentului (FDA - Food and Drog Asociation) pentru Botox sunt:

- distonia cervicala la adulti (torticolis - o afectiune in care apare o pozitie anormala a capului si durere de gat);

- strabism (privirea incrucisata);

- blefarospasm (inchiderea puternica, necontrolata a pleoapelor);

- spasm hemifacial la pacienti cu varsta de peste 12 ani sau mai mult.

Botox Cosmetic a fost recent aprobat pentru tratamentul ridurilor fruntii. Myobloc este aprobat pentru distonia cervicala.

Totusi, de-a lungul anilor, toxina botulinica a fost utilizata cu succes pentru multe alte afectiuni, ca un tratament "fara indicatie de electie". Aceste afectiuni includ:

- spasticitatea (din cauza unui accident vascular cerebral, sclerozei multiple, paraliziei cerebrale sau traumatismelor craniene);

- distonia (posturi involuntare de torsiune) bratelor sau picioarelor;

- tremor;

- dureri de cap;

- hipersalivatie (secretie excesiva de saliva).

Trebuie luat in considerare ca tratamentul cu toxina botulinica este costisitor.

Efecte adverse

Ca si la orice alta injectie, pot aparea durerea, sangerarea usoara sau riscul de infectie.

Efectele adverse specifice pentru toxina botulinica depind de locul injectarii:

- daca se injecteaza prea mult in gat, poate duce la dificultatea de a tine capul drept sau la tulburari de deglutitie (inghitire);

- injectarea in jurul ochiului poate duce la diplopie (vedere dubla), caderea pleoapelor sau ochi uscati;

- injectarea in brat poate duce la slabiciune la strangerea mainii;

- uneori, poate determina simptome asemanatoare gripei.

Aceste efecte adverse sunt temporare.

Unul dintre beneficiile majore ale terapiei cu toxina botulinica este acela ca se practica local. O pastila poate ajunge in mai multe parti ale corpului si la creier si poate conduce la efecte adverse sistemice, precum somnolenta, ameteala sau durere epigastrica.

Totusi, desi marea majoritate a toxinei botulinice ramane la nivelul muschiului injectat, exista o mica posibilitate ca aceasta sa afecteze si alti muschi sau alte organe ale corpului.

De aceea, trebuie avuta prudenta maxima daca se intentioneaza folosirea la pacienti cu stare generala alterata sau cu probleme musculare sau nervoase asociate.

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Tratamentul hiperhidrozei cu toxina botulinica - o solutie eficienta pentru combaterea transpiratiei excesive Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament Tratamente cosmetice pentru pielea imbatranita Neuropatia - cauze si tratament Tratamentul piciorului var-equin in Paralizia Cerebrala Fisura anala - cauze, simptome, tratament Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manifestarile si tratamentul incontinentei urinare Laringospasmul: cauze, simptome, tratament Spina bifida: cauze, simptome, tratament Problemele sexuale, cauza divorturilor moderne. Tratamentul disfunctiilor erectile Sialoreea sau hipersalivatia - metode de diagnostic si tratament Tipuri de hemiplegie si tratamentul acestora Tratamentul intoxicatiei cu cianuri
Cere sfatul medicului ×