Tratamentul cu toxina botulinica

Publicat: 16 Iulie 2007 | Actualizat: 09 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Mecanism de actiune


Toxina botulinica este o proteina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Pentru a intelege efectul ei, trebuie inteles mecanismul de functionare a muschilor. Creierul trimite mesaje muschilor pentru a-i face sa se contracte si sa se miste. Aceste mesaje ajung mai intai la maduva spinarii.

De acolo, sunt conduse de catre nervii periferici catre muschi. O substanta numita acetilcolina transmite acest mesaj de la nerv la muschi. Uneori, o anomalie la nivelul creierului sau maduvei spinarii, poate duce la aparitia de mesaje exagerate sau necoordonate catre muschi. Atunci, acesti muschi devin spastici (spasme) sau capata pozitii contorsionate, de multe ori provocand durere.

Toxina botulinica impiedica descarcarea de acetilcolina de la nivelul terminatiilor nervoase catre muschi, blocand astfel comanda anormala de la creier. Aceasta reduce spasmul muscular, posturile anormale, cat si durerea asociata.

Cand este ingerata in cantitati mari, ca in toxiinfectia alimentara, poate fi fatala, paralizand toti muschii din corp. Totusi, cantitatea folosita ca medicament este foarte mica.

Aceasta bacterie produce 7 tipuri de toxina botulinica. Doar tipul A si tipul B sunt disponibile pe piata. Tipul A se gaseste sub denumirea de Botox iar tipul B ca Myobloc.

Arta injectiilor cu toxina botulinica consta in selectia corecta a muschilor si stabilirea dozei adecvate, care reduce spasmele muschilor fara a determina paralizia completa a acestora.

Uneori, este folosit un electromiograf pentru ghidarea injectiilor. Efectul toxinei botulinice debuteaza in 2-14 zile, si dureaza in medie aproape trei luni. E nevoie de reinjectarea acesteia pentru mentinerea efectului.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Indicatii

Este folosita pentru afectiuni care se insotesc de contractii musculare anormale. Nu vindeca aceste boli, dar amelioreaza simptomele.

Indicatiile aprobate de catre Administratia Nationala a Medicamentului (FDA - Food and Drog Asociation) pentru Botox sunt:

- distonia cervicala la adulti (torticolis - o afectiune in care apare o pozitie anormala a capului si durere de gat);

- strabism (privirea incrucisata);

- blefarospasm (inchiderea puternica, necontrolata a pleoapelor);

- spasm hemifacial la pacienti cu varsta de peste 12 ani sau mai mult.

Botox Cosmetic a fost recent aprobat pentru tratamentul ridurilor fruntii. Myobloc este aprobat pentru distonia cervicala.

Totusi, de-a lungul anilor, toxina botulinica a fost utilizata cu succes pentru multe alte afectiuni, ca un tratament "fara indicatie de electie". Aceste afectiuni includ:

- spasticitatea (din cauza unui accident vascular cerebral, sclerozei multiple, paraliziei cerebrale sau traumatismelor craniene);

- distonia (posturi involuntare de torsiune) bratelor sau picioarelor;

- tremor;

- dureri de cap;

- hipersalivatie (secretie excesiva de saliva).

Trebuie luat in considerare ca tratamentul cu toxina botulinica este costisitor.

Efecte adverse

Ca si la orice alta injectie, pot aparea durerea, sangerarea usoara sau riscul de infectie.

Efectele adverse specifice pentru toxina botulinica depind de locul injectarii:

- daca se injecteaza prea mult in gat, poate duce la dificultatea de a tine capul drept sau la tulburari de deglutitie (inghitire);

- injectarea in jurul ochiului poate duce la diplopie (vedere dubla), caderea pleoapelor sau ochi uscati;

- injectarea in brat poate duce la slabiciune la strangerea mainii;

- uneori, poate determina simptome asemanatoare gripei.

Aceste efecte adverse sunt temporare.

Unul dintre beneficiile majore ale terapiei cu toxina botulinica este acela ca se practica local. O pastila poate ajunge in mai multe parti ale corpului si la creier si poate conduce la efecte adverse sistemice, precum somnolenta, ameteala sau durere epigastrica.

Totusi, desi marea majoritate a toxinei botulinice ramane la nivelul muschiului injectat, exista o mica posibilitate ca aceasta sa afecteze si alti muschi sau alte organe ale corpului.

De aceea, trebuie avuta prudenta maxima daca se intentioneaza folosirea la pacienti cu stare generala alterata sau cu probleme musculare sau nervoase asociate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Nova Explorari ORL- Clinica Vertijului Bucuresti si Cluj
Tel: 0213254422
Bucuresti, Str.Traian 234, Etaj 4
NEUROAXIS
Tel: 0219965
Sectorul 1, Str. Iordache Golescu Nr. 17
Email
Clinici
recomandate

Invata sa fii sprintenInvata sa fii sprinten

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite

Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament

Tratamente cosmetice pentru pielea imbatranita

Neuropatia - cauze si tratament

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Tiroida - un organ mic dar cu o responsabilitate uriasa

Tratamentul piciorului var-equin in Paralizia Cerebrala

Fisura anala - cauze, simptome, tratament

Manifestarile si tratamentul incontinentei urinare

Laringospasmul: cauze, simptome, tratament

Spina bifida: cauze, simptome, tratament