Cand semnifica durerea de cap o urgenta medicala?

Actualizat: 12 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Fiecare la randul nostru am experimentat macar o data in viata un episod de migrena sau asa zisa durere de cap. Statistic, cele mai multe dureri de cap si atacuri de migrena sunt dureroase si inconfortabile dar nu si periculoase. Cu toate acestea, durerile de cap pot fi un simptom ale altor boli, unele dintre ele, destul de grave. In plus, chiar daca multi dintre noi considera ca durerea de cap nu ne poate ucide, lucrurile nu stau tocmai asa. Exista cazuri in care migrenele sunt provocate de accidente vasculare cerebrale, iar acestea ar putea fi fatale.

3 tipuri de dureri de cap care necesita interventia de urgenta

Desi o migrena ar putea fi incomoda, durerile de cap, de obicei, nu pun viata unei persoane in pericol. Cu toate acestea, o durere severa de cap, poate fi semnul unei boli grave (accident vascular cerebral, anevrism, meningita), care necesita interventia medicala de urgenta. De obicei, aceste situatii nu sunt foarte des intalnite si din pacate nu pot fi diferentiate de durerile inofensive de cap.

Totusi exista cateva semne si simptome specifice afectiunilor importante:
- gat intepenit (torticolis) si febra - ar putea fi semne de meningita (inflamatie a membranelor din jurul sistemului nervos central), care s-ar putea agrava in scurt timp, daca nu este tratata;
- greata, varsaturi severe insotite de tulburari neurologice (dificultati de vorbire, de mentinere a echilibrului), care ar putea fi semnele unui accident vascular cerebral hemoragic.

Durerea de cap poate fi unul din cele mai neplacute tipuri de dureri pe care o persoana le-a experimentat in cursul vietii. Un astfel de tip de durere poate fi determinata de un anevrism ce ar putea pune viata in pericol. Pentru a se stabili cu exactitate cauza simptomului sunt necesare investigatii (foarte importanta in acest scop fiind tomografia computerizata).

Cand se va consulta medicul?

Medicul se va consulta in oricare din urmatoarele situatii:
- o persoana are, ocazional, mai multe crize de dureri de cap;
- durerile de cap sunt severe si debuteaza brusc;
- durerile de cap sunt insotite de: confuzie, ameteala, febra, amorteala, varsaturi, dificultati de vorbire, varsaturi persistente, torticolis (gat intepenit), amorteala, respiratie scurtata;
- simptome neasteptate la nivelul urechilor, gatului, nasului sau ochilor;
- diaree persistenta;
- pierderea temporara a vederii;
- slabiciune;
- durerile de cap se amplifica si nu se amelioreaza;
- durerea de cap interfereaza cu desfasurarea activitatilor zilnice;
- este necesar ca pacientul sa foloseasca antialgice mai mult de doua zile intr-o saptamana;
- desi bolnavul utilizeaza medicamente pentru calmarea durerilor de cap, doza recomandata nu-si face efectul asteptat;
- durerile de cap sunt declansate de tuse, stranut, aplecari, eforturi sau activitate sexuala;
- durerile de cap au luat nastere in urma unor traume;
- spectrul durerilor de cap este variat.

Trebuie apelat la serviciul de urgenta daca:
- migrenele sunt acute, iar durerea de cap este insuportabila;
- durerile de cap sunt insotite de pierderea vederii, a constientei;
- varsaturi necontrolabile;
- durerea dureaza mai mult de 72 de ore;
- durerea de cap sau migrenele sunt insotite de simptome care declanseaza anxietate.

Exista momente cand durerile de cap sunt insotite de simptome neobisnuite. Acestea ar putea fi indicii in urma carora ar trebui sa se solicite consultul de urgenta pentru ca sanatatea unei persoane sa nu se afle in pericol. Cefaleea poate fi o situatie de urgenta, atunci cand este simptomul unei boli sistemice acute. Diagnosticul nu este dificil de stabilit in acest caz, iar tratamentul va fi orientat impotriva bolii de baza.

Printre semnele unor complicatii de natura neurologica ar mai putea fi durerile de cap recurente sau cele care se agraveaza progresiv si sunt insotite de simptome de greata si varsaturi. Majoritatea pacientilor care se prezinta la serviciul de urgenta si acuza dureri de cap, le au fie din cauza unor boli sistemice fie manifesta dureri primare de cap.

Concluzie

Cefaleea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru o vizita la camera de urgenta. Unii oameni merg din cauza durerilor de cap cronice sau a problemelor migrenoase care nu dispar odata cu tratamentul, iar in alte cazuri, durerea de cap este un simptom al unei alte probleme medicale.

Cel mai bun motiv pentru o vizita la urgenta este pentru simptomele neobisnuite care sunt noi pentru tine. Puteti solicita atentie pentru a va asigura ca nu exista nicio sansa de aparitie a unei alte probleme, cum ar fi anevrismul sau meningita. O durere de cap severa care incepe foarte brusc (intr-o secunda sau doua) poate insemna o alta tulburare, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Simptomele noi, cum ar fi febra, slabiciune, pierderea vederii sau vederea dubla sau confuzia sunt unele dintre cele mai ingrijoratoare simptome. Daca aveti un simptom nou si probleme medicale grave, care pun viata in pericol, cum ar fi boli de ficat, inima sau rinichi, sunteti gravida sau aveti o tulburare care va afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi infectia cu HIV, o vizita la urgenta poate fi mai esentiala.

Pentru multi pacienti, o vizita la urgenta pentru cefalee sau migrena are loc dupa o perioada lunga de dureri de cap severe care dureaza zile sau saptamani. Dupa o lunga perioada de timp in care ati avut dureri de cap severe, este posibil sa ajungeti la „ultimul pahar” si sa nu mai puteti face fata problemei.

Medicii de la Urgente nu sunt specialisti in cefalee si migrena, iar obiectivele lor sunt sa se asigure ca nu exista nicio problema grava care pune viata in pericol si sa contribuie la reducerea suferintei. Diferiti medici de urgenta au moduri diferite de a trata durerile de cap acute si migrene: nu exista un protocol universal pentru tratamentul de urgenta al tulburarilor de cefalee.

Cand mergeti la urgenta, mentionati:

Adesea, medicii de la urgente vor dorii sa comande teste, cum ar fi o tomografie computerizata a capului sau a coloanei vertebrale, pentru a se asigura ca nu exista sangerare in creier, accident vascular cerebral mare sau meningita. Daca aveti cefalee severa tipica sau migrena si nu aveti simptome noi, sansele ca aceste teste sa va fie utile sunt extrem de scazute si aveti dreptul sa le refuzati.

Majoritatea persoanelor care vin la camera de urgenta pentru dureri de cap severe sau migrena nu obtin rezultate de durata de la medicamentele date in sala de urgenta, asa ca este foarte important sa aveti un plan bun pe termen lung si o relatie cu un medic ambulatoriu care va trateaza tulburarea de cefalee. Daca aveti chiar si ocazional dureri de cap de lunga durata sau migrene, un plan bun de prevenire a migrenei este foarte important si ar trebuii sa aveti cel putin un medicament de salvare pentru a preveni viitoarele vizite la urgenta.


Citeste si despre:

Cum scapi de durerile de cap fara medicamente Dureri de cap simtite in spatele ochilor Dureri in capul pieptului 7 moduri prin care sa evitati durerile de cap de sarbatori Durerile de cap – ce le influenteaza si care sunt bolile pe care le semnaleaza Durerile de cap la copii Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Durerea de cap declansata de tuse Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci Durerile de cap (Cefaleea) Cauze surprinzatoare ale durerii de cap Acupunctura in tratamentul migrenelor si al durerilor de cap Migrena - mai mult decat o durere de cap
Cere sfatul medicului ×