Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare

Publicat: 01 Aprilie 2008 | Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Consultant: Dr. Corneliu Gherasim
Medic Stomatologie Generala
Clinica: Clarisse

Generalitati


Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare (ATM) sunt reprezentate de o serie de afectiuni adesea dureroase, ce intereseaza atat articulatia, cat si musculatura aferenta acesteia, ce controleaza diversele miscari ale mandibulei: vorbitul, mestecatul, etc.

Numarul exact al persoanelor care prezinta una dintre aceste afectiuni nu este cunoscut dar s-a observat statistic faptul ca persoanele de sex feminin afectate, sunt in numar dublu fata de cele de sex masculin.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ce este articulatia temporo-mandibulara?

ATM reprezinta conexiunea dintre mandibula si osul temporal, os ce este situat in partea laterala a cutiei craniene. Veti putea percepe aceasta articulatie prin simpla plasare a degetelor in fata conductului auditiv extern si efectuarea unei miscari de deschidere-inchidere a gurii.

In momentul efectuarii unei miscari de deschidere, extremitatile rotunjite ale mandibulei, numite condili, gliseaza pe niste suprafete concave plasate in osul temporal iar in momentul inchiderii cavitatii bucale acesti condili aluneca in pozitia lor initiala. Pentru a evita ca aceste doua suprafete osoase sa se frece una de cealalta in timpul acestor miscari, fapt ce ar duce la o uzura rapida insotita de dureri intre cele doua suprafete, se gaseste un disc cu rol de tampon ce absoarbe variatiile de presiune din timpul masticatiei.

Principalele afectiuni ale ATM

Pot fi impartite in trei categorii:

1. Tulburari ale musculaturii ATM
- este caracterizata de aparitia durerii la nivelul muschilor ce controleaza miscarile mandibulei.

2. Traumatisme ale ATM
- sunt reprezentate in principal de traumatismul discului intraarticular sau producerea unei luxatii, dislocari a articulatiei sau chiar a unei fracturi la nivelul condilului mandibular.

3. Afectiuni inflamatorii sau degenerative ale ATM cum ar fi artritele (infectioase, reumatoide, degenerative).

Cauze

Printre cauzele ce duc la aparitia acestor afectiuni putem enumera:

a). bruxismul
- persoanele ce “scrasnesc” dintii in timpul noptii sunt foarte predispuse la astfel de afectiuni. Pentru prevenirea aparitiei unei disfunctii a ATM este recomandat ca aceste persoane sa poarte pe timpul noptii niste gutiere de protectie confectionate in laboratorul de tehnica dentara.

b). diverse traumatisme
- de exemplu o lovitura puternica aplicata la nivelul barbiei va transmite la nivelul discului intraarticular o presiune foarte mare ce poate produce leziuni serioase la acest nivel sau chiar mai grav fractura condilului mandibular.

c). ocluzie dezechilibrata
- ocluzia sau “muscatura” poate fi dezechilibrata din mai multe motive:
- persoana respectiva a pierdut in timp unul sau mai multi dinti iar dintii restanti au migrat ducand la aparitia unui dezechilibru ocluzal. De aceea este bine ca toate edentatiile sa fie protejate la timp.
- pacientii ce necesita tratament ortodontic; toti acesti pacienti au prin definitie ocluzia dezechilibrata.
- dezechilibrarea ocluziei poate fi indusa si de medicul stomatolog prin realizarea unor lucrari protetice sau a unor obturatii neechilibrate (“inalte”). In aceste situatii ele trebuie obligatoriu refacute.

Simptomotologia

Simptomul predominant este durerea. Aceasta este insotita uneori de limitari sau blocari ale miscarilor in articulatie, pocnituri ale articulatiei, oboseala muschilor articulatiei, perceperea de catre pacient a unei modificari majore in timpul muscaturii.

Secundar pot aparea dureri de cap, de urechi, ameteala.

Tratament

Tratamentul acestor afectiuni este in general un tratament complex si nu se poate obtine recuperarea integrala in 100% din cazuri.

Tratamentul presupune dupa caz terapie medicamentoasa in vederea obtinerii unei relaxari musculare si a eliminarii stresului, o serie de exercitii speciale in vederea obtinerii unei relaxari musculare si a eliminarii stresului, o serie de exercitii speciale in vederea imbunatatirii mobilitatii articulare, iar alteori tratament chirurgical (diverse traumatisme, fracturi, perforari ale discului).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Cum scapam de scrasnitul dintilor?

Bolile reumatice (reumatismul)

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Ortodontia la adulti

Cefaleea la varstnici