Plombe dentare

Publicat: 27 Aprilie 2007 | Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Intrebari frecvente despre plombe (albe, de argint/mercur)

Care sunt tipurile de plombe?

1. Plombe de amalgam – plombele de amalgam (numite uneori „plombe argintii”) sunt un amestec de mercur lichid si bucati mici de argint sau alte metale, cum ar fi cupru, staniu si zinc. Amalgamele au multe dezavantaje. Amalgamul este un metal, care se dilata sau se contracta la caldura, frig, si muscatura. Prin urmare, cu fiecare masa dintele este slabit si in timp si in functie de dimensiunea plombei, dintele devine predispus la fracturare. De asemenea plombele de amalgam necesita o atentie deosebita deoarece ele contin mercur, care este un element foarte toxic. In literatura de specialitate nu este foarte clara cantitatea de mercur care este eliberata din amalgam si care sunt efectele pe termen lung asupra intregului organism. Siguranta plombelor de amalgam a fost pusa in discutie de mai multi ani din cauza preocuparilor privind absorbtia mercurului, care contribuie la mai multe boli, incluzand Alzheimer, scleroza multipla, dementa si artrita.

2. Plombe din rasini compozite – Rasinile compozite sunt un amestec plastic de culoarea dintelui umplut cu sticla (dioxid de siliciu). Introduse in anii 60, compozitele dentare au fost limitate doar la dintii din fata din cauza ca nu erau suficient de rezistente pentru a rezista la presiunea si uzura generate de dintii din spate. De atunci compozitele au fost imbunatatite semnificativ si pot fi, de asemenea, aplicate cu succes si pe dintii din spate. Compozitele nu sunt utilizate doar pentru restaurarea cariilor, ci, de asemenea, sunt utilizate si in imbunatatirea cosmetica a danturii prin schimbarea culorii dintilor sau prin remodelarea dintilor deformati. Nu este cunoscut nici un risc in privinta sanatatii prin aplicarea plombelor compozite. Plombele din rasini compozite au fost create ca o alternativa la plombele din metal traditionale. Plombele dintilor colorate astfel incat sa arate ca dintii naturali sunt cunoscute ca plombe din rasini compozite si sunt realizate din rasini dentare din plastic. Plombele din rasini compozite sunt rezistente, durabile si create pentru un zambet cat mai natural.

3. Inlay-uri si Onlay-uri din portelan – Avantajele reale au fost obtinute in laborator prin procesarea plombelor albe de portelan numite inlay sau onlay. Ele sunt frumoase, rezistente si de lunga durata. Pretul este similar cu cel al inlay-urilor sau onlay-urilor din aur. Ca multe alte lucruri in viata, cu cat sunt mai valoroase, cu atat sunt mai costisitoare, dar ele merita cu adevarat daca doriti plombe solide, albe, in locul metalului inestetic.

Vechea mea plomba din fata s-a inchis la culoare. Poate fi albita?

Plombele de amalgam, lipiturile si plombele din rasini compozite nu pot fi albite. Daca nu sunteti multumit de imagine, este momentul sa inlocuiti acele restaurari cu altele mai noi, din materiale mai estetice. Plombele din argint (”amalgam”) apartin trecutului. Exista mai multe modalitati de reconstructie a dintilor cu materiale care dispar efectiv si se combina cu culoarea naturala a dintilor. Nu uitati, daca inlocuiti aceste plombe si restauratii, sa o faceti dupa albire, pentru a obtine o noua culoare imbunatatita a dintilor dumneavoastra naturali. De asemenea puteti sa luati in considerare inlocuirea vechilor plombe cu reconstituiri de culoarea dintilor sau fatete de portelan.

Cum sunt aplicate plombele compozite?

Dupa preparare, punem compozitul in straturi folosind o lumina speciala pentru a intari fiecare strat. Cand procesul este incheiat, modelam compozitul pentru a se potrivi pe dinte. Dupa aceea slefuim compozitul pentru a preveni patarea si uzura prematura.

De ce sunt utilizate inlay-urile si onlay-urile din portelan pentru cariile mai mari sau reconstructii?

In cazul cariilor mai mari sau a zonelor distruse pot fi indicate inlay-uri sau onlay-uri pentru a acoperi o suprafata mai mare a dintelui. Aceste reconstructii sunt indirecte din cauza ca este nevoie de doua sedinte si producerea in laboratoarele noastre dentare. Reconstructiile din ceramica sunt considerate mult mai scumpe si de aceea plombele din compozit intr-o singura sedinta sunt de obicei preferate. Reconstructiile din ceramica sunt mult mai durabile si nu se pateaza. Practic, rezultatul final cu ceramica este spectaculos. Inlay-urile si onlay-urile albe sunt lipite pe dinte si exista in prezent un organism de cercetare care pretinde ca din aceasta cauza dintele devine mai puternic dupa o astfel de procedura, mai putin predispus la probleme.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

New Dent
Tel: 0314359834
Bucuresti, Bdul. Bucurestii Noi, Nr. 50A, Parter
Clinica Dr. Dragus
Tel: 0213124690
Sectorul 1, Str. Stirbei Voda, Nr. 110A

Medici

Doctor Vlad Petrescu-Seceleanu
Chirurgie orala si maxilo-faciala - New Dent
Bucuresti, 0314359834
Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati

Ingrediente naturale care pot trata infectia urinaraIngrediente naturale care pot trata infectia urinara

Citeste si despre:

Spalarea corecta a dintilor si folosirea corecta a atei dentare

Fatetele dentare – Cum iti corecteaza dintii frontali rapid si fara durere

O noua abordare in prevenirea cariei dentare

Coroanele de portelan

Ulcerul venos se poate vindeca!

Rana pe piciorul diabeticului - Care sunt primele masuri pe care trebuie sa le luam?

Nutriensa – gama de suplimente alimentare a companiei Antibiotice

Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre coroanele din portelan

Tartrul si detartrajul

Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica

Caria dentara

Ceramica integral (e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si fatete ceramice