Importanta igienei dentare a copiilor

Actualizat: 06 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Statisticile arata ca in ultimii ani s-a inregistrat o crestere mare a incidentei cariilor la varste fragede (copii sub 6 ani), ceea ce poate duce la complicatii, daca acestea nu sunt tratate corespunzator. Intr-adevar, cariile la copii sunt o problema deseori ignorata de catre parinti.

Preventia prin intermediul unor metode adecvate este cel mai important mijloc de combatere.

Exista multi factori implicati in aparitia cariilor dentare la copii, printre acestia fiind si predispozitia genetica. Desi mostenirea genetica nu poate fi modelata, putem insa limita efectele acesteia.

Exemple de factori care contribuie la aparitia cariilor dentare la copii:
- anomaliile de structura dentara precum hipoplazia de smalt;
- consumul zilnic de bauturi racoritoare cu un pH scazut, indulcite cu zahar;
- tratamentele cu aerosoli;
- alimentatia nocturna prelungita cu biberonul;
- consumul in exces al alimentelor pasate.

Acestia contribuie, alaturi de mostenirea genetica, la dezvoltarea timpurie a cariilor dentare.

Despre consumul de zahar se vorbeste mult. Acesta este pus intr-o pozitie nefavorabila, fara sa ne gandim la efectul nociv al inlocuitorilor artificiali de zahar.

Nu trebuie sa eliminam total consumul de zahar din alimentatia zilnica, trebuie doar sa-l limitam si sa ne asiguram o corecta igiena orala imediat dupa consumul produselor cu zahar (dulciuri, bauturi si alte produse precum siropurile de tuse).

Ca adult este mult mai simplu, dar copiii nu constientizeaza acest lucru. Pilonul principal in educatia pentru ingrijire orala este parintele. Ideal ar fi ca inainte de aparitia primului dinte, parintii sa demareze o strategie care sa inceapa cu masarea si curatarea gingiilor si sa continue cu periajul dintilor de lapte.

Periajul corect incepe cu primul dintisor. Acest obicei, deprins inca din copilarie, il va ajuta pe cel mic in mentinerea sanatatii dentare. O deprindere importanta pe care copilul trebuie sa o aiba este aceea de a scuipa singur pasta de dinti.

Pe langa obiceiurile sanatoase si o alimentatie bogata in calciu si cu un continut redus de zahar, produsele pentru igiena orala sunt esentiale in procesul de dezvoltare si mentinere a unei danturi frumoase si sanatoase. O discutie cu stomatologul sau farmacistul dumneavoastra va poate sprijini in alegerea unor produse adecvate si de calitate pentru cea mai buna ingrijire orala.

Laboratorios Kin a creat o linie de produse pentru copii, special formulate cu glicerofosfat de calciu si fluorura de sodiu (1000 ppm de fluor) si o aroma placuta de capsuni pentru a ajuta la remineralizarea smaltului dentar si prevenirea aparitiei cariilor.

Pe langa actiunea anticarii a fluorului, glicerofosfatul de calciu ajuta la normalizarea pH-ului din gura (pentru ca acesta sa fie mai putin propice cresterii bacteriilor) si actioneaza asupra smaltului dentar pentru a-l remineraliza. Combinatia de fluor si calciu s-a demonstrat a avea putere remineralizanta mai mare decat in cazul in care s-ar folosi doar fluor.

Prin urmare, eficacitatea anticarie este sporita si aceasta combinatie poate fi recomandata atat copiilor cu risc crescut de aparitie a cariilor, cat si copiilor cu o igiena dentara corespunzatoare, pentru preventie.

Pasta de dinti FluorKin Calciu nu are restrictii de utilizare exceptand categoria de copii mai mici de 6 ani, care trebuie sa foloseasca o cantitate redusa (de marimea unui bob de mazare), sub supravegherea unui adult, pentru a minimiza sansele de inghitire.

Un avantaj al pastei de dinti FluorKin Calcium este ca nu face multa spuma in gura, ceea ce contribuie la o experienta de periaj mai placuta pentru copii.

Pentru a veni in completarea actiunii pastei de dinti FluorKin Calciu, se poate utiliza si o apa de gura. Apa de gura FluorKin Calcium este recomandata copiilor incepand cu o varsta de aproximativ 5 ani sau celor care stiu sa foloseasca corect o apa de gura, reusind sa o elimine complet dupa clatire.

In aceasta gama special creata pentru copii, atat pasta de dinti cat si apa de gura FluorKin Calcium contin compusi de fluor si calciu, cu actiune eficienta impotriva cariilor. Aceste produse ajuta la dobandirea unor obiceiuri sanatoase de igiena dentara, care impreuna cu vizitele periodice la stomatolog si o alimentatie optima vor contribui la o dantura frumoasa si sanatoasa a celor mici.

Doctorand Farmacist Ionut Blejan

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica Alergia, mai agresiva ca niciodata Pastrarea sanatatii orale a copilului 8 lucruri care iti pot strica zambetul Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase Pasi pentru un zambet frumos Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Sfaturi pentru a slabi sanatos Fluorul din pasta de dinti - sanatos sau nu? Ingrijirea dentitiei de lapte Tulburarile de somn Probleme ale cavitatii bucale Piese de muzica clasica pe care copilul tau le va adora
Cere sfatul medicului ×