Despre profilaxia problemei Nr.1 a cavitatii orale, caria dentara

Actualizat: 06 Mai 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este caria dentara?


Caria dentara este o afectiune a tesuturilor dure ale coroanei (smaltul si dentina) si radacinii dintelui (cementul), care se manifesta printr-o pierdere treptata de substanta responsabila de formarea unei cavitati.

Caria nu apare brusc, ci printr-un lung proces in care organismul lupta, ca in orice alta boala, cu agresiunile din mediu, capacitatile lui de aparare fiind, intr-un final, invinse.

Cavitatea orala este un mediu septic, in care exista milioane de microorganisme apartinand a 200-300 de specii. Acestea sunt organizate intr-o pelicula aderenta de dinte, numita „placa microbiana”.

Cand alimentatia este bogata in dulciuri, produse de panificatie si semipreparate indulcite, chiar si in fructe si legume cu un continut crescut de zaharuri (banane, portocale, cartofi), anumiti microbi din aceasta placa descompun aceste zaharuri si produc acizi.

Prin contactul cu smaltul, acizii „scot” mineralele din smalt si creeaza microcavitati care cresc progresiv in dimensiune, daca obiceiurile alimentare se pastreaza si nu se realizeaza o igiena corecta sau tratamente preventive.

Caria este un proces reversibil

In stadiile de inceput, caria este un proces reversibil. Ea poate fi observata de medicul dentist la un control de rutina si are aspectul unei pete albe, cretoase.

Smaltul demineralizat poate fi reparat cu ajutorul substantelor protectoare din saliva sau continute in pasta de dinti. Medicul dentist poate realiza tratamente preventive, care pot remineraliza smaltul si pot restabili sanatatea dintelui.

O carie avansata insa, nu mai poate fi reversata. In absenta tratamentului, pierderea de substanta dura este din ce in ce mai mare. In momentul cand pulpa dentara este afectata, apare si durerea, simptomul care ii aduce, de cele mai multe ori, pe pacienti la stomatolog.

Complicatiile cariei: intregul organism sufera

Caria dentara nu este doar o boala a cavitatii orale, ci afecteaza intregul organism. Fiind un focar de infectie, caria dentara poate avea complicatii la distanta – de exemplu la nivelul articulatiilor, sistemului cardiovascular, plamanilor, rinichilor etc. Aceasta afectiune se numeste „boala de focar”, iar primul pas in tratamentul ei este eliminarea focarelor de infectie, aflate, de cele mai multe ori, la nivelul dintilor si gingiilor.

Cariile in sarcina

In timpul sarcinii, in organismul femeii apar modificari hormonale care pot favoriza, in special, aparitia gingivitei, microbii fiind mobilizati si transportati din cavitatea orala in intreg organismul.


Tratamentele dentare in sarcina sunt dificile si trebuie limitate la cel de-al doilea trimestru de sarcina, cand organismul femeii se afla intr-o stare de echilibru.


Starea de sanatate a mamei in timpul graviditatii influenteaza sanatatea orala a viitorului copil, ai carui dinti de lapte se formeaza inca din viata intrauterina.

Obiceiurile sanatoase care previn cariile

Durerea si suferinta, timpul petrecut in cabinetul dentar si costurile tratamentului pot fi evitate. Prevenirea cariei dentare inseamna, in primul rand, adoptarea unor obiceiuri sanatoase si repetarea lor pana devin obisnuinta.

Igiena orala zilnica, dimineata si seara, este obligatorie pentru a avea dinti si gingii sanatoase. Igiena se realizeaza cu periuta si cu pasta de dinti, la care se adauga ata dentara, periuta interdentara, apa de gura, dusul bucal si guma de mestecat.

Este bine ca periuta sa aiba perii de consistenta medie si sa fie schimbata la maximum trei luni sau cand observati semne de deteriorare a perilor.

Pasta de dinti este mai mult decat un „detergent” care ajuta periuta la curatarea cavitatii orale. Pasta de dinti actioneaza chimic asupra placii microbiene si a smaltului dentar prin substantele pe care le contine.

De aceea exista pe piata paste speciale pentru carie, cu efect de albire, pentru boala parodontala, pentru dinti sensibili sau produse speciale pentru copii.


Fluorul din pasta de dinti este principala „arma” in lupta impotriva cariilor.

Fluorurile din saliva sunt absorbite in structura smaltului atunci cand pH-ul cavitatii orale scade sub influenta acizilor proveniti din descompunerea zaharurilor. Fluorul inhiba demineralizarea si stimuleaza remineralizarea smaltului, reduce productia de acid in placa si aderenta placii microbiene.

Pastele de dinti care contin, pe langa fluor, si arginina – un aminoacid natural – au un si mai puternic efect anti-carie. Arginina este transformata in amoniac chiar de catre unii microbi din placa aderenta de dinte, reducand astfel aciditatea care, atfel ar conduce la aparitia cariilor.

Studii clinice realizate timp de opt ani, care au cuprins peste 14.000 de subiecti, au aratat ca pastele de dinti care contin combinatia de arginina si fluor sunt mai eficiente – comparativ cu produsele care contin doar fluor – in ceea ce priveste reducerea demineralizarii smaltului si, in plus, stimuleaza remineralizarea si previne aparitia procesului carios.

Periutele interdentare pot fi folosite in zonele in care exista spatii mari intre dinti, dar nu suficient de mari ca periuta obisnuita sa poata patrunde si sa poata indeparta resturile alimentare.

Apele de gura trebuie alese doar dupa citirea atenta a etichetei produsului sau, si mai bine, la recomandarea medicului. Apele de gura contin substante antiseptice care indeparteaza germenii si remineralizeaza smaltul. O atentie deosebita trebuie acordata produselor cu clorhexidina, o substanta care ucide microbii, dar care coloreaza vizibil dintii.

Alegerea apelor de gura cu clorhexidina trebuie facuta la recomandarea medicului, iar utilizarea lor trebuie limitata la o perioada scurta de timp (una, doua saptamani).

Fii prieten cu medicul dentist!

Vizitele periodice la medicul dentist sunt un alt obicei foarte important, pe care multi il neglijeaza. Persoanele care ajung in cabinet doar cand simt durere sunt deja in stadii avansate ale cariei dentare. In schimb, vizitele la medic o data la sase luni ii permit acestuia sa puna un diagnostic precoce de carie dentara, moment in care tratamentul este mult mai simplu si rapid.

Mai important insa, o carie surprinsa in stadiile ei reversibile poate fi oprita din evolutie prin aplicatii de geluri si paste cu fluor, astfel incat smaltul este remineralizat, iar dintele – vindecat.

Persoanele care viziteaza cabinetul stomatologic chiar si in absenta unor probleme dentare sunt mai putin anxioase, au mai putine probleme dentare si coopereaza mai bine cu medicul, atunci cand apare totusi o afectiune.


Lector dr. Loredana Dumitrascu

Noua pasta de dinti Colgate Maximum Cavity Protection cu Agent de Neutralizare a Acizilor din ZaharuriTM este prima si singura pasta de dinti care lupta direct impotriva acizilor din placa dentara, rezultati din zaharuri – cauza numarul 1 a aparitiei cariilor. Studiile au indicat ca noul produs reduce leziunile carioase incipiente de pe dinti cu 52%, un procentaj mult mai mare in comparaie cu cel al unei paste obisnuite cu fluor, 32%, si ajuta la reducerea cu pana la 20% a incidentei cariilor noi.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Caria dentara: mit si adevar Caria de biberon Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog STOP cariilor dentare Rezectie apicala sau tratament endodontic ? Dieta si cariile. Alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Obturatiile coronare din compozit vs inlayuri vs coroane Beneficiile sigilarii dentare la copii si la adulti Se pot vindeca cariile dentare de la sine? Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii? Spalarea corecta a dintilor si folosirea corecta a atei dentare
Cere sfatul medicului ×