8 moduri de a va mentine sanatatea gurii

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pentru a avea o viata sanatoasa, este necesar sa aveti grija de gura si zonele din imprejurimile gurii. Este foarte important sa retineti ca pot aparea numeroase situatii periculoase daca nu aveti grija de cavitatea bucala.

Intrebarea este cum puteti proteja gura si gingiile. In acest scop, trebuie sa va mentineti gura si gingiile curate. Inca din copilarie, este necesar sa stiti cum sa va portejati gura si gingiile.

Sanatatea gurii

1. Vizitati medicul stomatolog. Multe persoane ocolesc dentistul din cauza fobiei dentare, motive financiare sau doar din neglijenta.

Este recomandat sa se viziteze medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an pentru a se descoperi si a se trata din timp cariile, bolile gingivale, traumatismele sau cancerul, inca din stadii incipiente, pentru ca atunci cand problemele sunt usor tratabile sunt necesare mai putine cheltuieli.

2. Numarati anii. Copiii si adultii mai in varsta au tendinta de a amana ingrijirea dintilor, dar si in cazul lor este nevoie de ingrijire la fel ca in cazul oricarei persoane. Copiii care implinesc varsta de un an ar trebui sa inceapa vizitele la medicul stomatolog mai des, pana cand vor putea sa aiba grija singuri de aceasta zona in mod corespunzator.

Persoanele in varsta au propriile probleme de sanatate orala. Artrita poate face periajul sau utilizarea atei dentare foarte incomode, iar pe masura ce oamenii imbatranesc, cantitatea de saliva produsa scade, ceea ce aduce dupa sine mai multe carii dentare si disconfort pentru cei care poarta proteza dentara.

3. Reduceti consumul de bauturi acidulate. Acidul din compozitia acestora poate fi placut, dar de asemenea, anumite componente ale bauturilor carbogazoase au efecte negative asupra dintilor. Doua componente - acidul fosforic si acidul citric - dau acestor bauturi savoarea, dar in acelasi timp, ataca si smaltul dintilor.

Desi consumul ocazional de astfel de bauturi nu va afecteaza, mai mult de o doza pe zi bauturi acidulate pot face ca smaltul dintilor sa fie mai moale si mai sensibil la carii. Inlocuiti aceste bauturi cu apa in care puteti sa adaugati felii de citrice, fructe de padure zdrobite sau funze de menta.

4. Reduceti consumul de zahar. Zaharul este inculpatul principal in majoritatea cazurilor aparitiei cariilor dentare. Zaharul alimenteaza bacteriile si aciditatea din gura, cauzand placa, cea care afecteaza smaltul si gingiile.

Culoarea alba a dintilor va fi afectata inca 20 de minute de acidul produs dupa fiecare portie de zahar ingerat, dupa fiecare cafea indulcita dimineata sau inghetata consumata din timpul serii. Incercati sa reduceti dulciurile si amintiti-va sa va periati dintii sau sa utilizati ata dentara dupa fiecare masa sau gustare.

5. Renuntati la fumat. Nicotina si gudronul din tigarete nu vor colora doar dintii dvs. intr-o nuanta de galben inestetic, ci vor afecta inclusiv gingiile. Fumatul creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a placii de-a lungul liniei gingivale.

Acest lucru afecteaza tesutul, degradeza masa osoasa ce sustine dintii si poate creste riscul de pierdere al dintilor. Mai rau de atat, substantele chimice din tutun pot duce la cancer oral.

6. Folositi o periuta de dinti adecvata. Sunt recomandate periutele de dinti cu peri moi. Cu tehnica adecvata, periuta ar trebui sa fie utilizabila timp de 3 luni. Nu asteptati si inlocuiti periuta dvs. imediat ce observati ca perii sunt rupti, tociti sau indoiti. Utilizarea unei periute necorespunzatoare poate prejudicia dintilor si gingiile.

7. Periajul corect. Desi probabil stiti, este recomandat sa va spalati dintii de cel putin doua ori pe zi, este posibil sa nu va ganditi insa, ca este la fel de important si modul in care o faceti.

Tineti periuta de dinti la un unghi de 45 de grade, indreptata spre linia gingivala si folositi miscari circulare usoare si scurte. Periati fiecare dinte de 10-15 ori, dar nu exagerati. Periajul prea agresiv al dintilor poate deteriora si eroda linia gingiei.

8. Finete in utilizarea atei dentare. Este simplu: folosirea atei dentare favorizeaza sanatatea dintilor si a gingiilor, dar, la fel ca si in cazul periajului, exista un mod corect si altul gresit de a utiliza ata dentara, deoarece frecarea poate distruge linia gingiei.

Infasurati aproximativ 30 cm de ata dentara intre degete. Utilizati o portiune noua din ata pentru fiecare dinte in parte si tineti intinsa ata atunci cand o folositi, inclusiv atunci cand atingeti cu aceasta suprafata dintilor pentru a sparge placa si a-i curata, astfel incat sa nu afectati gingiile.

Sugari si copii

Primii dinti care apar inca din primele luni de viata sunt aproape complet formati la nastere. La inceput, acesti dinti se ascund sub gingii si nu sunt vizibili. Acesti dinti sunt importanti deoarece atunci cand ies din gingii, permit copilului sa mestece mancarea, sa aiba un zambet frumos si il ajuta sa vorbeasca bine.

De asemenea, primii dinti mentin spatiul unde vor fi in cele din urma, dintii permanenti. Acest lucru ajuta dintii permanenti sa creasca drepti. Puteti avea grija de dintii copilului dvs. urmand aceste sugestii:

- Curatati dintii noi in fiecare zi. Atunci cand apar primii dinti, curatati-i prin frecare usoara, utilizand un prosop umed curat. In cazul in care dintii sunt mai mari, folositi periute de dinti special concepute pentru copii.

- Nu utilizati aceeasi pasta de dinti ca pentru adulti in cazul copiilor sub 2 ani (sunt disponibile formule pentru diverse grupe de varsta). In schimb, folositi apa din abundenta in timpul periajului.

- Nu permiteti copilului sa mearga la culcare cu un biberon sau orice fel de recipient cu lichid. Acest lucru poate lasa urme de lapte sau suc in cavitatea bucala si, implicit pe dinti, lucru care poate duce la aparitia cariilor dentare.

- Incurajatii copiii mai mari sa manance gustari cu continut redus de zahar, precum fructe, branza si legume. Evitati sa oferiti copiilor bomboane de mestecat lipicioase.

- Invatati copiii cum sa se spele in mod corect pe dinti si de ce este important sa mentina dintii curati.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala
DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România

Citeste si despre:

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Sanatatea familiei in perioada sarbatorilor Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati? Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Depresia - tristetea patologica Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea? Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta Intoarcerea la scoala sau la gradinita in pandemie - sfaturi pentru familie si pentru copii Cele mai populare uleiuri esentiale Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti Informatii despre sanatatea orala
Cere sfatul medicului ×