Tratamentul cu statine in caz de infarct, reduce mortalitatea pacientilor

Actualizat: 16 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Administrarea statinelor in primele 24 de ore dupa aparitia unui sindrom coronarian acut cu supradenivelare ST (infarct miocardic), reduce mortalitatea, conform unui studiu realizat de cercetatorii olandezi, publicat in European Heart Journal. Statinele asigura profilaxia secundara eficienta a afectiunilor cardiovasculare. Cu toate acestea, pana in prezent nu s-a stabilit cat de repede trebuie initiata terapia cu statine dupa un sindrom coronarian acut. Studiile publicate recent sugereaza ca terapia cu statine trebuie inceputa inainte de aparitia sindromului coronarian acut la pacientii cu factori de risc. Cercetatorii presupun ca terapia cu statine ar trebui initiata fara intarziere.
Au fost luati in studiu 10484 de pacienti cu sindrom coronarian acut. Din aceasta cohorta 1426 de pacienti, care au supravietuit sindromului coronarian acut si au primit statine in primele 24 de ore au fost comparati cu un lot de 6771 de pacienti care au supravietuit dar care nu au primit statine. In primele 7 zile s-a inregistrat o scadere semnificativa a mortalitatii la pacientii care au primit statine. De asemenea, in primele 7 zile, s-a inregistrat o mortalitate de 1,3% la pacientii cu sindrom coronarian acut fara supradenivelare de segment ST si de 2,8% la cei cu sindrom coronarian acut insotit de supradenivelarea segmentului ST. La 30 de zile rata mortalitatii la aceste grupuri a fost de 3,2 % si respectiv 5,1%.

In concluzie, aceste date sugereaza ca terapia precoce cu statine este asociata cu reducerea mortalitatii la pacientii cu sindrom coronarian acut cu supradenivelare a segmentului ST insa, cercetatorii recomanda efectuarea unor studii prospective randomizate si controlate inaintea stabilirii unei recomandari terapeutice ferme.

Sursa: http://eurheartj.oxfordjournals.org


Citeste si despre:

Infarctul miocardic si angina instabila Diagnosticul diferential si tratamentul in angina pectorala instabila De ce apare durerea in piept, cel mai important semn al infarctului Ateroscleroza cauze, simptome si tratament Atacul de cord si bolile cardiace Accidentul vascular cerebral (AVC) Sezonul cald, momentul cel mai bun sa-ti reduci colesterolul! Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio 9 reguli pentru o inima sanatoasa Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Anevrismul aortic (aorta anevrismala) Prezinti risc crescut de a suferi un atac de cord? Reabilitarea post accident vascular cerebral
Cere sfatul medicului ×