Candida parapsilosis

Publicat: 25 Octombrie 2012 | Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Candida parapsilosis este un agent patogen uman a carui dezvoltare si prevalenta au crescut semnificativ de-a lungul ultimelor doua decenii. Candida parapsilosis este acum una dintre cauzele principale ale bolilor candidozice invazive.

Candida Parapsilosis face parte din familia Candida si este de obicei asociata cu infectii ale sangelui si tesuturilor la indivizii cu imunitate redusa, cum ar fi pacientii spitalizati sau sugarii prematuri.

Din punct de vedere clinic, manifestarile infectiei cu candida parapsilosis se caracterizeaza prin febra, soc septic si insuficienta renala si respiratorie. Comparativ cu candida albicans, aceasta afecteaza intr-un procent mai mare persoanele care au urmat anterior tratament antifungic.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Factori de risc

Persoanele cu cel mai mare risc de infectie severa cu candida parapsilosis sunt nou-nascutii si pacientii din unitatile de terapie intensiva. Infectiile cu acesti fungi apar in special la pacientii la care se utilizeaza dispozitive protetice si catetere, precum si la personalul medical care sufera infectii nozocomiale. Factorii care sunt implicati in patogeneza bolii includ secretia de enzime hidrolitice, protezare (materiale protetice sau proteze) etc.

Candida parapsilosis este de obicei comensuala pe pielea umana, iar patologia sa este limitata de invelisul intact. Aceasta este cunoscuta pentru capacitatea de a forma biofilme pe catetere si alte dispozitive implantate, pentru faptul ca faciliteaza raspandirea infectiilor nozocomiale si pentru rezistenta sa in mediul spitalicesc. Candida parapsilosis apare frecvent (peste un sfert din cazuri) in infectiile intalnite la prematuri.

Persoanele cu imunitatea compromisa, cum ar fi bolnavii de SIDA si pacientii care au suferit interventii chirurgicale, mai ales la nivelul sistemului gastro-intestinal, sunt cele care au probabilitatea cea mai mare de a dezvolta infectii cu candida parapsilosis. Susceptibile sunt si persoanele in cazul carora este necesara utilizarea prelungita a unui cateter venos central. Principalii factori de risc ai aparitiei candidozei parapsilosis sunt:

Tratament

- Tratamentul medicamentos - Tratamentul de prima intentie include, de obicei, amfotericina B, administrata intravenos timp de 2-5 zile. Medicamentul va fi administrat apoi pe cale orala timp de 2-4 saptamani pentru eradicarea completa a fungilor. Pot exista reactii adverse la amfotericina B (mai ales in urma tratamentului intravenos), cum ar fi greata, varsaturi, dureri articulare si pierdere in greutate. Pentru combaterea infectiei mai pot fi prescrisi si azoli din aceeasi clasa, cum ar fi fluconazol si voriconazol.


- Administrare intravenoasa de fluide - Se va administra intravenos ser fioziologic, cu ajutorul unui ac sau o canula periferica. Fluidele utilizate in tratament scad tensiunea arteriala asociata cu infectiile cu candida parapsilosis din sange.


- Terapia cu oxigen - Se va aplica o masca sau canule nazale prin care se va inhala o concentratie mai mare de oxigen decat in mediul normal.


- Administrarea de antipiretice - Acestea sunt medicamente care pot reduce febra. Acestea includ acetaminofen, ibuprofen si aspirina administrate oral sau intravenos, in functie de starea de sanatate a pacientului. Aceste medicamente ajuta si la reducerea reactiilor adverse ale amfotericinei B.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

6 suplimente de ajutor pentru organism6 suplimente de ajutor pentru organism

Citeste si despre:

Candida glabrata

Ai grija de sanatatea prostatei cu remedii naturale

Importanta Vitaminei C pentru organism

Ingrijeste-ti ficatul in mod natural

Candida

Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament