Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman

Actualizat: 29 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Centrul de displazie genitala la Vienna

Displazia cervicala (sau displazia de col uterin) este termenul medical pentru modificarea anormala a celulelor din stratul epitelial al colului uterin. Infectia cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor determinant in aparitia cancerului de col uterin si al displaziei cervicale / sau displaziei de col uterin (=Neoplazie cervicala intraepiteliala /Cancer cervical intraepitelial si Carcinom cervical).

In Europa cancerul de col uterin ocupa locul al doilea dupa cancerul de san, care provoaca moartea femeilor intre -15 si 44 de ani. in fiecare an sunt diagnosticate peste 34300 femei cu cancer de col uterin si 16200 mor de aceasta boala. Asta inseamna ca zilnic mor 40 de femei. Acest cancer este cauzat de virusul papiloma uman (HPV). Anumite tipuri de virus papiloma uman (HPV) au un mare risc de a provoca boli canceroase, care se manifesta prin stadiu preliminar (sau precanceros) si duc la cancerul de col uterin, la carcinomul anal sau de penis, la carcinomul vulvar si vaginal si mai rar la faringe si laringe.

Virusul papiloma uman (HPV) se poate transmite foarte usor prin contact sexual dar si prin alte modalitati. Folosirea unui prezervativ nu este intotdeauna suficient de sigur pentru a se proteja de o infectie cu virusul papiloma uman (HPV). Dar totusi este bine sa se foloseasca prezervativele pentru a minimaliza riscul de imbolnavire cu virusul papiloma uman si pentru a se proteja impotriva altor boli sexuale.

Infectia cu virusul papiloma uman este foarte raspandita: 75 – 80% din femei si barbati se infecteaza in decursul vietii cu acest virus. Sistemul imunitar la majoritatea femeilor elimina in decursul catorva luni virusul papiloma uman. Infectiile care nu pot fi eliminate in cateva luni pot provoca cancerul de col uterin.

Carcinomul cervical (cancerul de col uterin) se dezvolta in decursul anilor printr-un stadiu preliminar. In stadiul in care se descopera cancerul acesta se raspandeste deja in tesuturile moi. in acelasi timp se mai poate raspandi si in sistemul limfatic si nodulii limfatici din regiunea soldurilor. In faza incipienta cancerul la col uterin nu are simptome. In fazele inaintate ale bolii se poate ajunge la sangerari neregulate, scurgeri puternice (secretii vaginale) si sangerari dupa contactul sexual.

Testul Papanicolau ajuta la descoperirea timpurie a stadiului preliminar de cancer la orificiu uterin. Acest test poate sa elimine banuiala ca ar putea exista o displazie. Diagnoza definitiva este atunci cand se ia o proba din tesuturi. Rezultatele testului papanicolau sunt impartite in grupa Pap I. pana la V. PAP I si PAP II sunt rezultate normale. PAP III pana la PAP V trebuiesc investigate din nou.


Testul Papanicolau are 5 clase, in functie de gradul de deviere citologica de la cel normal:


Clasa I: celule normale;
Clasa II: celule cu modificari benigne (modificare inflamatorie, prezenta de polimorfonucleare, limfocite);
Clasa III: citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu de "suspiciune");
Clasa IV: citologie sugestiva pentru malignitate (celule tumorale prezente in numar redus);
Clasa V: citologie concludenta pentru malignitate (prezenta celule tumorale in placarde).

Colposcopie
Colposcopia este o metoda optica de examinare a vaginului, a vulvei si a colului uterin cu ajutorul colposcopului. Colposcopia este cea mai buna metoda de a diagnostica fazele preliminare ale acestei boli facandu-se in acelasi timp probe la tesuturile moi. Este o metoda care se foloseste in special la femei.

Biopsie (Luarea de probe din tesuturile moi)
Daca se descopera la colposcopie o anormalitate a tesuturilor moi se va face o biopsie la orificiul uterin (colul uterin) pentru a clarifica situatia. Proba se va lua din tesutul cel mai afectat. Biopsia se face cu instrumente speciale. Proba de tesut este aproximativ 2x2mm. Biopsia nu este dureroasa.

Test de virusul papiloma uman
Exista posibilitatea cu ajutorul metodelor biologice moleculare ca aceasta infectie de virusul papiloma uman sa fie descoperita si diferitele tipuri de HPV identificate. Se diferentiaza doua grupuri de virus (high - si low risk). Recunoasterea unor tipuri de HPV este in anumite situatii utila. Se poate recunoaste riscul posibilelor avansari sau reduceri a bolii, iar la un col deja afectat se poate alege metoda cea mai eficienta de interventie.

Vaccin – HPV
Majoritatea bolnavelor de cancer de col uterin (cca. 70%) sunt doar in doua tipuri HR-HPV regasite: HPV 16 (cca. 50%) si HPV 18 (cca. 20%). Interesant este la infectiile HPV ca acest virus are un mecanism natural de aparare care nu poate fi atacat de sistemul imunitar. Leziunile provocate de virus nu sunt infectioase.
Vaccinul este doar profilactic si nu are o protectie de suta la suta. Din acest motiv sunt necesare vaccinarile regulate (repetate) de intretinere.

Terapia operativa (chirurgicala) a displaziei colului uterin
Conizatia este o procedura chirurgicala care se efectueaza cu anestezie totala sau in cazuri rare si locala. Exista diverse tehnici chirurgicale de a efectua o conizatie. in ziua de azi operatia se face in primul rand (prin electrocauterizare) cu un lat electronic (LLETZ=Large Loop Excision of the Transformation Zone sau LEEP=Loop Electrical Excision Procedure).

Centru de displazie genitala (Genitaldysplasien) Vienna
Suntem specializati in diagnosticul si tratamentul bolilor de col uterin, de vagin si organele genitale externe. Daca la controlul Papanicolau se gaseste o neregularitate se va face la noi un control exact pentru diagnosticarea boli. Astfel, natura bolii, cauza, amploarea si gravitatea poate fi determinata cu precizie si, prin urmare, se vor face pentru fiecare pacient in parte terapiile necesare.
Acest control ajuta la depistarea stadiului de evolutie a bolii, pentru a diferentia modul de interventie: prin terapie sau prin mentinerea sub control. Diferentierea modificarilor inflamatorii pe de o parte si leziunile pre-canceroase pe de alta parte, este una din sarcinile principale ale centrului nostru. Doar rezultatul unui singur test Papanicolau (frotiu) nu este de ajuns pentru a se efectua o operatie (conizatie). in cazul in care va fi nevoie de o operatie aceasta se va efectua in clinica noastra care are un sistem tehnologic de siguranta si igiena foarte ridicata.

Contact:
Prof. Prim. Dr. Christian Kainz
Zentrum fur Genitaldysplasien Wien
Tel. +43 1 36066 5535
Fax +43 1 36066 5537
[email protected]
www.pkd.at


Citeste si despre:

Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala: cauze, simptome si tratament Factorii de risc pentru displazia celulelor cervicale Indepartarea polipilor cervicali Cancerul cervical - stadializare si tratament Cervicita cronica (rana pe col) Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Sindroame rare Screeningul cancerului de col uterin Cancerul de col uterin este curabil daca este detectat devreme Ce trebuie sa stiti despre cancer Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP
Cere sfatul medicului ×