Ce trebuie sa stii despre diagnosticarea precoce a cancerului colorectal?

Actualizat: 04 Octombrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul de colon este cancerul care debuteaza in zona colonului sau a rectului, in momentul in care celule din organism incep sa se inmulteasca in mod anormal.

Expertii de la Centrul Medical Anadolu se focuseaza in principal pe gasirea unor solutii medicale integrate pentru cancerul de colon, dar si pentru factorii ce duc la aparitia acestei afectiuni, cum ar fi: polipii rectali sau bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, hemoroizii sau constipatia).

Cancerul colorectal si depistarea lui timpurie

Cat de importanta este depistarea cancerului colorectal in stadii incipiente? Raspunsul este simplu: este la fel de important precum depistarea timpurie a oricarui tip de cancer.

In Romania, se inregistreaza aproximativ 15.000 de cazuri noi de cancer colorectal in fiecare an, iar majoritatea au ca incidenta barbatii cu varsta peste 50 de ani (digi24.ro). Specialistii de la Centrul Medical Anadolu spun ca diagnosticarea precoce a polipilor rectali este esentiala in prevenirea cancerului colorectal.

“Cancerul colorectal este mult mai usor de tratat in mod eficient daca este depistat in stadii incipiente. Studiile derulate in acest domeniu se focuseaza pe dezvoltarea metodelor de screening din aceste zone. In plus, exista o serie de teste de laborator si metode de imagistica ce sunt testate pentru a fi date spre utilizare de catre medici, printre care si teste ce pot identifica schimbari in AND-ul pacientului”, Necdet Uskent, Prof. Dr. in Medicin Oncologic si Hematologie la Centrul Medical Anadolu.

Terapiile targetate – o solutie de tratament pentru cancerul colorectal

Terapiile targetate sunt in prezent utilizate pentru cazurile complicate de cancer colorectal, iar cele mai recente studii vin sa demonstreze ca sedintele de chimioterapie aplicate in stadiile incipiente reprezinta un tratament adjuvant pentru reducerea riscului de recidiva. In plus, cercetatorii din domeniu studiaza o serie de vaccinuri pentru a incerca sa previna cancerul colorectal, dar si recidiva acestuia.

Potrivit specialistilor de la Centrul Medical Anadolu, exista o serie de astfel de vaccinuri ce sunt studiate. Unul dintre acestea are proprietatea de a inlatura din sange o serie de celule din sistemul imunitar al pacientului (denumite celule dendritice), programarea lor de a ataca celule canceroase (proces ce se desfasoara in laborator) si integrarea lor inapoi in sangele pacientului. In acest moment, aceste vaccinuri sunt disponibile doar in studiile clinice.

Expertii de la Centrul Medical Anadolu efectueaza anual un numar foarte mare de operatii, utilizand tehnici minim-invazive (laparoscopie) sau chirurgie robotica, ceea ce ofera un avantaj in ceea ce priveste precizia desfasurarii operatiei, dar si facilitarea accesului tehnologiei medicale in zone dificile.

Abordarea multi-disciplinara in tratarea cancerului colorectal

Abordarea chirurgicala multi-disciplinara combina doua operatii intr-una singura pentru cazurile avansate de cancer colorectal. In cazuri specifice, utilizand tehnologia medicala de top, chirurgii pot inlatura tumorile canceroase aflate pe diferite organe in cadrul aceleiasi operatii.

Aceasta procedura este cunoscuta sub numele de tratament sincron. In plus, in cadrul acestui tip de tratament chirurgii reconstruiesc o parte din sfincter, astfel incat sa redea elasticitatea acestuia.

Abordarea medicala in cazul tratamentelor de cancer la Centrul Medical Anadolu

Expertii Centrului Medical Anadolu au peste 10 ani de experienta in utilizarea tehnologiei medicale de top, precum Cyberknife si TrueBeam, iar colaborarea cu expertii Centrului Medical Johns Hopkins are rolul de a extinde zona de expertiza medicala in cazurile medicale dificile, prin oferirea de consultanta specializata.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie sa stii despre anemie. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi Ce este cancerul de prostata si ce trebuie sa stii despre acesta? Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a infertilitatii Tot ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi, interviu cu Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal Tot ce trebuie sa stii despre balonare: cauze, simptome si remedii Ce trebuie sa stii despre Boala Alexander? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata: cauze, simptome, variante de tratament Ce trebuie sa stii despre cel mai complex control ginecologic Tot ce trebuie sa stii despre Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali) Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse Tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala
Cere sfatul medicului ×