5 cauze ale aparitiei cancerului pulmonar la nefumatori

Publicat: 21 Decembrie 2011 | Actualizat: 21 Decembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Intre 10-15% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate la oamenii care n-au fumat niciodata, majoritatea fiind femei.

Statisticile demonstreaza ca 1 din 5 femei diagnosticate cu cancer pulmonar nu au fumat niciodata, comparativ cu 1 din 10 barbati.

Cum pot afla nefumatorii daca au sau daca exista riscul sa dezvolte cancer pulmonar?

La fel ca si fumatorii, nefumatorii ar putea sa discute cu medicul care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului pulmonar. Multi nefumatori sunt diagnosticati atunci cand consulta medicul pentru o tuse simpla sau chiar simptome de gripa.

O radiografie toracica sau o scanare CT pot releva prezenta unei tumori pulmonare. Impreuna cu medicul se poate elabora un plan de screening si se va monitoriza starea generala de sanatate a unei persoane.

5 cauze de cancer pulmonar

1. Fumatul pasiv sau inhalarea fumului de tutun eliberat de alti fumatori este unul dintre principalii factori de risc. In cazul nefumatorilor care locuiesc impreuna cu un fumator creste cu 25% riscul de a dezvolta cancer pulmonar in comparatie cu alti nefumatori.

In fiecare an, se estimeaza ca mii de oameni mor din cauza cancerului pulmonar declansat de fumatul pasiv.

2. Radonul este un gaz natural care se formeaza atunci cand se dezintegreaza uraniu. Expunerea la acest gaz este o alta cauza cunoscuta de cancer pulmonar. Persoanele care fumeaza si inhaleaza radon sau sanse mai mari de a dezvolta cancer pulmonar decat nefumatorii care inhaleaza acelasi gaz.

Radonul poate circula prin sol si poate patrunde in locuinte prin golurile din fundatie, conducte, canalizare sau alte orificii. Acesta este invizibil si nu are miros dar poat efi detectat cu ajutorul unor kituri simple de testare.

3. Azbestul este un copus utilizat pe scara larga in trecut ca material de izolare termica si acustica. Fibre microscopice de azbest se pot desprinde din materialele de izolatie, fiind apoi eliberate in aer si inhalate in plamani. Acestea pot persista pe parcursul vietii unei persoane in testutul pulmonar.

Cu expunerea la azbest sunt asociate atat cancerul pulmonar cat si un tip de cancer cunscut sub numele de mezoteliom. Fumatul creste drastic psibilitatea dezvoltarii cancerului pulmonar legat de azbest. In prezent, utilizarea azbestului este limitata sau intrezista in multe tari.

4. Susceptibilitatea genetica individuala joaca un rol in declansarea cancerului pulmonar. Numeroase studii au demonstrat ca mai degraba, cancerul pulmonar apare la fumatorii si nefumatorii ai caror rude au manifestat cancer pulmonar.

5. Poluarea aerului care provine de la vehicule, din industrie si centrale electrice, poate creste probabilitatea unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar. Cateva mii de decese de cancer pulmonar pe an sunt atribuite respirarii aerului poluat. De asemenea expunerea prelungita la aerul foarte poluat poate amplifica riscul dezvoltarii cancerului pulmonar similar cu cel al fumatului pasiv.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Sante Vera-Med
Tel: 723263950
Bucuresti, Str Smaranda Braescu 47A Bloc T1 Apt 4 Interfon 4OK Nivel 0
Email
Clinici
recomandate

Solutii naturale de sustinere a functiei reproductiveSolutii naturale de sustinere a functiei reproductive

Citeste si despre:

Prevenirea cancerului pulmonar la barbati

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar non-microcelular

Cancerul pulmonar non-microcelular

Ingrijirea pielii in sezonul rece

Protectie si regenerare hepatica direct din natura

Moartea celulelor canceroase prin mecanismul enzimei CYP1B1

Simptome cancer de plamani

Ce este cancerul gastrointestinal?

Cauzele bolii obstructive pulmonare la nefumatori

Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie

Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal