10 simptome ale cancerului pe care barbatii le ignora

Actualizat: 20 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Recunoasterea principalelor simptome ale cancerului inseamna depistarea timpurie a bolii si sanse infinit mai mari de vindecare.

Specialistii sustin ca barbatii sunt mai putin preocupati decat femeile in investigarea propriei stari de sanatate, ceea ce inseamna ca sunt mai predispusi diagnosticarii tardive a afectiunilor de care sufera, inclusiv a diverselor forme de cancer.

Semne care anunta cancerul in randul barbatilor

Ingrijirea preventiva de rutina presupune efectuarea unor analize medicale periodice, chiar si atunci cand nu exista simptome care anunta instalarea unei afectiuni. In cazul cancerului, barbatii pot ignora chiar si o serie de simptome specifice sau vagi, pana cand ajung intr-un stadiu tardiv al bolii. Un control medical de specialitate este singura cale prin care se poate elimina suspiciunea de cancer sau se pot lua masuri terapeutice imediate, pentru asigurarea supravietuirii.

1. Modificarile aparute la nivelul testiculelor

Barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani sunt cel mai predispusi cancerului testicular, de aceea Societatea Americana a Cancerului recomanda examenul fizic al testiculelor in cadrul controalelor medicale de rutina. Totodata, autoexaminarea lunara este o masura preventiva esentiala pentru depistarea posibilelor modificari patologice ale testiculelor.

Semnele ingrijoratoare, care pot ridica suspiciunea instalarii cancerului, se refera la orice schimbare in dimensiunea testiculelor, crestere sau micsorare. Alte simptome specifice pot fi umflaturile, nodulii sau senzatia de greutate la nivelul scrotului. Cancerul testicular are o evolutie foarte rapida, ceea ce face depistarea acestuia sa fie cruciala pentru supravietuire.

2. Nodulii sanilor

Majoritatea barbatilor ignora posibilitatea de a dezvolta cancer mamar, boala atribuita in general femeilor. Chiar daca sunt rare cazurile de cancer de san la barbati, posibilitatea instalarii afectiunii exista. Simptomul principal este aparitia unei mase anormale in tesutul mamar, care trebuie sa fie supusa de urgenta unei examinari medicale.

Alte semne posibile ale cancerului mamar la barbati pot fi

- retractia mameloanelor;
- neregularitate cutanata sau incretirea pielii;
- secretii ale mameloanelor;
- inrosirea si descuamarea pielii sanilor sau a mameloanelor;

3. Dureri cu cauze neclare

Pe masura ce imbatranesc, pana si barbatii se plang de dureri localizate in diverse regiuni corporale. Acest simptom vag poate avea multiple cauze si poate fi atribuit cancerului, chiar daca aceasta asociere este rar intalnita.

Orice durere care persista, cu o sursa neclara, trebuie sa fie investigata de un specialist. Chiar daca ea nu anunta instalarea cancerului, analizele medicale pot elucida cauzele exacte, iar medicul poate prescrie tratamentul corespunzator.

4. Febra

Un alt simptom general, care poate trada o gripa, o pneumonie sau multe alte boli si infectii, este totodata un posibil semn al cancerului. Majoritatea tipurilor de cancer cauzeaza febra, de cele mai multe ori in punctul in care celulele canceroase incep sa se raspandeasca in alte regiuni corporale. Febra este si un simptom frecvent al leucemiei.

Prin urmare, febra inexplicabila nu trebuie sa fie ignorata, ci luata ca pe un avertisment serios din partea organismului a carui stare de sanatate este fragila.

5. Modificarile de la nivelul ganglionilor limfatici

Umflaturile sau prezenta maselor anormale la nivelul ganglionilor limfatici din zona gatului, a axilei etc., sunt alte simptome demne de luat in seama, posibil asociate cu cancerul. Medicii oncologi recomanda pacientilor sa efectueze investigatii medicale amanuntite, imediat ce observa un ganglion limfatic marit, care creste progresiv si nu se retrage in decursul unei luni. Daca o infectie nu se afla in spatele modificarilor ganglionilor, specialistul va efectua o biopsie.

6. Pierderea nejustificata in greutate

Daca un barbat isi pierde 10% din masa corporala intr-un interval de 3-6 luni, fara sa fi facut vreo modificare in stilul de viata, este necesara consultarea medicului pentru depistarea scaderii nejustificate in greutate.

Medicul va efectua un examen fizic general, va adresa intrebari cu privire la dieta si programul zilnic de miscare si va incerca sa identifice si alte simptome care sa sugereze un posibil diagnostic. Pe baza acestor informatii, specialistul va decide care sunt urmatoarele teste necesare.

7. Tusea persistenta

Tusea cronica, ce dureaza mai mult de 3-4 saptamani, poate fi simptomul unei raceli puternice, al unei alergii sau efectul secundar al unor medicamente. Extinsa pe o perioada mai lunga de timp, tusea persistenta poate anunta probleme mai grave de sanatate, precum bronsita cronica, refluxul de acid gastric sau chiar cancerul (mai ales in cazul fumatorilor).

8. Durerile abdominale si starile depresive

Barbatii (dar si femeile) care prezinta dureri abdominale si stari depresive trebuie sa isi investigheze in cel mai scurt timp starea de sanatate. Studiile moderne au identificat o legatura intre depresie si cancerul de pancreas. Simptomele asociate sunt icterul, modificarile materiilor fecale (care au o nuanta de gri in general) si urina inchisa la culoare. Pruritul generalizat este un alt semn care poate indica instalarea cancerului pancreatic.

9. Dificultatile de inghitire

Acest simptom deseori ignorat de barbati poate anunta dezvoltarea cancerului esofagian. Medicii spun ca pacientii prefera sa adopte o dieta lichida si sa astepte ca disconfortul sa treaca de la sine, decat sa viziteze medicul specialist. Aceasta eroare conduce, desigur, la diagnosticarea bolii intr-un stadiu avansat, cand sansele de recuperare sunt cu mult reduse.

10. Modificarile aparute la nivelul pielii

Mai putin preocupati de detaliile estetice ale propriei pieli, barbatii pot trece cu vederea numeroase semne cu potential canceros. Nu doar alunitele care isi schimba forma si culoarea fac parte din aceste simptome, ci si transformarile de la nivelul pigmentului tesutului cutanat, portiunile descuamate tot mai numeroase si leziunile care sangereaza.


Citeste si despre:

15 simptome de cancer ignorate de barbati Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar? 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Prevenirea cancerului pulmonar la barbati Simptome pe care barbatii nu ar trebui sa le ignore Balonarea, un simptom care nu trebuie ignorat. Iata ce boli grave poate ascunde Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Semne ale cancerului cavitatii bucale ce nu trebuie ignorate Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati Sase simptome medicale serioase Cancere fara simptome Greselile legate de sanatate ale femeilor Simptomele cancerului osos
Cere sfatul medicului ×