Cofeina si exercitiile ar putea preveni cancerul de piele

Publicat: 31 Iulie 2007 | Actualizat: 08 Iulie 2009

cofeina, cafea, exercitii,cancer,pieleUn nou studiu american arata ca daca dupa ce ati baut cafeaua de dimineata mergeti la sala, pot scadea sansele de a dezvolta cancer de piele.

Studiul realizat pe cobai, sustine ca echivalentul a 2 cani de cafea si apoi o serie de exercitii intense va reduce numarul celulelor alterate de soare, celule care altfel ar putea duce la cancer. Pe durata experimentului, o serie de cobai fara blana au baut apa cu cofeina, o alta serie au facut exercitii pe o roata aflata in miscare si a treia serie au baut si apa au facut si exercitii. Toate cele trei serii au fost expuse radiatiilor UVB, reprezentand echivalentul expunerii la soare 15-30 de minute in plina zi. Moartea celulara, modalitatea prin care organismul omoara celulele distruse, a fost regasita la toate cele trei serii. Dar in cazul seriei de soareci care au baut apa cu cofeina si au facut exercitii, s-a observat o crestere de 400% a mortii celulare, spre deosebire de 120% la cei care au facut doar exercitii si 95% la cei care au baut doar apa cu cofeina.

Acest studiu a avut ca punct de pornire rezultatele altor studii care au demonstrat ca atat cofeina cat si exercitiul fizic inhiba razele ultraviolete care pot facilita dezvoltarea cancerului de piele. Cofeina a fost legata de reducerea cancerului de ficat si de san, iar exercitiul se pare ca reduce riscul cancerului de colon.
Cercetatorii urmeaza sa inceapa studiul pe oameni pentru a putea determina de cat exercitiu este nevoie pentru a se asigura efectul protector, avand in vedere ca la cobai au fost necesai 3.2 km pe zi.


Email

Citeste si despre:

Informatii surprinzatoare despre cofeina

Cancerul de vezica urinara

Anemia feripriva (prin carenta de fier)

Va simtiti obositi tot timpul?

Menopauza

Da volum vocii tale cu gama Otosan!

Depresia – cauze, simptome, tratament

Rezolutia pe 2020 - simte-te bine in pielea ta!

Greselile legate de sanatate ale femeilor

Tratamentul incontinentei fecale

Sarcina

Diareea cronica

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare