Screeningul pentru cancerul testicular

Publicat: 28 August 2006 | Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ce este screeningul?

Screeningul pentru cancer reprezinta examinarea (investigarea) persoanelor pentru semne timpurii ale unui anumit tip de cancer desi nu prezinta nici o simptomatologie.

Oamenii de stiinta au studiat tipare ale cancerului in populatia generala, pentru a determina persoanele cu risc de dezvoltare a unui anumit tip de tumora. S-au studiat de asemenea si factorii de mediu si comportamentali care ar putea cauza cancerul.

Aceste informatii sunt utile in alegerea persoanelor care trebuie testate pentru anumite tipuri de cancer, pentru a afla ce teste trebuie folosite si cat de des ar trebui efectuate. Nu toate examinarile sunt utile si multe au riscuri: hemoragia, infectiile, durere testiculara sau inghinala datorate unei biopsii. De aceea aceste investigatii sunt in studiu permanent pentru a se determina utilitatea lor.


Daca un medic recomanda anumite teste de screening pentru cancer in cadrul examinarilor de rutina, nu inseamna ca pacientul are cu certitudine cancer. Testele screening se efectueaza atunci cand nu sunt prezente simptome. Deoarece decizia efectuarii testarilor este dificila, este indicata discutarea cu medicul specialist despre beneficiile si riscurile posibile ale examinarilor si daca acestea s-au dovedit a scadea riscul decesului prin cancer.


Daca pacientul prezinta semnele unui anumit tip de cancer, medicul specialist va recomanda efectuarea unor examinari, numite investigatii diagnostice.

Testiculele

Testiculele sunt organele sexuale masculine implicate in producerea spermei. Acestea sunt localizate postero-inferior penisului, intr-un sac de piele numit scrot. Testiculele sunt principala sursa de testosteron din organism.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Factori de risc

Cancerul testicular este rar. In ciuda unei cresteri numerice usoare, decesul prin cancer testicular a scazut dramatic din 1960, ca rezultat al tehnicilor terapeutice imbunatatite.
Orice poate creste riscul unei persoane de a dezvolta cancer, este denumit factor de risc. Printre factorii de risc ai cancerului testicular se numara:


- varsta: barbatii tineri au risc crescut; cancerul testicular este cea mai raspandita forma de cancer la barbatii intre 20 si 34 de ani, al doilea ca frecventa intre 35 si 39 de ani si al treilea ca frecventa intre 15 si 19 ani
- antecedentele familiale: barbatii cu istoric familial de cancer testicular au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer
- ereditatea: barbatii cu disgenezie gonadala sau sindrom Klinefelter au risc mare pentru acest cancer
- antecedentele personale: barbatii cu testicul nedescins au risc peste medie de dezvoltare a cancerului testicular; barbatii care au avut deja cancer testicular risca sa dezvolte acelasi tip de tumora la celalalt testicul
- rasa: cancerul testicular este mai frecvent la rasa alba decat la cea neagra.

Teste screening

Majoritatea cancerelor testiculare sunt detectate initial de pacient din intamplare sau la autoexaminare. Unele cazuri sunt detectate la examenul fizic de rutina. Totusi nu au fost efectuate studii pentru a arata daca autoexaminarea sau examinarea de rutina la medic, duc la scaderea numarului de decese prin cancer testicular.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Evomed
Tel: 0740077337
Bucuresti, Str. Cezar Bolliac, Nr 21B
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

Dr Manu-Marin Andrei
Urologie - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Cum poate fi depistat din timp cancerul testicular?

Principalele teste screening de care au nevoie barbatii

15 simptome de cancer ignorate de barbati

Cancerul mamar la barbat

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

5 Recomandari in caz de diaree acuta, indiferent de cauza ei - inclusiv virala ( COVID 19)

Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata

Depistarea precoce a bolilor

Determinarea alfa-fetoproteinei in sange

Diagnosticul infertilitatii masculine

10 teste medicale care iti pot salva viata