Cum sa depistam din timp cancerul ovarian

Publicat: 21 Iunie 2007 | Actualizat: 07 Iulie 2009

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.


Simptomele cancerului ovarian pot fi detectate din timp, de aceea femeile trebuie sa le urmareasca pentru a descoperi eventuala manifestare a bolii in primele stadii si a o rezolva.
Cancerul ovarian este cel mai grav dintre cele care afecteaza sistemul reproducator feminin.
Rata mare de decese se datoreaza in parte nedetectarii timpurii a acestuia si a inexistentei testelor de screening.
O declaratie recenta facuta de cateva asociatii de profil din Statele Unite poate ajuta femeile sa retina si sa detecteze din timp eventualele simptome.
In aceasta declaratie, urmatoarele simptome sunt descrise ca aparand mai frecvent la femeile cu cancer ovarian decat la restul populatiei:
- balonari
- dureri pelviene si abdominale
- dificultati la mancat sau senzatia de plin aparuta dupa foarte putina mancare
- simptome urinare - urgenta si frecventa
Femeile care au aceste simptome aproape zilnic timp de cateva saptamani trebuie sa consulte medicul, de preferat medicul ginecolog, sustin organizatiile din domeniu. Acestea spun ca femeile cu cancer ovarian raporteaza simptomele ca fiind persistente si reprezentand o schimbare fata de starea normala de dinainte. Oricum, doar aceste simptome nu indica intotdeauna prezenta unui cancer ovarian. Medicul este cel care poate pune diagnosticul corect.
Daca este descoperit in primul stadiu de evolutie cancerul ovarian este vindecabil in 90% dintre cazuri. Din pacate, inexistenta unei liste clare de simptome de comun agreate de specialistii din domeniu a dus pana acum la diagosticari foarte tarzii, in ciuda vizitei la doctor.
Aceste simptome sunt totusi foarte des intalnite la femei din cand in cand. Scopul declaratiei facuta de asociatiile din domeniu nu este acela de a speria femeilem facandu-le sa creada ca au cancer ovarian, ci acela de a alerta femeile si medicii care le trateaza in legatura cu anumite simptome care se repeta si care pot indica aparitia cancerului.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?

Cancerul ovarian si mutatiile BRCA

La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin

Cancerul endometrial

Analize de sange pentru depistarea cancerului

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Cancerul de vezica urinara

Cancerul mamar

Chist ovarian functional

Factori de risc pentru cancerul de colon

Semne timpurii ale cancerului