Cum calmati tusea la copii?

Actualizat: 04 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stiati ca tusea este unul dintre principalele motive pentru care copii ajung in cabinetul medicului? Totusi, motivul este justificat, deoarece tusea se poate agrava daca nu este tratata la timp. Studiile arata ca pana la 12% dintre copii cu tuse dezvolta complicatii, printre care se numara si bronsita si pneumonia. De aceea, pentru a evita consecintele nedorite este important sa incepeti tratamentul tusei cat mai repede posibil.

Atentionare: Informatiile din acest articol nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist. Tot continutul afisat aici este doar in scop de informare generala. Cereti intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra sau al altor profesionisti din domeniul sanatatii cu privire la orice intrebare pe care o aveti referitor la o afectiune sau un tratament medical.

Tusea poate fi o reactie complet normala a corpului uman, mai ales la copii. Daca nu sunteti sigur ce tip de tuse are copilul dumneavoastra sau daca ar trebui sa fiti ingrijorat, va sugeram sa cititi acest articol.

1.Tuse uscata sau productiva?

Diferite tipuri de tuse necesita diferite tratamente pentru tuse. Tusea este cel mai frecvent clasificata in functie de prezenta mucusului in caile respiratorii:• Tusea productiva este de obicei definita prin producerea si acumularea de mucus bronsic.
• Tusea uscata este o tuse in care nu se produce mucus bronsic.

Cand suferi de tuse productiva, s-ar putea sa simti ca ceva iti blocheaza respiratia sau se scurge in gat sau in piept. Poti simti in timpul unui episod de tuse mucus in gura.

Raceala sau gripa au ca simptom comun tuse productiva, prezent adesea si in alte afectiuni precum bronsita, bronsiolita sau pneumonia. Tusea productiva este tratata cu medicamente numite expectorante. Acestea lichefiaza mucusul gros si ajuta la expectoratia acestuia.

Tusea uscata (sau tuse seaca) este cauzata de iritarea cailor respiratorii superioare si se evidentiaza prin absenta mucusului. S-ar putea sa simti ca ai un gadilat in partea din spate a gatului, care declanseaza reflexul de tuse. Tusea uscata este adesea rezultatul infectiilor virale ale cailor aeriene superioare, cum ar fi raceala, gripa, faringita si laringita. Este deosebit de deranjanta, mai ales pe timpul noptii. In functie de cauza acesteia, tusea uscata si iritativa poate fi tratata cu medicamente numite antitusive care suprima sau calmeaza tusea.

2.Cum sa ajuti procesul de vindecare

Inainte de a actiona verificati daca copilul are si alte simptome in afara de tuse. De exemplu: Copilul dumneavoastra are febra? Sau are nasul infundat? Doarme si are pofta de mancare? Este tusea iritabila si il face pe copil agitat?

Daca nu exista alte simptome (cum ar fi febra), unul dintre lucrurile pe care le puteti face este sa lasati copilul sa se odihneasca creandu-I un mediu linistitor si reconfortant.

Iata cateva sfaturi in acest sens:
- Asigurati-va ca bea suficienta apa si ceai neindulcit (recomandam pana la 1 litru pe zi) - acest lucru va ajuta la calmarea tusei productive. In cazul in care copilul dumneavoastra se confrunta cu o tuse uscata, lichidul calmant va atenua iritarea din gat si va usura tusea.
- Aerisiti zonele inchise - a avea o buna circulatie a aerului este esentiala pentru a usura tusea. De ce? Aerul umed ajuta la calmarea cailor respiratorii si la subtierea mucusului, similar cu consumul de lichide calde.
- Faceti inhalatii - s-a dovedit ca aburul ajuta la lichefierea mucusului, iar aerul cald are acelasi efect ca si aerisirea. Este important de mentionat ca utilizarea uleiurilor esentiale nu este o alegere buna pentru copiii cu varsta sub 2 ani.
- Includeti mierea in alimentatie - studiile au aratat ca o lingura de miere inainte de culcare poate usura tusea. Aveti insa grija sa nu o dati copiilor cu varsta sub 1 an.
- Evitati aerul poluat, uscat sau rece - acesta poate irita caile de acces.
- Evitati fumul de tigara - deoarece provoaca iritatii ale cailor respiratorii.

3. CUM SA USURATI TUSEA CU MEDICAMENTE

Uneori tusea apare din senin si in imprejurari care nu permit o pregatire prealabila sau cele mai bune conditii de recuperare sau de odihna. De aceea, consumul unui medicament pentru tuse, fara prescriptie medicala, poate fi indicat. In cazul in care tusea este acuta si se preteaza la automedicatie, medicamentele pe baza de plante pot fi de ajutor.

Intrebati farmacistul si veti primi recomandari pentru astfel de medicamente naturale ce pot ajuta in tratamentul tusei la copiii chiar de la varsta de 1 an. Pentru calmarea tusei uscate si iritante, se recomanda extractul de muschi islandez, eficient atat in raguseala cat si in dureri in gat. Cu ajutorul mucilagiilor din lichenul de piatra, se inhiba local reflexul de tuse uscata la pacienti. Eficienta extractului de lichen islandez se datoreaza si unui cumul de efecte (efect antibacterian, antiinflamator, emolient) dat de fitocompusii din compozitie.

Dimpotriva, daca tusea copilului dumneavoastra este umeda sau productiva (daca se produce mucus), extractul de iedera este o alegere foarte buna. De asemenea, acesta are efecte multiple, cum ar fi activitatea secretolitica, mucolitice si spasmolitice - toate actionand pentru a usura expectoratia mucusului din plamani si astfel asigura o respiratie mai usoara la copiii de peste 2 ani.

Trebuie verificat ca medicamentele alese sa contina extracte cuantificate din plante medicinale, ce urmeaza standardele europene, in toate etapele productiei.

Tusea la copii poate fi ameliorata atat prin medicamente sub forma de sirop dar si pastile, cat si cu remedii facute in casa, cum ar fi inhalarea, ceaiul cald sau mierea. Este important de mentionat ca, daca autotratamentul nu amelioreaza afectiunea dupa 7 zile, va sfatuim sa vizitati un medic sau un farmacist.

4. Cand ar trebui sa consultati un medic pediatru?

- Daca credeti ca copilul dumneavoastra a inghitit sau a inhalat un obiect strain
- Daca copilul dumneavoastra continua sa tuseasca mai mult de 7 zile la rand
- Daca copilul are febra, care dureaza mai mult de 3 zile
- Daca copilul dumneavoastra are sub 1 an si tuseste
- Daca copilul are probleme cu respiratia sau respira repede
- Daca mucusul expectorat contine sange
- Daca este expulzat mucus verde
- Daca copilul dumneavoastra are o tuse nocturna repetitiva
- Daca tusea nu se amelioreaza sau chiar se inrautateste dupa 1 saptamana de tratament

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Durerea de cap declansata de tuse Tusea cronica Tusea productiva - din piept Tusea Tusea convulsiva (Infectia cu Bordetella pertussis sau Tusea magareasca) Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Tusea convulsiva Remedii pentru tuse Tratamente pentru tuse productiva De ce nu reusiti sa scapati de tuse Cum sa controlati eficient tusea nocturna
Cere sfatul medicului ×