Stenoza pulmonara - cauze si simptome

Actualizat: 10 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stenoza pulmonara este afectiunea cardiovasculara care determina ingustarea valvei pulmonare, creandu-se astfel un obstacol in calea pomparii fluxului de sange de la nivelul ventriculului drept.

De regula, stenoza pulmonara apare inca de la nastere, ca urmare a dezvoltarii defectuoase a inimii fatului in primele luni de sarcina, mai exact in timpul primelor opt saptamani de sarcina.

Mai mult, datele statistice arata ca stenoza pulmonara reprezinta 10% din toate cazurile de malformatii cardiace.

Concret, aceasta afectiune care consta in micsorarea orificiului valvular pulmonar, ceea ce face ca fluxul de sange de la nivelul ventriculului drept sa fie pompat cu dificultate spre plamani.

Tipuri de stenoza pulmonara

• Valvulara - care consta in afectarea cuspidelor valvei pulmonare. Este cel mai frecvent tip de stenoza pulmonara;

• Subvalvulara - obstructia se gaseste mai jos de valva pulmonara;

• Supravalvulara - obstructia se gaseste mai sus de valva pulmonara.

Principalele cauze

Rubeola congenitala. O boala grava care apare ca urmare a transmiterii virusului rubeolic prin placenta in timpul sarcinii.

Riscul creste si mai mult daca viitoarea mama dezvolta aceasta boala in primul trimestru de sarcina. Majoritatea studiilor de specialitate arata ca rubeola congenitala este cel mai des asociata cu aparitia malformatiilor cardiace congenitale.

Sindromul carcinoid. Acesta conduce la ingrosarea, fuziunea si retractia foitelor valvei pulmonare, rezultatul fiind instalarea stenozei pulmonare.

Febra reumatica. Aceasta este o complicatie a unei infectii provocate de streptococi. Apar dupa ce o persoana a fost bolnava de scarlatina sau chiar de amigdalita. Aceasta febra reumatica este posibil sa afecteze valvele inimii, frecvent valvele mitrala si aortica, mai rar valva pulmonara.

Tumorile cardiace. Acestea se pot dezvolta si in ventriculul drept.

Simptome

• Dispneea, adica respiratia dificila si grea sau respiratia rapida cauzata de efortul intens, este simptomul cel mai frecvent al stenozei pulmonare si se presupune ca apare datorita cresterii insuficiente a debitului cardiac in timpul efortului, ceea ce produce o irigare neadecvata a muschilor respiratori.

Cianoza pielii si a buzelor (colorarea in albastru) este cauzata de scaderea concentratiei de oxigen in sange.

• Unghiile sunt lucioase si curbate convex.

• Pacientul se confrunta cu dureri de piept sau cu dureri toracice, care au un caracter asemanator durerii anginoase.

• In cazuri de efort intens pacientul ameteste, prezentand uneori vertij.

• Apare sincopa sau pierderea temporara de constienta cu scaderea tonusului postural, dar si cu absenta semnelor vitale.

• Oboseala accentuata si permanenta.

Tratament

Cazurile de stenoza pulmonara pot fi usoare, moderate sau severe. Cele usoare nu necesita neaparat un tratament special.

Cele in care stenoza este moderata sau severa medicul va recomanda interventia chirurgicala. Astfel, este posibil ca pacientul sa primeasca indicatie pentru valvuloplastia cu balon sau interventia chirurgicala pe cord deschis.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Stenoza mitrala: cauze, simptome, tipuri de tratament Stenoza mitrala Stenoza aortica Edemul pulmonar Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Zgomotele cardiace anormale - cauze si tratament Ce ar trebui sa stim despre stenoza aortica si cum ne afecteaza sanatatea? In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Stenoza aortica senila Stenoza de artera renala Boala vasculara periferica Insuficienta mitrala – regurgitare mitrala Hemoptizia (expectoratia cu sange) Ischemia arteriala periferica Stenoza Mitrala – abordare a patologiei valvulare cardiace
Cere sfatul medicului ×