Pancreatita cronica si terapia enzimatica

Publicat: 27 Februarie 2015 | Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Pancreatita cronica este o afectiune a pancreasului, caracterizata prin fibroza si modificarea tesutului glandular al acestuia, ceea ce duce la dereglarea secretiei de enzime digestive si a anumitor hormoni.

Boala are o incidenta de 3,5-4 cazuri la 100.000 de locuitori si este de trei ori mai intalnita la barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, decat la femei.

La adulti, principala cauza care determina afectiunea este consumul abuziv de alcool, dar nu este o regula.

Nu intotdeauna cauzele bolii sunt cunoscute, de aceea pancreatita cronica face parte din categoria bolilor idiopatice.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Semne care ar trebui sa va puna in garda

Pancreatita cronica este o boala care se instaleaza pe parcursul mai multor ani, la fel si simptomele bolii. Durerea abdominala care revine constant este primul semn care ar trebui sa va ingrijoreze. Episoadele de durere pot avea un grad de intensitate diferita si pot dura de la cateva ore la cateva zile.

Durerea abdominala poate fi insotita si de greata, voma sau diaree. La aproximativ 10-15% dintre pacienti, boala nu se manifesta prin durere, ci prin sindrom de malabsorbie. In acest caz, pacientii scad in greutate din cauza unei absorbii deficitare a substantelor nutritive din alimente.

Prezenta depozitelor mici si dense (calcificari) care se formeaza in ductul pancreatic sau in tesutul acestuia sunt un alt semn al bolii. Acestea pot fi identificate doar prin diagnostic imagistic (radiografie sau computer tomografie).

Adresati-va medicului pentru diagnostic

Nu amanati vizita la medic, diagnosticul este primul pas catre instituirea unui tratament si ameliorarea starii de sanatate. Pentru a confirma diagnosticul de pancreatita cronica sunt necesare cateva analize si, in functie de caz, de anumite investigatii imagistice.

Persoanele care sufera de pancreatita cronica prezinta un continut ridicat de grasimi in scaun, de aceea, analiza materiilor fecale este prima recomandata.

Pentru a identifica gradul de alterare a ductelor pancreatice mai sunt recomandate urmatoarele investigatii: tomografia computerizata abdominala (CT), endoscopia, colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) sau testul de stimulare pancreatica.

Pancreatita cronica - ce se intampla in aceasta boala?

Durerea si sindromul de malabsorbtie sunt cauzate de alterarea anumitor functii importante ale pancreasului. Astfel, in cazul acestei boli, pancreasul treptat, devine incapabil sa mai secrete enzimele necesare unei digestii normale si absorbtiei de grasimi din alimentatie.

In plus, pe fondul dereglarilor pancreatice se poate instala o intoleranta la glucoza si, intr-un final, diabetul zaharat. Netratata, pancreatita cronica este un factor major de aparitie al cancerului pancreatic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Cum ne protejam de alergia la ambrozie?Cum ne protejam de alergia la ambrozie?

Citeste si despre:

Rolul terapiei enzimatice in sindromul dispeptic

Pancreatita

Iulie – septembrie, sezonul alergiei la Ambrozie. Cum ne protejam?

Importanta Vitaminei C pentru organism

Cum putem recunoaste corect stadiul unei escare?

Regimul alimentar in cancer

Malabsorbtia

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)