Pleurezia

Publicat: 06 Aprilie 2006 | Actualizat: 20 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Pleurezia reprezinta edemul (inflamarea) stratului de tesut subtire (pleura) care acopera plamani si imbraca cutia toracica.

Foita exterioara a pleurei imbraca cutia toracica, iar foita interna acopera plamanii. Spatiul ingust care se gaseste intre cele doua foite ale pleurei contine o cantitate mica de lichid care are rol in lubrifiere, permitand ca cele doua foite sa alunece una pe cealalta in timpul respiratiei.

Cand pleura se inflameaza, cele doua foite se freaca una de cealalta, producand durere in piept. Aceasta este numita durere pleurala. Pleurezia se numeste cateodata pleurita.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze

La persoanele tinere, in plina sanatate, o infectie virala care apare la nivelul aparatului respirator inferior sau o pneumonie pot sa produca de asemenea si inflamarea pleurei ducand la pleurezie. Pleurezia produsa de o infectie virala dureaza de la cateva zile pana la 1-2 saptamani. In cazuri foarte rare pleurezia poate sa se raspandeasca si la alte persoane, sa fie contagioasa.
Si in alte situati poate sa apara pleurezia cum ar fie trecerea aerului in cavitatea pleurala (pneumotorax), traumatisme ale toracelui (ruperea unei coaste), tuberculoza sau alte infectii sau o tumora pleurala.
Mai exista si alte afectiuni care pot sa produca pleurezie. Acestea sunt poliartrita reumatoida,lupusul, siclemia, trombembolism pulmonar sau pancreatita. Pleurezia poate sa apara si ca o complicatie a unei operatii pe cord.

Simptome

Simptomele care apar in pleurezie sunt durerea toracica si dificultatea de a respira (dispnee). Durerea toracica are de obicei un debut brusc. De cele mai multe ori este descrisa de catre pacienti ca o durere intepatoare. Caracterele durerii:
- este prezenta continuu dar se poate agrava in momentul respiratiei, in timpul inspirului. Pacienti evita sa respire profund pentru a preveni durerea.
- de obicei apare doar pe o parte a toracelui (unilaterala)
- poate sa iradieze in umar sau la nivelul abdomenului
- se agraveaza de obicei la tuse, stranut sau miscari bruste
- se poate calma in momentul opririi respiratiei intentionat sau la compresia pe torace, in zona dureroasa.
Daca pleurezia este produsa de o infectie virala, pot sa apara sau nu simptome de infectie virala, cum ar fi febra, durere de cap (cefalee), durere musculara.
Inflamatia pleurei, uneori, poate sa provoace acumularea de lichid in cavitatea pleurala (sindrom lichidian pleural). Se poate ca durerea sa se amelioreze dupa ce acest proces se poate produce, intrucat acumularea de lichid previne frecarea foitelor pleurale una de alta. Daca exista o cantitate mare e lichid acumulat in cavitatea pleurala, se poate diminua expansiunea plamanilor in timpul inspirului, producand dificultati de respiratie.
Alte simptome care apar in sindromul lichidian pleural sunt febra, durere toracica si tuse seaca.
Sindromul lichidian pleral poate sa apara si in alte situati decat asociat cu pleurezia, cum ar fi insuficienta cardiaca sau afectiuni ale ficatului sau rinichilor.

Diagnostic

Intrucat mai multe categorii de medici se pot intalni cu pleurezia, acestia vor incerca gasirea cauzei care a produs-o. Este nevoie de un examen fizic, o radiografie toracica pentru a se vedea care sunt semnele ce au determinat durerea toracica, cum ar fi:
- infectia virala
- contractura musculaturii cutiei toracice
- fractura unei coaste
- prezenta unui tromb in vasele intrapulmonare (trombembolism pulmonar)
- inflamatia peretului cordului (pericardita)
- pneumonie
- tuberculoza
- prezenta de lichid in cavitatea pleurala (sindrom lichidian pleural).
Daca medicul curant are suspiciuni de prezenta unei boli autoimune, cum ar fi lupus sau poliartrita reumatoida, este nevoie investigatii suplimentare.
Daca este prezent sindromul lichidian pleural, se poate scoate, folosind un ac, lichid din cavitatea pleurala (toracocenteza), care poate fi trimis la laborator pentru analiza si identificarea cauzei care a produs afectiunea.

Tratament

Tratamentul pleureziei depinde de cauza care a produs-o. De exemplu, daca cauza este o infectie bacteriana, este nevoie de un tratament cu antibiotic. Daca este prezent si un trombembolism pulmonar, este nevoie de tratament pentru a se incetini sau a se preveni coagularea (anticoagulante).
In cele mai multe cazuri de durere pleurala data de pleurezie, se poate administra aspirina, ibuprofen sau un altfel de tratament antiinflamator nesteroidian (AINS). Daca este prezenta o durere severa este nevoie de un tratament al tusei sau durerii prezente. Se poate diminua durerea in decubit lateral pe partea dureroasa sau compresia acesteia cu o perna.
In cazul existentei sindromului lichidian pleural este nevoie de eliminarea lichidului din cavitatea pleurala folosind un tub care se introduce prin cutia toracica.
In unele cazuri de sindrom lichidian pleural, se poate incerca realizarea unei pleurodeze. Prin aceasta procedura terapeutica se injecteaza o substanta chimica sau un medicament in cavitatea toracica, care va produce o inflamatie locala la nivelul suprafetei plamanilor si in interiorul cutiei toracice. Acest lucru produce adeziunea dintre suprafata plamanilor si cea a cutiei toracice, prevenind astfel formarea de lichid in cavitatea pleurala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Abuzul de narcotice

Complicatiile artritei reumatoide

Blastomicoza

Piciorul Reumatoid

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

6 ingrediente naturale pentru imunitate

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Mezoteliomul malign

Protocol de practica in poliartrita reumatoida

Abcesul pulmonar

Embolismul pulmonar

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor