Contuzia pulmonara - evaluare si tratament

Actualizat: 20 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este contuzia pulmonara


Contuzia pulmonara reprezinta echivalentul unui hematom la nivelul plamanilor si apare in urma unui traumatism toracic. Este numita si "lovitura pulmonara" sau "vanataia pulmonara".

Cum se manifesta

Traumatismul toracic cauzator, indifferent de tipul sau, produce o colectie de sange si lichid interstitial la nivel pulmonar. Contuzia pulmonara poate fi unilaterala (afectand un singur plaman) sau bilaterala (afectand ambii plamani), in functie de severitatea si mecanismul leziunii toracice.

In functie de severitate, simptomele variaza de la cele generale si vagi pana la simptome specifice si severe. Contuzia pulmonara este o patologie acuta si serioasa, potential amenintatoare de viata prin complicatiile pe care la poate produce. Astfel aceasta necesita diagnostic si tratament in regim de urgenta.

Semne si simptome

Contuzia pulmonara poate da deseori semne si simptome putine, nespecifice la inceput. Durerea toracica este cel mai comun simptom. Daca aceasta nu se amelioreaza sau se inrautateste in primele 3 zile dupa un traumatism, apelati la ajutor medical de urgenta.

Durerea toracica acompaniata de alte simptome este de asemenea o indicatie pentru consultul medical de urgenta.

Contuzia pulmonara poate aparea intr-un context de politraumatism, ceea ce inseamna ca vor fi prezente si alte leziuni concomitente. Astfel semnele si simptomele sunt diverse si deseori multiple.

Acestea pot include :
• Durere toracica
• Lipsa de aer (dispnee)
• Dificultati de respiratie sau durere in timpul miscarilor de inspir si expir
• Tuse fara alta cauza
Tahicardie (frecventa cardiaca ridicata)
• Scaderea nivelului de energie, fatigabilitate
• Disconfort toracic ce se inrautateste

Exista semne si simptome mai severe, ce indica o contuzie pulmonara extinsa, cu risc de complicatii.

Semnele considerate alarmante sunt:
Wheezing, un sunet de tip suierator ce se aude in timpul expiratiei
• Cianoza sau colorarea in albastru a pielii, din cauza lipsei de oxigen
• Un sunet crepitant la nivelul pieptului
Tahipnee (frecventa respiratorie crescuta)
• Hemoptizie (tuse cu sange)
• Piele rece, umeda
• Hipotensiune arteriala (scaderea presiunii arteriale sistolice sub 100 mmHg)

Prezenta oricaruia dintre aceste simptome alarmante indica necesitatea de ajutor medical imediat.

Contuzia pulmonara apare frecvent in urma unui traumatism toracic inchis prin mecanism direct, prin lovituri cu obiecte contondente sau chiar prin impuscare.

Aceste lovituri pot induce si alte probleme la nivelul trunchiului, asociate contuziei, precum:
Fracturi costale
• Rupturi sau laceratii ale tesutului pulmonar
• Fracturi vertebrale (oasele coloanei vertebrale)
• Hemotorace (acumulare de sange in cavitatea toracica)
• Pneumotorace (acumulare de aer in cavitatea pulmonara)
• Leziuni ale organelor abdominale

Este important de retinut ca simptomele contuziei pulmonare sau a leziunilor asociate pot aparea imediat dupa traumatism, la cateva ore sau chiar la cateva zile dupa.

Cauze

Traumatismele toracice ce survin in urma unei impuscaturi sau lovituri directe (penetrante sau nepenetrante) sunt cele responsabile de aparitia unei contuzii pulmonare.
Cea mai comuna situatie in care aceasta apare este accidentul rutier. Alte cauze pot fi exploziile mari, injunghierea, accidentele de munca prin cadere de la inaltime. Toate aceste mecanisme vor leza vasele de sange de la nivel pulmonar, producand acumularea sangelui si a altor lichide sub forma de hematom la nivel pulmonar. Prezenta hematomului va avea consecinte asupra plamanului afectat, ducand la simptome si eventual complicatii ale contuziei.

Contuzia pulmonara poate afecta pe oricine trece printr-un traumatism toracic, iar copiii sunt la risc mai mare de a face complicatii.

Riscuri si complicatii

Contuzia pulmonara poate duce la complicatii serioase, precum:
• Pneumonie
Sindrom de detresa respiratorie acuta
• Hipoxie (lipsa de oxigen catre tesuturi)
• Hipercapnie si acidoza respiratorie, afectiuni ce apar atunci cand concentratia de dioxid de carbon din sange este prea crescuta

Diagnostic

Medicii stabilesc diagnosticul de contuzie pulmonara cu ajutorul anamnezei si a contextului traumatic, dar si a testelor imagistice toracice. Cele mai utilizate teste includ:
Radiografie toracica
• Ecografie toracica
• Examinare de tip CT

Tratament

In ceea ce priveste tratamentul si gestionarea unei contuzii pulmonare, acesta nu este specific. Tratamentul depinde de severitatea contuziei, de simptomele pacientului si de eventualele complicatii prezente. In fiecare caz insa este nevoie de monitorizare intr-o unitate spitaliceasca, frecvent in departamentul de urgenta, pana la stabilizarea pacientului.

Pacientii cu contuzie pulmonara primesc deseori:
• Oxigenoterapie
• Medicamente antialgice
• Drenaj lichidian
• Interventii chirurgicale daca este nevoie
• Ventilatie mecanica in caz de insuficienta respiratorie

Preventie

Singura modalitate de preventie a contuziilor pulmonare este prin evitarea traumatismelor toracice, lucru ce nu este intotdeauna posibil. Asigurati-va ca respectati masurile de siguranta la locul de munca, in spatii publice si atunci cand conduceti sau sunteti pasager intr-un autovehicul.

Recuperare si prognostic

Contuziile pulmonare dureaza pana la o saptamana sa se vindece, in lipsa complicatiilor. Spitalizarea poate fi insa prelungita in cazurile mai severe, cu risc de complicatii. Unii pacienti vor avea nevoie de tratament chirurgical pentru leziunile toracice produse, astfel ca recuperarea acestora va fi diferita.

Pana la 20% dintre pacientii ce au suferit o contuzie pulmonara vor face pneumonie. Este important sa respectati recomandarile medicului in ceea ce priveste kinetoterapia si masurile de ingrijire si reabilitare pulmonara. Functia pulmonara poate ramane uneori redusa timp de cativa ani in urma unei contuzii.

Prognosticul pacientilor nu este insa unul sumbru, in special atunci cand contuzia este diagnosticata si tratata precoce.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Mergeti imediat la medic daca ati experimentat un traumatism toracic, chiar daca nu experimentati simptome severe. Un consult precoce poate ajuta la evitarea complicatiilor si la imbunatatirea prognosticului. Daca experimentati simptome severe, apelati la serviciul medical de urgenta : durere toracica severa, dificultati de respiratie, colorarea in albastru a pielii sau a buzelor, stare de ameteala.

Concluzie

Contuzia pulmonara este o afectiune acuta si este echivalentul unui hematom, insa pe suprafata plamanului. Aceasta survine deseori in urma accidentelor rutiere sau loviturilor directe la nivelul toracelui si trebuie intotdeauna investigata medical, pentru a preveni complicatiile severe.
Nu ezitati sa mergeti imediat la medic daca experimentati un traumatism toracic.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/bruised-lung-pulmonary-contusion
https://www.webmd.com/lung/what-to-know-pulmonary-contusion


Citeste si despre:

Paralizia cerebrala Lovitura la cap - riscuri si prim ajutor Perforatia esofagiana Fasceita necrozanta Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Durerea sub coaste - cauze posibile Vanataie vs Hematom: tipuri, cauze, tratament Hematomul aparut in urma unui traumatism
Cere sfatul medicului ×