Complicatiile racelii

Actualizat: 12 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


De obicei, o raceala dispare fara tratament sau o vizita la medic. Cu toate acestea, uneori o raceala se poate transforma intr-o complicatie mai severa. Copiii, adultii mai in varsta si persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt cele mai predispose sa se confrunte cu complicatii. Ar trebui sa-si monitorizeze cu atentie simptomele racelii si sa-si sune medicul la primul semn al unei complicatii.

Daca simptomele racelii dureaza mai mult de 10 zile sau daca continua sa se agraveze, este posibil sa apara complicatii.

Complicatii frecvent intalnite

1.Infectie acuta a urechii (otita medie)

O raceala poate provoca acumularea de lichid si congestie in spatele timpanului. Cand bacteriile sau virusul racelii se infiltreaza in spatiul umplut de obicei cu aer din spatele timpanului, rezultatul este o infectie a urechii. Acest lucru cauzeaza de obicei o durere de urechi extrem de dureroasa. Infectia urechii este o complicatie frecventa a racelii comune la copii.

Un copil foarte mic care nu poate verbaliza ceea ce simte poate plange sau dormi prost. Un copil cu o infectie a urechii poate avea, de asemenea, scurgeri nazale verzi sau galbene sau o reaparitie a febrei dupa o raceala comuna.

Adesea, infectiile urechii dispar in decurs de una pana la doua saptamani. Uneori, tot ce este nevoie pentru a ameliora simptomele pot fi aceste tratamente simple:
-comprese calde
-medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul
-picaturi pentru urechi pe baza de reteta
In unele cazuri, medicii pot dori sa prescrie antibiotice. Intr-un numar mic de cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala a tubului urechii pentru drenarea lichidelor urechii. Adresati-va medicului dumneavoastra daca copilul dumneavoastra are simptome de infectie a urechii.

2.Criza de astm

Raceala este unul dintre cei mai frecventi factori declansatori ai crizelor de astm, in special la copiii mici. Simptomele racelii pot dura mai mult la persoanele cu astm.

Simptomele astmului, cum ar fi respiratia suieratoare sau senzatia de apasare in piept, se pot agrava si in timpul unei raceli.
de. Cheia pentru prevenirea unui atac de astm legat de raceala este sa stiti cum sa va gestionati astmul in timpul unei boli si sa cautati un tratament devreme atunci cand simptomele apar.

Solicitati imediat ajutor medical daca:

-respiratia devine extrem de dificila
-va doare gatul grav
-aveti simptome de pneumonie

3.Sinuzita

Sinuzita este o infectie a sinusurilor si a cailor nazale. Este marcata de:
•dureri faciale
•dureri de cap urate
•febra
•tuse
•Durere de gat
•pierderea gustului si a mirosului
•o senzatie de plenitudine in urechi
•uneori, poate provoca si respiratia urat mirositoare.

Sinuzita se poate dezvolta atunci cand o raceala obisnuita persista si va bloca sinusurile. Sinusurile blocate capteaza bacteriile sau virusii in mucusul nazal. Acest lucru provoaca infectia si inflamatia sinusurilor.

4.Streptococul

Uneori, persoanele racite se pot imbolnavi de streptococ. Streptococul este cel mai frecvent la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani, dar si adultii se pot imbolnavi de streptococ.Faringitia streptococica este cauzata de bacterii streptococice. Se poate obtine prin atingerea unei persoane sau a unei suprafete infectate, prin respirarea particulelor in aer eliberate atunci cand o persoana tuseste sau stranuta sau prin impartirea obiectelor personale cu o persoana infectata.

Simptomele faringitei streptococice includ:
•un gat dureros
•dificultate la inghitire
•amigdale inflamate, rosii (uneori cu pete albe sau puroi)
•puncte mici, rosii, pe cerul gurii
•ganglioni sensibili si inflamati la nivelul gatului
•febra
•durere de cap
•epuizare
•dureri de stomac sau varsaturi (mai frecvente la copiii mici)

5.Bronsita

Aceasta complicatie este o iritare a membranelor mucoase ale bronhiilor din plamani.

Simptomele bronsitei includ:

•tuse (adesea cu mucus)
•presiune pe piept
•oboseala
•febra usoara
•frisoane
Cel mai adesea, remediile simple sunt tot ceea ce este necesar pentru a trata aceasta complicatie.

6.Pneumonia

Pneumonia poate fi deosebit de periculoasa si uneori mortala pentru persoanele din grupurile cu risc ridicat. Aceste grupuri includ copii mici, adulti in varsta si persoane cu afectiuni existente. Prin urmare, persoanele din aceste grupuri ar trebui sa se adreseze la medic la primul semn de simptome de pneumonie. In pneumonie, plamanii devin inflamati. Acest lucru provoaca simptome precum tuse, febra si frisoane. Pneumonia este de obicei foarte sensibila la tratamentul cu antibiotice si terapia de sustinere. Cu toate acestea, fumatorii, adultii in varsta si persoanele cu probleme cardiace sau pulmonare sunt in mod special predispuse la complicatii cauzate de pneumonie. Aceste grupuri ar trebui sa-si monitorizeze indeaproape simptomele racelii si sa caute ingrijiri medicale la primul semn de pneumonie.

7.Bronsiolita

Bronsiolita este o afectiune inflamatorie a bronhiolelor (cele mai mici cai respiratorii din plamani). Este o infectie comuna, dar uneori severa, cauzata de obicei de virusul respirator sincitial (RSV). Bronsiolita afecteaza de obicei copiii mai mici de 2 ani. In primele zile, simptomele sale sunt similare cu cele ale unei raceli obisnuite si includ nasul care curge sau infundat si uneori febra. Dupa aceea, pot aparea respiratii suieratoare, batai rapide ale inimii sau respiratie dificila.

La sugarii sanatosi, aceasta afectiune de obicei nu necesita tratament si dispare in decurs de una pana la doua saptamani. Bronsiolita poate necesita ingrijiri medicale la copiii prematuri sau la cei cu alte afectiuni medicale.

Toti parintii trebuie sa solicite imediat asistenta medicala daca copilul lor prezinta oricare dintre urmatoarele simptome:
•respiratie extrem de rapida si superficiala (mai mult de 40 de respiratii pe minut)
•piele albastra, in special in jurul buzelor si unghiilor
•dificultati de a manca sau de a bea din cauza efortului de respiratie
•suieratura audibila

8.Crupul

Crupul este o afectiune intalnita mai ales la copiii mici. Se caracterizeaza printr-o tuse aspra care suna similar cu o foca care latra. Alte simptome includ febra si o voce ragusita. Crupul poate fi adesea tratat cu analgezice fara prescriptie medicala.

Raceala comuna si perturbarea stilului de viata

•Perturbarea somnului- Somnul este adesea afectat de raceala comuna. Simptome precum nasul care curge, congestia nazala si tusea pot ingreuna respiratia. Acest lucru va poate impiedica sa dormiti suficient pentru a functiona corect in timpul zilei. O serie de medicamente pentru raceala fara prescriptie medicala pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Acest lucru va poate ajuta, de asemenea, sa obtineti odihna de care aveti nevoie pentru a va recupera complet. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru ajutor in alegerea tipului potrivit pentru nevoile dumneavoastra.

•Dificultati fizice- Activitatea fizica poate fi dificila si daca sunteti racit. Exercitiile intense pot fi deosebit de dificile, deoarece congestia nazala ingreuneaza respiratia. Faceti forme usoare de exercitii, cum ar fi mersul pe jos, astfel incat sa puteti ramane activ fara a va forta excesiv.

Concluzie

Acordati o atentie deosebita simptomelor racelii, mai ales daca faceti parte dintr-un grup cu risc ridicat. Adresati-va medicului dumneavoastra daca simptomele dumneavoastra dureaza mai mult decat in mod normal sau daca incepeti sa aveti simptome noi, mai neobisnuite. Diagnosticul precoce este crucial pentru gestionarea complicatiilor potentiale.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru prevenirea racelii si a gripei Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala? Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna? Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti Sindroame gripale Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Virusul sincitial respirator Gripa la copii 6 motive pentru care raceala persista Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Diferenta dintre alergie si raceala
Cere sfatul medicului ×