6 afectiuni cauzate de fumul de tigara

Publicat: 16 Ianuarie 2017 | Actualizat: 16 Ianuarie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Fumul de tigara este deosebit de nociv atat pentru sanatatea fumatorilor activi, cat si a fumatorilor pasivi. Tigarile contin aproximativ 600 de ingrediente. Atunci cand tutunul arde, genereaza peste 7.000 de substante chimice, arata American Lung Association.

Cel putin 69 dintre aceste substante pot cauza cancer, dar si afectiuni respiratorii sau cardiovasculare grave.

Rata mortalitatii pentru fumatori este de trei ori mai mare decat a celor care nu au fumat niciodata, arata cercetari recente, fumatul reprezentand una dintre cele mai importante cauze de deces care pot fi prevenite.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Afectiuni asociate inhalarii fumului de tigara

Cancer

Cancerul pulmonar ucide mai multi oameni decat orice alt tip de cancer. Fumatul este factorul numarul unu de risc pentru cancerul pulmonar. Este responsabil pentru 87% din decesele de cancer pulmonar. Sansa de supravietuire mai mult de cinci ani de la diagnosticare este de 1 la 5.

Fumul de tigara este responsabil si de alte tipuri de cancer, precum cel de ficat sau cancerul colorectal.

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)

BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza aparatul respirator si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor. Acest lucru determina o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

Fumul de tigara este principala cauza a BPOC, 80% dintre cazuri fiind vorba despre pacienti fumatori. In marea majoritate a cazurilor, boala apare la fumatori, dupa varsta de 40 de ani.

Boli de inima

Fumatul dauneaza aproape fiecarui organ din corp, inclusiv inimii. Fumul de tigara poate provoca ingustarea arterelor, ceea ce inseamna un flux mai scazut de sange si de oxigen catre inima. Mai mult, fumatul scade nivelul colesterolului bun si creste tensiunea arteriala, ceea ce poate duce la acumularea de colesterol rau (ateroscleroza).

Accident vascular cerebral

Deoarece fumul de tigara afecteaza arterele, acesta creste riscul de formare a cheagurilor de sange si poate declansa un accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral are loc atunci cand alimentarea cu sange a creierului este blocata temporar.

Celulele creierului sunt lipsite de oxigen si incep sa moara. Accidentul vascular cerebral poate provoca paralizie, tulburari de vorbire, alterarea functiei cerebrale si deces.

Astm

Fumatul produce degradarea accelerata a plamanilor. Bronhiile se ingusteaza, se secreta mai mult mucus bronsic, tesutul pulmonar isi pierde elasticitatea. Este favorizata astfel aparitia astmului bronsic. Acesta este agravat de expunerea in continuare la fumul de tigara, putand declansa atacuri bruste si severe de astm.

Riscul de a dezvolta astm bronsic este mai mare cu 31% la copiii care cresc in locuinte unde se fumeaza decat in cazul celor care cresc in case unde nu exista fum de tigara.

Diabet

Fumatorii activi sau pasivi au cu pana la 40% mai mari sanse de a dobandi diabet zaharat de tip 2 decat cei care nu fumeaza. In plus, odata diagnosticati cu diabet zaharat, fumatul creste riscul de complicatii cum ar fi bolile de inima si rinichi sau circulatie sangvina periferica slaba.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Cat de periculos este fumul de tigara?

Fumul de tigara si fumatul: mituri

Probleme cauzate de mucusul din nasucul copiilor

Astmul, afectiunea de care sufera 1 milion de romani! Simptomele pe care trebuie sa le cunoastem cu totii

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Cum protejam ochii de lumina albastra a ecranelor

5 Recomandari in caz de diaree acuta, indiferent de cauza ei - inclusiv virala ( COVID 19)

Supradozajul nicotinic – se poate muri de la prea multe tigari?

Conjunctivita, afectiune favorizata de sezonul estival

Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza?

Bronsita sau pneumonie? Cum sa deosebesti aceste doua afectiuni

Poluarea - consecinte medicale