Transplantul de fecale, tratament eficient contra colitei ulcerative

Publicat: 19 Aprilie 2016 | Actualizat: 20 Aprilie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Colita ulcerativa este o afectiune care se manifesta prin aparitia de ulceratii la nivelul intestinului gros, iar pacientul se confrunta cu simptome neplacute precum sangerari rectale, anemie, stari de oboseala, dureri articulare.

Tratamentul poate sa includa administrarea de corticosteroizi, dar si medicamente contra diareei, cat si pentru ameliorarea durerilor.

Mai pot fi administrate si medicamente imunomodulatoare. Exista si cazuri in care este nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea colonului, la aproximativ 30% dintre cei diagnosticati cu colita.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Transplantul de fecale, o metoda noua de tratament

Un tratament care presupune insa transplantul de fecale da sperante celor care sunt diaganosticati cu aceasta afectiune.

Dupa ce au trecut 8 saptamani de la un transplant de fecale, unii pacienti care sufereau de colita ulcerativa nu au mai avut sangerari rectale si nici diaree, potrivit unui nou studiu. Rezultatele cercetarii au fost prezentate la Congresul European pentru Boala Crohn si colita ulcerativa, care a avut loc luna trecuta.

Cercetarea este foarte importanta, deoarece reprezinta cel mai mare si cel mai intens proces de transplanturi de fecale pentru a trata colita ulcerativa, spune Sudarshan Paramsothy, profesor la Universitatea din New South Wales din Kensington, Australia, citata de webmd.com.

In cadrul studiului, 41 de adulti au primit un transplant de fecale prin colonoscopie, apoi au urmat cinci transfuzii de fecale pe saptamana, timp de 8 saptamani, efectuate la domiciliu, prin clisma obisnuita. Alte 40 de persoane au primit un tratament placebo.

In timpul studiului, 37 de persoane din grupul placebo au ales sa treaca si ele la tratament cu fecale, cunoscut si drept bacterioterapie. "Am folosit acest concept de multi donatori din motive logistice, din cauza numarului de infuzii necesare pentru acest proces", spune Paramsothy.

Echipa de cercetare, a dorit, de asemenea, pentru a preveni pacientii de la primirea unui transplant de infuzie dintr-un singur donator. Toti pacientii la acest studiu au suferit de colita ulcerativa activa usoara si moderata. Ei au renuntat la tratamentele cu steroizi pe tot parcursul studiului.

Dintre cei 41 de pacienti care au primit transplanturi de fecale, 44% au fost considerati a fi in remisie, fara sa mai primeasca steroizi. Acest lucru inseamna ca pacientii nu au mai intampinat sangerari la nivelul rectului si nici diaree. In schimb, doar 20% de persoane din grupul placebo au ajuns la remisie.

Participantii la studiu au spus cercetatorilor ca s-au confruntat cu dureri abdominale si balonare.

Trei persoane au avut complicatii serioase in primele 8 saptamani: colita s-a inrautatit la doua persoane din grupul de transplant de fecale (una a avut nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina colonul) si la un pacient din grupul placebo.

Tehnica, utila si in alte afectiuni

Medicii iau tot mai serios in calcul aceasta varianta de tratament pentru colita ulerativa, la nivel mondial, insa spun ca este nevoie de mai multe cercetari in acest sens. Aceasta metoda ar putea fi utilizata si pentru persoanele care sufera de boala Crohn, cat si de sindromul colonului iritabil.

Bacterioterapia implica inlocuirea materiilor fecale ale persoanei suferinde cu cele ale unei persoane sanatoase, oferindu-i celei dintai bacterii bune, benefice pentru refacerea florei intestinale.


Email

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

AstraZeneca anunta ca vaccinul sau anti-coronavirus are o eficienta de pana la 90%

OMS nu recomanda Remdesivir in tratarea pacientilor cu COVID-19

Donarea de plasma in cazul COVID-19

De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite

OMS: Izolarea nu ar mai fi necesara daca 95% din populatie ar purta masca

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Cum afecteaza pandemia de coronavirus psihicul copiilor si adultilor?

Cauze frecvente care duc la aparitia durerilor abdominale si tratamentul acestora

Tine infectiile la distanta, respectand cateva reguli simple

Au fost descoperite leziuni multiple ale organelor in randul tinerilor si persoanelor fara boli cronice la 4 luni dupa ce s-au imbolnavit de COVID-19