Sindromul de colon sau intestin iritabil - preventie si factori de risc

Actualizat: 17 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul de colon sau intestin iritabil este o boala care poate afecta calitatea vietii persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune. Bolnavii de sindrom de colon sau intestin iritabil pot face modificari in stilul de viata care pot fi utile pentru reducerea frecventei si a severitatii manifestarilor bolii.

Anumite alimente, medicamente si nivelurile de hormoni pot declansa simptomele specifice de sindrom de colon sau intestin iritabil.

Prevenire

Prin anumite modificari in dieta puteti sa ameliorati simptomele afectiunii.

1. Consumati o cantitate moderata de fibre solubile. Fibrele solubile previn spasmele musculare de la nivelul intestinelor si astfel, reduc frecventa aparitiei manifestarilor de sindrom de intestin iritabil. Cele mai bune surse de fibre solubile sunt cerealele integrale, ovazul, orzul, orezul brun, pastele, fructele decojite si fructele uscate.

2. Nu consumati alimente care au temperaturi extreme. Evitati consumul de inghetata, apa rece sau supe fierbinti. Daca alegeti totusi sa mancati alimente care au temperaturi extreme, este important sa nu le combinati in cadrul aceleiasi mese.

3. Evitati broccoli, ceapa si varza. Aceste produse alimentare determina formarea de gaze, care pot cauza aparitia diareei la persoanele cu sindrom de intestin iritabil.

4. Mancati portii mici de alimente. Pentru gestionarea acestei boli sunt esentiale, atat cantitatea alimentelor care fac parte din meniul zilnic, cat si tipul de produse alimentare consumate.

5. Beti 6-8 pahare de apa pe zi. Hidratarea este extrem de importanta pentru persoanele cu sindrom de intestin iritabil, dar acestea trebuie sa evite consumul de apa in timpul mesei.

6. Consultati un medic sau un dietetician, daca banuiti ca ati putea fi alergici la grau.

7. Gestionati situatiile stresante. Tehnicile de reducere a stresului va ajuta sa diminuati tensiunea musculara si stresul. La 90% dintre pacientii cu sindrom de intestin iritabil s-a constatat o marire a frecventei episoadelor de boala, atunci cand se afla in situatii stresante.

Factori de risc

Nu este clar ce anume cauzeaza aparitia sindromului de intestin iritabil, dar anumti factori par sa determine susceptibilitatea unor persoane de a dezvolta aceasta conditie.

Unii dintre factorii declansatori ai bolii sunt supraalimentarea si consumul anumitor alimente, precum grau, ciocolata, produsele lactate, alcoolul si cofeina. Prin evitarea acestor factori puteti sa controlati mai usor simptomele de diaree, constipatie sau dureri abdominale severe.

Alti factori care contribuie la aparitia sindromului de intestin iritabil sunt:

- sexul. Aproximativ 75% dintre bolnavi sunt femei. Cercetatorii nu stiu inca sigur de ce boala afecteaza mai mult femeile, dar acestia suspecteaza ca schimbarile hormonale din timpul ciclului menstrual ar putea avea legatura cu dezvoltarea bolii.

- varsta. Sindromul de intestin iritabil poate afecta persoanele de toate varstele, dar este mai probabil sa apara la adolescenti si la persoanele care au depasit varsta de 40 ani. Aproximativ 20% dintre bolnavi au varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani. Doar 10-12% dintre cei afectati au varsta de peste 50 de ani.

Alti factori declansatori ai bolii pot fi:


Citeste si despre:

Mituri despre cancerul de colon Sindromul postcolecistectomie Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Cancerul colorectal Cancerul ovarian 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Constipatia Despre balonare, eructatii si flatulenta Scapa de diaree! Solutia in tratamentul diareei acute: Mucoprotectoarele Fereste-te de diaree si indigestii in vacante Incontinenta fecala Diareea cronica Sindromul de intestin iritabil (SII)
Cere sfatul medicului ×