Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si investigatii

Actualizat: 18 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul de colon sau intestin iritabil este o afectiune functionala a intestinelor, destul de frecvent intalnita in randul adultilor. O alta denumire a sindromului de intestin iritabil este cea de sindrom de colon iritabil.

O tulburare functionala inseamna ca exista o problema de functionalitate a unei parti a corpului, dar nu este prezenta nicio anomalie in structura acesteia. Intestinele se intind de la stomac la anus. Acestea includ intestinul subtire si intestinul gros.

Rolul acestora este de a procesa alimentele. In intestinul subtire substantele nutritive din alimente sunt absorbite si ajung nedigerate in intestinul gros. In intestinul gros sau colon, deseurile sunt transformate in fecale.

In mod normal, alimentele se deplaseaza prin intestine cu ajutorul miscarilor peristaltice. Cel mai bun mod de a privi sindromul de colon sau intestin iritabil este ca o modificare in coordonarea contractiilor musculare, ce compun miscarile peristaltice.

In plus, exista dovezi ca persoanele care sufera de aceasta afectiune au o sensibilitate crescuta a intestinului, la unii stimuli externi, cum ar fi stresul. In concluzie, sindromul de colon iritabil este rezultatul unei interactiuni complexe dintre factorii psihici si cei fizici.

O tulburare a sistemului digestiv poate afecta intestinul oriunde, de la cavitatea bucala la anus. Aceasta este explicatia pentru diversitatea simptomelor prezente in cazul sindromului de colon sau intestin iritabil.

Cand trebuie consultat medicul

Medicul poate fi consultat atunci cand o persoana prezinta:

Lista nu este exhaustiva si exista probabilitatea sa apara si alte simptome alaturi de acestea.

Diagnostic si investigatii

Nu exista niciun test specific care sa confirme diagnosticul de sindrom de colon iritabil. Medicul poate identifica boala atunci cand sunt prezente simptomele tipice ale conditiei. Deseori, diagnosticul sindromului de colon iritabil este formulat prin excluderea altor boli.

Un istoric atent si examenul fizic sunt esentiale pentru a se descoperi cauzele care stau la baza afectiunii si pentru a se evita testele inutile si costisitoare in vederea stabilirii diagnosticului.

Intr-o prima faza, medicul va incerca sa identifice alimentele, nutrientii, aditivii alimentari si medicamentele care ar putea declansa simptomele. Se vor face investigatii amanuntite in cazurile in care apar scaunele cu sange, scaderea semnificiativa in greutate, daca exista un istoric familial de cancer de colon, febra este recurenta, s-a instalat anemia si bolnavul sufera de diaree cronica.

Pentru stabilirea unui diagnostic cat mai exact se folosesc criteriile de diagnostic Roma II, care au fost proiectate pentru a se crea un sistem standardizat de diagnostic. Acestea includ:

Alte manifestari care pot sustine si confirma prezenta sindormului de colon iritabil sunt:

Medicul va evalua modul in care se potrivesc aceste criterii la fiecare pacient.

Testele de laborator necesare pentru diagnosticul sindromului de colon iritabil pot include analize de sange, testarea functiei tiroidiene, analiza scaunului colectat timp de 24 de ore si coprocultura. Analizele de sange pot include:

In cazul in care aveti alte semne si simptome care sugereaza conditii mult mai grave si pentru excluderea prezentei altor conditii medicale, cum ar fi ulcerele, colita, boala celiaca, infectiile intestinale etc. Medicul ar putea solicita realizarea de investigatii suplimentare. Aceste situatii, care nu sunt tipice sindromului de colon iritabil, ar putea include:

In cazul in care sunt suspectate boli grave, printre testele suplimentare s-ar putea numara:


Citeste si despre:

Sindromul de intestin iritabil (SII) Sindromul de colon iritabil Sindromul de intestin iritabil, tulburarea functionala a tractului gastrointestinal Cancer de intestin subtire Sindromul de fermentatie intestinala. Sau atunci cand intestinul produce propria bere Boala Crohn - inflamatia colonului Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 20 de cauze ale durerilor pelvine Cancerul ovarian Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Diverticuloza Diverticulita Intestinul iritabil la copil
Cere sfatul medicului ×