Prolapsul rectal

Publicat: 03 Iulie 2012 | Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiProlapsul rectal este protruzia, fie a mucoasei rectale, fie a intregului perete al rectului.

Prolapsul partial implica doar mucoasa si de obicei aceasta iese in exteriorul anusului doar cativa centimetri. Prolapsul complet afecteaza toate straturile peretelui rectal.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauzele prolapsului rectal


Prolapsul rectal este cauzat de slabirea ligamentelor si a muschilor care sustin pozitia rectului. In cazul celor mai multe dintre persoanele cu prolaps rectal, muschii sfincterului anal sunt destinsi. Cauza exacta a acestei slabiciuni este necunoscuta. Totusi prolapsul rectal este, de obicei, asociat cu urmatoarele conditii:

Simptomele de prolaps rectal


Manifestarile prolapsului rectal sunt similare cu cele ale hemoroizilor. O persoana cu prolaps rectal ar putea simti tesutul care iese din anus si ar putea experimenta urmatoarele simptome:

In primele faze ale unui prolaps rectal, protuberanta poate sa apara in timpul tranzitului intestinal si sa se retraga ulterior.

Tratamentul copiilor cu prolaps rectal


La copii, prolapsul rectal dispare de la sine. Unul dintre parinti ar trebui sa tina sub control prolapsul rectal prin metode de ingrijire la domiciliu, pana cand acesta se vindeca. In cazul in care copilul sufera de prolaps rectal, pentru prevenirea reaparitiei acestuia pot fi luate urmatoarele masuri:

Tratamentul adultilor cu prolaps rectal


Tratamentul prolapsului rectal la adulti se va concentra asupra modificarilor dietetice, medicamentelor, cum ar fi laxativele si ar putea fi necesara chiar si interventia chirurgicala. Alegerea tratamentului depinde de tipul de prolaps, daca sunt prezente si alte probleme de sanatate, varsta, nivelul de activitate si daca se poate face tratament la domiciliu. Tratamentul de prima intentie este cel la domiciliu, pentru ca interventia chirurgicala nu ajuta intotdeauna la tratarea conditiei.


Puteti trata un prolaps partial prin modificarea dietei, in scopul excluderii constipatiei si incordarii din timpul miscarilor intestinale. Adaugarea de fibre in dieta creste cantitatea de apa din scaun si ajuta la deplasarea mai rapida a acestuia prin intestinul gros. Se pot folosi si medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala cum ar fi lactuloza, care inmoaie scaunul si permite deplasarea si trecerea acestuia prin intestine cu mai mare usurinta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Afectiuni rectale

Prolaps de organe pelvine

Prolaps hemoroidal

Pesarele vaginale

Ce nu stiai despre Propolis si Vitamina C – scurt istoric

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Cum stii daca ai deficienta de Vitamina D3?

Tratamentul incontinentei fecale

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Cum sa tratati hemoroizii

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Constipatia la copiii mai mari de 12 ani