Prolapsul rectal

Actualizat: 07 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Prolapsul rectal este protruzia, fie a mucoasei rectale, fie a intregului perete al rectului.

Prolapsul partial implica doar mucoasa si de obicei aceasta iese in exteriorul anusului doar cativa centimetri. Prolapsul complet afecteaza toate straturile peretelui rectal.

Cauzele prolapsului rectal


Prolapsul rectal este cauzat de slabirea ligamentelor si a muschilor care sustin pozitia rectului. In cazul celor mai multe dintre persoanele cu prolaps rectal, muschii sfincterului anal sunt destinsi. Cauza exacta a acestei slabiciuni este necunoscuta. Totusi prolapsul rectal este, de obicei, asociat cu urmatoarele conditii:

Simptomele de prolaps rectal

Manifestarile prolapsului rectal sunt similare cu cele ale hemoroizilor. O persoana cu prolaps rectal ar putea simti tesutul care iese din anus si ar putea experimenta urmatoarele simptome:

In primele faze ale unui prolaps rectal, protuberanta poate sa apara in timpul tranzitului intestinal si sa se retraga ulterior.

Tratamentul copiilor cu prolaps rectal

La copii, prolapsul rectal dispare de la sine. Unul dintre parinti ar trebui sa tina sub control prolapsul rectal prin metode de ingrijire la domiciliu, pana cand acesta se vindeca. In cazul in care copilul sufera de prolaps rectal, pentru prevenirea reaparitiei acestuia pot fi luate urmatoarele masuri:

Tratamentul adultilor cu prolaps rectal

Tratamentul prolapsului rectal la adulti se va concentra asupra modificarilor dietetice, medicamentelor, cum ar fi laxativele si ar putea fi necesara chiar si interventia chirurgicala. Alegerea tratamentului depinde de tipul de prolaps, daca sunt prezente si alte probleme de sanatate, varsta, nivelul de activitate si daca se poate face tratament la domiciliu. Tratamentul de prima intentie este cel la domiciliu, pentru ca interventia chirurgicala nu ajuta intotdeauna la tratarea conditiei.

Puteti trata un prolaps partial prin modificarea dietei, in scopul excluderii constipatiei si incordarii din timpul miscarilor intestinale. Adaugarea de fibre in dieta creste cantitatea de apa din scaun si ajuta la deplasarea mai rapida a acestuia prin intestinul gros. Se pot folosi si medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala cum ar fi lactuloza, care inmoaie scaunul si permite deplasarea si trecerea acestuia prin intestine cu mai mare usurinta.


Citeste si despre:

Afectiuni rectale Prolaps de organe pelvine Prolaps hemoroidal Ce este enterocelul Pesarele vaginale Tratamentul incontinentei fecale Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cum sa tratati hemoroizii Constipatia la copil Fibroza chistica sau mucoviscidoza Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Constipatia la adulti Constipatia Alimente interzise in caz de diaree
Cere sfatul medicului ×