Ce ar trebui sa stii despre inelul Schatzki

Actualizat: 24 Iunie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este inelul Schatzk?


Inelul Schatzki este o banda circulara formata din mucoasa, situata la capatul esofagian apropiat de stomac. Acest inel de tesut determina ingustarea diametrului esofagului, ducand sau nu la simptome. Daca apar, acestea includ dificultati la inghitire, adesea agravate de consumul de carne sau alimente uscate, in special paine uscata. Inelul Schatzki a fost identificat pentru prima data in anul 1944 de medicul Richard Schatzki la persoane asimptomatice.

Trebuie cunoscut faptul ca inelul Schatzki nu reprezinta o afectiune maligna, fiind de cele mai multe ori inofensiv. Simptomatologia poate fi ameliorata prin adoptarea unor comportamente diferite, precum schimbarea dietei si a modului de hranire.

Semne si simptome

Exista numeroase cazuri in care formarea inelelor Schatzki nu a fost asociata cu simptome. In alte cazuri, tabloul clinic a inceput sa fie evident abia dupa varsta de 25 de ani. Indiferent daca manifestarile apar sau nu, la examinare, medicul va observa micsorarea diametrului esofagian.

Atunci cand simptomele se fac resimtite, acestea cuprind:

- dificultati la inghitirea alimentelor de consistenta solida (disfagie pentru solide);
- disfagie tranzitorie;
- senzatie de corp strain in gat sau in piept, mai ales in timpul meselor;
- pirozis (senzatie de arsura la nivelul pieptului).

Cu cat ingustarea esofagului este mai pronuntata, cu atat simptomele devin mai severe si mai suparatoare. Adesea, persoanele care sufera de inelul Schatzki consuma cantitati mari de apa in timpul mesei, tocmai pentru a face mai usoara inghitirea alimentelor.

O complicatie posibila a inelului Schatzki consta in obstructia bolului alimentar la nivelul esofagului. Acest lucru duce la blocarea completa a esofagului, de cele mai multe ori fiind consecinta mestecarii ineficiente a alimentelor. Obstructia de acest tip este insotita de simptome, printre cele mai frecvente regasindu-se durerile toracice severe.

Blocarea completa a esofagului este considerata o urgenta medicala, necesitand tratament imediat. Astfel, medicul trebuie sa indeparteze bolul alimentar de la nivelul esofagului, de cele mai multe ori cu ajutorul unui endoscop. Endoscopia reprezinta o metoda imagistica extrem de folosita in zilele noastre, care are atat rol diagnostic, cat si rol terapeutic.

Care sunt cauzele?

Medicii inca nu sunt complet siguri de ce unii oameni dezvolta aceste benzi de tesut la nivelul esofagului. Totusi, s-a demonstrat ca afectiunea se poate desfasura in cadrul familiilor. In plus, cateva studii ajuns la concluzia ca inelul Schatzki se formeaza ca raspuns la iritatia esofagiana cauzata de afectiunile ce duc la reflux gastric.

Cele mai frecvente afectiuni de acest tip sunt reprezentate de boala de reflux gastroesofagian si hernia hiatala.

Punerea diagnosticului

Pentru a oferi un diagnostic corect, medicul trebuie sa fie informat cu privire la simptomele resimtite de pacient. Ulterior, medicul va realiza un examen fizic amanuntit si diferite teste suplimentare. Acestea pot ajuta la punerea unui diagnostic de certitudine si includ:

- radiografia cu substanta de contrast – pacientul trebuie sa inghita substanta de contrast, aceasta acoperind mucoasa esofagiana si facand imaginea mult mai clara. In acest mod, medicul poate observa mai bine orice anomalii ale esofagului. Se considera ca in aproximativ 6-14% din cazuri, aceasta investigatie ajuta la detectarea inelului Schatzki;

- endoscopia – in aceasta procedura, medicul introduce in esofag un tub ingust ce este dotat cu o camera video de inalta calitate. Aceasta camera trimite imagini foarte importante cu privire la structura esofagului. De asemenea, prin intermediul endoscopiei se pot detecta obstructii, inclusiv cele caracteristice inelului Schatzki.

Exista si cazuri in care sunt necesare ambele investigatii pentru a pune un diagnostic cert. In cazul in care sunt suspectate afectiuni mai grave, medicul poate solicita realizarea examenului histopatologic si biopsia inelelor formate.

Diferenta dintre inelul Schatzki si alte afectiuni trebuie facuta corect, pentru a se putea oferi un tratament adecvat. Astfel, diagnosticul diferential al inelului Schatzki se face cu urmatoarele afectiuni:

- achalazie;
- stricturi peptice;
- mase tumorale benigne sau maligne;
- ingestia de substante toxice, in special caustice;
- ulcerul;
- esofagita.

Optiuni de tratament pentru inelul Schatzki

Tratamentul nu este intotdeauna necesar, mai ales daca simptomatologia nu este prezenta. De asemenea, multe persoane prefera sa faca fata acestei afectiuni prin mestecarea mult mai eficace a alimentelor si prin consumarea de apa intre inghitituri.

In cazul in care metodele prezentate anterior nu sunt utile, iar problemele de deglutitie inca exista, trebuie cunoscut faptul ca exista anumite proceduri medicale ce pot largi diametrul esofagului, ameliorand simptomele. Printre principalele optiuni de tratament se regasesc:

- largirea esofagului prin metode endoscopice;
- dilatarea cu balon a inelului Schatzki;
- interventii chirurgicale de dilatare a zonei ingustate.

Refluxul gastroesofagian poate fi redus si prin alte metode, precum:

- tratarea refluxului gastroesofagian prin administrare de antiacide;
- evitarea consumului de alimente si bauturi ce declanseaza simptomele, precum cafeaua, cofeina, ciocolata, alimentele grase si picante;
- renuntarea la fumat si consum de alcool;
- reducerea nivelului de stres;
- pierderea in greutate atunci cand indicele de masa corporala indica supraponderabilitatea sau obezitatea;
- schimbarea medicamentelor ce pot avea acest efect neplacut.

Atenuarea dificultatilor de inghitire se poate face prin urmatoarele metode:

- taierea alimentelor in bucati mici;
- mestecarea eficienta a alimentelor;
- renuntarea la alimente uscate si greu de mestecat;
- consumul de lichide in timpul meselor;
- fractionarea pastilelor in bucati mai mici;
- consumul de alimente moi;
- evitarea alimentelor ce ar putea face inghitirea dificila, precum untul de arahide, caramelul, mierea de albine etc.

Concluzii

Inelul Schatzki reprezinta o banda de tesut ce se poate forma in interiorul esofagului, aproape de stomac, ducand la o ingustare semnificativa a diametrului sau. Astfel, alimentele devin greu de inghitit, aparand disfagia. Exista cazuri in care afectiunea este asimptomatica, fiind detectata in cadrul investigatiilor pentru alte afectiuni, sau poate fi atat de severa incat sa duca la blocarea bolului alimentar in esofag.

Medicul poate realiza diferite investigatii atunci cand suspecteaza prezenta inelului Schatzki, ulterior putand recomanda cea mai buna metoda de tratament. In cazurile usoare se pot adopta anumite modalitati de gestionare a simptomatologiei, iar in cele grave se poate interveni chirurgical. Indiferent de acest lucru, populatia trebuie sa consulte medicul atunci cand experimenteaza simptomele acestei afectiuni, pentru a elimina orice suspiciune cu privire la bol mult mai grave.

Bibliografie:

Dysphagia. (2017, March 6). https://www.nidcd.nih.gov/health/dysphagia
Guelrud, M. (2018, April). Management of benign esophageal strictures. https://www.uptodate.com/contents/management-of-benign-esophageal-strictures
Gastroesophageal reflux disease (GERD). (n.d.). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0028105/
Lynch, K. L. (n.d.). Lower esophageal ring. https://www.msdmanuals.com/en-gb/home/digestive-disorders/esophageal-and-swallowing-disorders/lower-esophageal-ring
Muller, M., Gockel, I., Hedwig, P., Eckardt, A. J., Kuhr, K., Konig, J., & Eckardt, V. F. (2011, June 21). Is the Schatzki ring a unique esophageal entity? World Journal of Gastroenterology: WJG, 17(23), 2838–2843. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3120943/
Novak, S. H., Shortsleeve, M. J., & Kantrowitz, P. A. (2015, December). Effective treatment of symptomatic lower esophageal (Schatzki) rings with acid suppression therapy: Confirmed on barium esophagography.American Journal of Roentgenology, 205(6), 1182–1187. https://www.ajronline.org/doi/full/10.2214/AJR.15.14704
Patel, B., Han, E., & Swan, K. (2013, November). Richard Schatzki: A familiar ring. American Journal of Roentgenology, 201(5), W678–W682. https://www.ajronline.org/doi/full/10.2214/AJR.13.10748
Smith, M. S. (2010, November). Diagnosis and management of esophageal rings and webs. Gastroenterology & Hepatology, 6(11), 701–704. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3033540/


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Biopsia Biopsia cutanata: informatii utile Biopsia aspirativa cu ac fin Biopsia sanului Colposcopia si biopsia cervicala Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Colposcopia si biopsia cervicala - informatii generale Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii Indicatii pentru efectuarea cariotipului Endoscopia bronsica Screening pentru cancerul de vezica urinara Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica
Cere sfatul medicului ×