Cauzele, simptomele si tratamentul gastritei

Actualizat: 10 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Gastrita reprezinta o inflamatie a mucoasei stomacului. Din pacate, termenul ”gastrita” a fost utilizat in mod abuziv pentru a include mai multe probleme abdominale superioare diferite, dar adevaratul termen se refera la captuseala stomacului (mucoasa gastrica), care este inflamata.

Toate partile sau o parte a mucoasei gastrice pot fi implicate. Gastrita poate fi clasificata in gastrita acuta sau gastrita cronica.

Gastrita acuta poate fi caracterizata ca fiind eroziva (deterioreaza zonele in care celulele mucoasei sunt perturbate sau lipsesc) si non-eroziva.
Gastrita cronica este determina de histopatologie (apartine de mucoasa gastrica) si prezinta simptome de durata lunga.

Nu exista niciun sistem de clasificare acceptat pe scara larga, desi unele au fost propuse.
Gastrita are multe cauze, dar cele mai multe dintre acestea duc la simptome similare.

Acest lucru produce o anumita confuzie si este motivul pentru care multi profesionisti din domeniul sanatatii iau in considerare cu adevarat termenul de gastrita.

Cauze

O cauza majora a ambelor tipuri de gastrita este infectia mucoasei stomacului cu o specie de bacterii numite Helicobacter pylori.

De obicei, aceasta bacterie infecteaza prima data antrumul gastric (mucoasa stomacului fara celule producatoare de acid) si poate evolua spre a infecta majoritatea sau toata suprafata mucoasei in timp (gastrita cronica), putand ramane in organism timp de ani de zile.

Aceasta infectie genereaza un raspuns initial puternic inflamator si in cele din urma duce la o inflamare cronica pe termen lung cu modificari ale celulelor intestinale. O alta cauza majora a gastritei acute si cronice este utilizarea in exces a medicamentelor anti-inflamatorii nesteroidiene.

Cu toate acestea, exista multe alte cauze ale gastritei, astfel ca cele ce urmeaza sunt cauzele comune ale ambelor tipuri de gastrita:

-Infectii bacteriene, virale si parazitare;
-Anumite tipuri de medicamente;
-Alcool;
-Refluxul de bila;
-Infectiile fungice;
-Reactiile alergice;
-Radiatiile;
-Anumite boli digestive (infectioase sau chimice);
-Traume.

Semne si simptome

Simptomele gastritei nu corespund intotdeauna cu gradul de modificari fizice ale mucoasei stomacului. Mucoasa stomacului poate fi examinata cu un endoscop, o sonda subtire, cu o camera video mica, la sfarsit, ce se introduce prin gura pana in stomac.

Gastritele severe pot fi prezente atunci cand stomacul nu prezinta niciun simptom. De asemenea, simptomele gastritei severe pot fi prezente in ciuda unor modificari minore ale mucoasei stomacului.

Persoanele in varsta, in special, prezinta o probabilitate mult mai mare de a dezvolta leziuni de stomac ce nu sunt dureroase. La persoanele ce prezinta simptome de gastrita, durerea sau disconfortul la nivelul abdomenului superior sunt cele mai frecvente simptome.

Alte simptome ale gastritei includ urmatoarele:

-Eructatiile – daca durerea nu dispare sau se amelioreaza pentru o scurta perioada de timp;
-Greata si varsaturi – voma poate fi de culoare verde sau galbena, in functie de gradul de severitate a inflamatiei stomacului. Varsaturile pot prezenta cantitati mari de sange;
-Balonarea;
-Senzatie de plenitudine sau de arsura in partea superioara a abdomenului;
-Paloare, transpiratie sau batai rapide ale inimii;
-Senzatie de lesin sau dificultati de a respira normal;
-Durere toracica sau dureri severe de stomac;

In cazul gastritelor severe, pot aparea sangerari in interiorul stomacului. Gastrita eroziva provoaca o eroziune a mucoasei gastrice ce duce la sangerare. Oricare dintre aceste simptome pot sa apara dintr-odata. Acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor cu varsta mai mare de 65 de ani.

Puteti solicita asistenta medicala impotriva gastritei, in cazul in care simptomele sunt noi, de lunga durata sau se agraveaza din cauza unor probleme de auto-ingrijire. Cereti asistenta medicala daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:

-Varsaturi, care nu permit persoanei afectate sa manance, sa bea, precum si sa-si administreze medicamente;
-Febra sau dureri abdominale;
-Lesin sau senzatie de lesin;
-Batai rapide ale inimii;
-Transpiratie din motive inexplicabile;
-Paloare;
-Varsaturi repetate de material verde sau galben;
-Varsaturile contin orice cantitate de sange;
-Dificultati de respiratie;
-Dureri in piept;

Teste si diagnosticare

Desi medicul dumneavoastra poate suspecta gastrita dupa ce vorbeste cu dumneavoastra despre istoricul medical si efectuarea unui examen, s-ar putea face si alte teste pentru a stabili cauza exacta.

Testele pot include:

-Teste pentru H. pylori – medicul va poate recomanda un astfel de test pentru a determina daca aveti in organism aceasta bacterie. Ce tip de test sunteti supus sa faceti depinde de situatia in care va aflati. H. pylori poate fi detectata printr-un test de sange, intr-un test de scaun sau un test respirator.

Pentru testul respirator, se bea un pahar mic de lichid limpede, fara gust, ce contine carbon radioactiv. Bacteria va descompune lichidul de testare in stomac. Mai tarziu, veti sufla intr-un sac, ce apoi va fi sigilat. Daca sunteti infectat cu acest tip de bacterie, proba de respiratie va contine carbon radioactiv.

-Folosirea unui domeniu de aplicare pentru examinarea sistemului digestiv superior (endoscopie) – in timpul acestui proces, medicul va trece un tub flexibil echipat cu o lentila pe gat si in esofag, stomac si intestinul subtire.

Folosind endoscopia, medicul va cauta diverse semne de inflamatie. In cazul in care este gasita o zona suspecta, medicul poate lua mostre mici de tesut (biopsie) pentru examinarea de laborator. O biopsie poate identifica prezenta bacteriei H. pylori la nivelul mucoasei stomacului.

-Folosirea razelor X la nivelul sistemului digestiv superior – denumit uneori si tranzit baritat, aceasta serie de raze X creeaza diverse imagini ale esofagului, stomacului si intestinului subtire pentru identificarea diverselor anomalii.

Tratament

Tratamentul gastritei depinde de cauza specifica. Gastrita acuta cauzata de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene sau alcool poate fi ameliorata prin stoparea consumului de astfel de substante. Gastrita cronica cauzata de bacteria H. pylori este tratata cu antibiotice.

In cele mai multe cazuri, luati medicamente care trateaza acidul din stomac pentru a reduce semnele si simptomele si pentru a grabi vindecarea stomacului.
Medicamente utilizate pentru a trata gastrita includ:

-Antibiotice impotriva bacteriei H. pylori in tractul digestiv – medicul poate recomanda o combinatie de antibiotice, cum ar fi claritromicina si amoxacilina sau metronidazolul.

-Medicamente ce blocheaza productia de acid – aceste medicamente includ omeprazolul, lansoprazolul, rabeprazolul, esomeprazolul si pantoprozolul.

-Medicamente ce reduc productia de acid – histaminele reduc cantitatea de acid ce este eliberat in tractul digestiv, ce amelioreaza durerea gastrica si ajuta la o vindecare mai rapida.

-Antiacizii ce neutralizeaza acidul din stomac – medicul va poate include un antiacid in regimul de medicamentatie. Antiacizii neutralizeaza acidul existent din stomac si pot oferi ajutor rapid impotriva durerii.

Efectele secundare pot include constipatie sau diaree, in functie de ingredientele principale.


Citeste si despre:

Cauze ale pierderii auzului Top 10 cauze de deces la nivel mondial Cauze ale respiratiei urat mirositoare Ingalbenirea dintilor: cauze si prevenire Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cauzele durerii de umar Cauze emotionale ale infertilitatii Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Top 10 cauze ale iritatiilor pielii 8 cauze ale colesterolului marit Uveitele - cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×