Arsurile si durerile de stomac: 6 metode simple de a le evita

Actualizat: 26 Aprilie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerile de stomac si arsurile gastrice nu reprezinta o boala in sine, ci sunt semnul unei alte afectiuni.

Ele sunt caracterizate printr-o stare profunda de disconfort si pot fi diferite in intensitate si durata, in functie de cauza problemei.

Care sunt cauzele durerilor de stomac

O masa copioasa sau mancatul rapid si cu pofta poate cauza dureri severe de stomac. Alteori, este un semn al indigestiei.

Cand durerea de stomac este insotita de balonare, e posibil sa ai intoleranta la lactoza sau sa suferi de sindrom de colon iritabil.

Greata asociata cu dureri ascutite sunt semne de gastrita, ulcer duodenal sau gastroenterita.

Ce boli pot indica arsurile la stomac

Pe langa arsurile date de fumat, consumul de alcool, sarcina sau consumul de alimente grase ori acide, disconfortul la nivelul stomacului poate indica existenta mai multor afectiuni:

- Boala de reflux gastroesofagian;

- Stenoza pilorica, o ingustare a sfincterului situat intre stomac si duoden;

- Ulcerul gastric sau duodenal;

- Hernia hiatala, caracterizata prin patrunderea unei portiuni din stomac in cavitatea toracica, prin deschiderea diafragmei;

- Sclerodermia, cresterea productiei de colagen in tesutul conjunctiv, avand ca rezultat ingrosarea pielii, afectarea vaselor de sange, a organelor si a viscerelor;

- Hiperaciditatea;

- Atacul de cord.

Cum sa combati durerea si arsurile la stomac

Arsurile la stomac afecteaza aproximativ 20% din populatia lumii, cel putin o data pe saptamana. Iata ce poti face pentru a le preveni:

Consuma hrana bogata in enzime

Fructele si legumele crude, orice fel de frunze comestibile, semintele incoltite, precum si semintele si nucile contin o contitate bogata de enzime digestive, care ajuta la procesarea alimentelor.

Morcovii cruzi si merele verzi sunt printre cele mai indicate alimente, in cazul problemelor de stomac.

Merele verzi, de exemplu, au un continut ridicat de pectina, o fibra ce produce enzime care se leaga de acidul gastric si il transforma intr-un gel, care se elimina apoi prin scaun.

Evita condimentele iuti

Alimentele piperate sau iuti, ciocolata, cafeaua, alcoolul si tutunul irita mucoasa stomacului, prin stimularea secretiei de acid gastric. Acelasi efect il au si alimentele mentolate, de aceea este bine sa le eviti.

Bea sucuri verzi

Sucul din vegetale este bogat in enzime digestive vii, care trateaza in timp cauza arsurilor la stomac.

Limiteaza consumul de tutun si cofeina

Cofeina irita esofagul si relaxeaza sfincterul, permitand totodata continutului stomacului sa se ridice. Acelasi efect il are si tutunul. In timp, acest lucru poate duce la instalarea ulcerului.

Bea multa apa

Apa “stinge” acidul din stomac, diluandu-l si usurand digestia. Acest lichid vital este de fapt cheia reglarii digestiei.

Ea dizolva particulele si le trece mai usor prin tractul digestiv.

Fa miscare dupa masa

Odata ce ai servit masa, iesi la o scurta plimbare. Miscarea mareste aportul de oxigen la nivelul intregului corp, stimuland implicit si digestia.

Evita sa te intinzi pe pat cel putin de 3 ore dupa masa, altfel metabolismul va incetini.


Citeste si despre:

Cum pot barbatii sa evite un atac de cord Alaptarea Crampele abdominale Operatia vezicii biliare Constipatia la adulti Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Sarcina - Luna a III-a Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Sarcina - Luna a II-a Refluxul gastro-esofagian Beneficiile ananasului Iata care sunt cauzele insomniei Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica
Cere sfatul medicului ×