Tot ce trebuie stiut despre abcesul glandelor Bartholin

Actualizat: 20 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Abcesul unei glande Bartholin se refera la acumularea de puroi intr-o astfel de glanda, dupa infectarea unui chist de la acest nivel.

Glandele Bartholin sunt doua glande de mici dimensiuni, in forma de boaba de mazare, situate simetric pe fiecare parte a deschiderii vaginale. Ele secreta un fluid cu rolul de a lubrifia vaginul.

Daca glandele se blocheaza, lichidul secretat se va acumula sub forma unui chist. Infectarea chisturilor glandelor Bartholin pot provoca abcesul acestor glande.

O femeie va sti ca are un abces deoarece aceasta conditie provoaca o durere intensa pe partea afectata a vaginului. Durerea este insotita de roseata si umflatura in zona respectiva. Marimea abceselor variaza, acestea putand avea intre cativa milimetri si chiar peste 2 centimetri in diametru.

Se estimeaza ca aproximativ 2% din femei vor experimenta un chist sau un abces al glandelor Bartholin la un moment dat in viata. Femeile aflate la varste fertile, in special cele aflate in jurul varstei de 20 de ani, sunt mult mai predispuse riscului de aparitie.

Cauze

Abcesul unei glande Bartholin apare atunci cand aceasta se infecteaza, de obicei cu bacterii, precum Escherichia coli sau ca urmare a infectiilor cu transmitere sexuala, de exemplu Chlamydia si gonoreea.

Intr-un studiu ce a inclus 219 femei cu abcese de acest tip, aproape 62% au fost pozitive pentru o infectie bacteriana. E. coli a fost cea mai comuna baterie, fiind responsabila pentru 43,7% din infectii. Aproape 8% dintre cazuri au implicat mai mult de un tip de bacterii.

Alte specii de bacterii care sunt incriminate pentru aparitia abceselor de la nivelul glandelor Bartholin includ:

- Klebsiella variicola;
- Neisseria sicca;
- Pasteurella bettyae;
- Brucella melitensis;
- Pseudomonas aeruginosa;
- Streptococcus spp.;
- Staphylococcus aureus.

Semne si simptome

Abcesele tind sa fie foarte dureroase. Persoanele cu abces al unei glande Bartholin vor avea, de obicei, durere doar pe partea afectata a vaginului.

Alte simptome includ:

• Un nodul sub pielea de pe partea afectata a vaginului;
Febra;
• Durere in timpul mersului pe jos, a sederii sau in timpul activitatii sexuale;
• Eritem, edem si caldura locala.

Daca abcesul creste suficient de mare, acesta poate perfora pielea. Cand abcesul se sparge spontan, persoana in cauza va observa scurgerea unui lichid din acesta, insotita de disparitia durerii.

Diagnostic

Un medic poate pune diagnosticul de abces al glandei Bartholin pe baza simptomelor si a unui examen fizic. De asemenea, medicul poate testa pacienta in vederea bolilor cu transmitere sexuala.

Rareori, abcesele glandelor Bartholin pot sugera malignitatea. Cu toate acestea, pentru a exclude cancerul, in special la persoanele de peste 40 de ani, medicul poate efectua o biopsie. Biopsia implica prelevarea unei mici mostre de tesut pentru a fi examinata microscopic.

Optiuni de tratament

Majoritatea cazurilor de abces al glandelor Bartholin necesita un tratament medical numit drenaj. Daca abcesul reapare, medicul poate recomanda marsupializarea. Cu toate acestea, in unele cazuri poate fi necesara indepartarea glandelor Bartholin.

Drenajul chirurgical

Drenajul chirurgical este un act medical ce se efectueaza de obicei intr-un cabinet medical sau la spital. Medicul poate folosi un anestezic local pentru a amorti zona ce urmeaza a fi supusa interventiei sau chiar un anestezic general pentru a adormi pacienta.

In timpul procedurii, medicul face o mica incizie in abces, iar odata ce fluidul s-a scurs, in aceasta deschidere va fi montat un mic cateter. Cateterul va ramane montat timp de pana la 6 saptamani, mentinand incizia deschisa si permitand fluidului din interiorul abcesului sa se scurga in exterior.

Marsupializare

O procedura numita marsupializare poate ajuta la prevenirea recurentelor abceselor Bartholin.

Initial, medicul va efectua o mica incizie in abces, astfel incat fluidul colectat sa se poata scurge. Apoi, incizia se va sutura pe fiecare parte pentru a se forma o deschidere permanenta.

De obicei, deschiderea va avea doar cativa milimetri. In unele cazuri, medicul poate introduce un cateter pentru cateva zile pentru a accelera procesul de drenaj,

Marsupializarea este, de obicei, o interventie de succes. Numai un procent cuprins intre 5 si 15% din cazurile de abces la nivelul glandelor Bartholin revin dupa procedura.

Indepartarea glandelor Bartholin

Daca abcesele apar in continuare chiar si dupa marsupializare, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a glandelor Bartholin. Cu toate acestea, aceasta procedura este considerata ca fiind o ultima solutie si este rareori necesara.

Atunci cand se efectueaza, procedura are loc in spital, sub anestezie generala. Ca si in cazul altor interventii chirurgicale, exista riscul de sangerare, infectie si alte complicatii.

Tratament antibiotic

Antibioticele pot elimina orice infectie bacteriana care exista la nivelul glandelor. Medicul va prescrie acest tip de medicamente inainte sau dupa tratamentul chirurgical al abcesului. Cu toate acestea, antibioticele nu sunt intotdeauna necesare, mai ales daca abcesul este drenat complet si nu reapare.

Remedii la domiciliu

Remediile ce pot fi efectuate la domiciliu pot ajuta la ameliorarea simptomelor unui abces al glandelor Bartholin, dar, in cele mai multe cazuri, nu vindeca afectiunea.
Urmatoarele remedii pot atenua durerea si inflamatia pe termen scurt:

Efectuarea unei bai Sitz

Baile Sitz sau baile de sezut pot usura durerea si disconfortul. De asemenea, aceste metode pot ajuta abcesele foarte mici sa se sparga si sa se dreneze.

Pentru a efectua aceasta metoda se recomanda umplerea unei cazi cu cativa centimetri de apa calda, iar apoi asezarea cu zona vizata in apa timp de 15 minute.

Acest tratament trebuie repetat de cateva ori pe zi, timp de cel putin 3-4 zile sau pana cand simptomele dispar sau se amelioreaza.

Tratamente topice

Se afirma ca anumite tratamente topice naturale pot ameliora simptomele abceselor glandelor Bartholin. Cu toate acestea, nu au fost facute studii stiintifice care sa ateste acest lucru. Printre tratamentele topice populare se regasesc:

Uleiul de arbore de ceai – aplicarea unui amestec de ulei de arbore de ceai si ulei de ricin la nivelul abcesului poate incuraja drenajul. Uleiul din arborele de ceai are proprietati antibacteriene naturale;

Otetul din cidru de mere – se recomanda diluarea otetului si aplicarea acestuia la nivelul chistului cu ajutorul unei comprese sterile.

Medicamente analgezice si antiinflamatoare

Aceste medicamente se pot procura fara prescriptie medicala si pot ajuta la diminuarea durerii si a inflamatiei. Cu toate acestea, este indicat ca si aceste medicamente sa fie luate la indicatia medicului.

Combaterea febrei

Febra insoteste adesea abcesele glandelor Bartholin. Pentru a putea gestiona febra se recomanda:

• Consumul unor cantitati mari de lichide;

• Mentinerea unei temperaturi confortabile in camera;

• Utilizarea medicamentelor antipiretice;

• Utilizarea compreselor reci pe frunte.

Daca temperatura corpului depaseste 38.5 grade Celsius sau daca febra persista mai multe de 3 zile, medicul trebuie anuntat imediat.

Profilaxie

Prevenirea nu este intotdeauna posibila, dar pentru a reduce riscurile de aparitie a unui abces al glandelor Bartholin se recomanda:

• Utilizarea prezervativelor pentru a evita infectiile cu transmitere sexuala;

• Efectuarea periodica a testelor pentru verificarea infectiilor cu transmitere sexuala;

• Practicarea unei igiene corespunzatoare a zonelor intime;

• Utilizarea unor suplimente probiotice;

• Consumarea zilnica a unor cantitati mari de lichide.

Concluzii

Orice persoana care experimenteaza simptomatologia unui abces al glandelor Bartholin ar trebui sa consulte un medic. Un abces netratat ar putea duce la raspandirea infectiei in alte zone ale corpului.

Daca infectia se raspandeste in sange, poate provoca septicemie, o afectiune cu potential letal.

Cu tratament medical, abcesul glandelor Bartholin se rezolva foarte rapid. Majoritatea persoanelor cu acest tip de abces se recupereaza in maxim 24 de ore de la drenajul chirurgical.

Cele mai multe cazuri de abcese recurente dispar dupa marsupializare. Aceste proceduri au un risc minim si, de regula, nu produc efecte negative.


Citeste si despre:

Ghidul aparatului reproducator feminin BTS Fistula perianala Cancerul vulvar - tipuri, simptome si tratament Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cauzele sangerarilor anormale care apar intre ciclurile menstruale Spune adio iritatiilor si eruptiilor cutanate din zona intima! Vulvodinia Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament
Cere sfatul medicului ×