Terapia hormonala

Publicat: 22 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Estrogenul nu dauneaza, ci din contra, se pare ca protejaza inima femeilor de peste 50 de ani.
Un nou studiu demonstreaza ca estrogenul protejeaza inima femeilor care urmeaza un tratament hormonal in perioada de inceput a menopauzei.
In perioada de menopauza ovarele femeilor inceteaza sa mai produca estrogen, astfel multe femei prezinta simptome care le impiedica sa isi continue in mod normal viata, simptome ca bufeuri sau reprize nocturne de transpiratie abundenta. Asigurarea aportului exogen de estrogen este cel mai eficient tratament contra acestor simptome. Femeile care au uterul intact (nu au suferit operatie de histerectomie - de inlaturare a uterului sau a unei portiuni din uter) prezinta un risc ridicat de cancer uterin din cauza acestui tratament numai in cazul in care estrogenul nu este balansat cu un alt hormon, progesteronul.

Descoperirile scoase la iveala de acest studiu au la baza un substudiu efectuat pe femei carora li s-a facut histerectomie si de aceea li s-a administrat tratamentul hormonal pe baza de estrogen. Totusi femeile carora li se administreaza un tratament hormonal combinat nu trebuie sa isi faca probleme in privinta predispozitiei ridicate la problemele cardiace daca incep tratamentul imediat dupa debutul menopauzei.
In ciuda descoperirilor, se pare ca acest tratament hormonal pe baza de estrogen este recomandat pentru efectele sale doar pe termen scurt asupra simptomelor menopauzei.
O alta ramura a studiului incearca sa descopere daca tratamentul hormonal combinat (estrogen cu progesteron) pe termen lung ofera beneficii dupa menopauza. Studiul a fost realizat pe femei pana in 79 de ani.
Aceasta ramura a studiului a fost oprita destul de repede, dupa 5 ani cand a fost destul de clar ca, totusi, femeile care au urmat tratamentul hormonal combinat au prezentat un risc ridicat de aparitie al cancerului de san, al metroragiilor, atacului cerebral si al bolilor de inima. Totusi, nu s-a semnalat nici o crestere a riscului de deces ci o reducere a riscului de fractura de sold.

Pe alta parte cealalta ramura a studiului (tratamentul hormonal cu estrogen) a continuat. Rezultatele sugereaza ca aceasta terapie hormonala este mult mai putin riscanta si prezinta mult mai multe beneficii daca este inceputa imediat dupa debutul menopauzei.
De aceea cercetarile s-au indreptat catre femeile cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani care au beneficiat de tratament hormonal pe baza de estrogen. Astfel s-au efectuat analize cu ajutorul tomografului pentru a se masura nivelul de depozitare al calciului in arterele coronariene. Rezultatele au aratat ca femeile care au urmat terapia hormonala pe baza de estrogen au 30% mai putine sanse sa dezvolte afectiuni ale arterelor coronariene.
Ceea ce sugereaza ca estrogenul a incetinit diferitele stadii de acumulare a placii ateromatoase in artere.

Cercetatorii avertizeaza asupra folosirii indelungate a terapiei si recomanda sa nu fie folosita mai mult de 5 ani.


Citeste si despre:

Terapia hormonala - intrebari si raspunsuri Terapia de substitutie hormonala Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Menopauza si substitutia hormonala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cum sa tratati simptomele menopauzei fara substitutie hormonala Ce nu ai stiut pana acum despre dezechilibrele hormonale Dezechilibrele hormonale Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Dezechilibrele hormonale si cancerul Tratamentul cancerului tiroidian Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH
Cere sfatul medicului ×