Prevenirea candidozei vaginale

Publicat: 05 Octombrie 2012 | Actualizat: 21 August 2020
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiCandidoza vaginala este o infectie comuna cauzata de o supracrestere a fungilor de candida albicans. Acesti fungi exista in mod normal in intestin si intr-un numar mai mic, in vagin.

Sunt in mare parte inofensivi, dar simptomele se pot dezvolta in cazul in care fungii de candida albicans cresc in mod excesiv. Aproximativ 75% dintre femei vor avea candidoza vaginala in decursul vietii lor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Factori de risc si prevenirea candidozei vaginale


Exista mai multi factori care cresc riscul dezvotlarii candidozei vaginale. Prevenirea are ca scop reducerea riscului prin modificarea sau evitarea acestor factori de risc. Sistemul imunitar joaca un rol important in mentinerea in limite normale a numarului de fungi de candida albicans. Imunosupresia de orice fel, este un factor de risc pentru dezvoltarea infectiilor candidozice.

Sistemul imunitar poate fi suprimat, fie in urma administrarii anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, imunosupresoare sau alte medicamente utilizate pentru tratarea a variate afectiuni medicale, ca de exemplu bolile autoimune, astmul si transplantul de organe.

Anumite medicamente pentru tratarea cancerului pot suprima sistemul imunitar. Infectia cu HIV este un factor de risc nu doar pentru dezvoltarea candidozei vaginale. Aceasta poate determina si alte complicatii grave. Astfel de factori de risc nu pot fi modificati cu usurinta, dar in cazul unei infectii vaginale fungice, medicul curant trebuie sa-i cunoasca, intrucat acestia ar putea face mai putin eficient tratamentul pentru candidoza.


Alti factori de risc implica bacteriile care traiesc in vagin in mod normal. Lactobacilii contribuie la mentinerea aciditatii mediului (pH scazut si nefavorabil pentru cresterea candidei). Orice lucru care poate perturba aceste bacterii reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea infectiilor vaginale fungice. Bacteriile pot fi distruse si echilibrul acestora perturbat si din cauza schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, menoapuzei sau terapiei de substitutie hormonala.

Nivelul ridicat de glucoza din vagin si urina, intalnite in diabetul zaharat necontrolat, permit fungilor sa creasca mai repede, intrucat acestia vor folosi zaharul pe post de combustibil. Diabetul zaharat necontrolat este un alt factor de risc pentru candidoza vaginala.

Pentru a preveni aparitia candidozei vaginale trebuie sa evitati caldura si umiditatea provocate de hainele stramte. O dieta echilibrata in care va fi inclus consumul de iaurt cu culturi vii, s-a demonstrat a reduce incidenta aparitiei candidozei. Tratamentul oricarora dintre bolile care slabesc sistemul imunitar poate preveni declansarea bolii.

Tratamentul candidozei


Odata ce infectia este prezenta, masurile de prevenire nu mai sunt eficiente. Medicul va poate prescrie o varietate de medicamente antifungice pentru uz topic (gel sau crema aplicate in zona vaginului). Sunt disponibile si medicamente fara prescriptie medicala. Cel mai frecvent utilizate medicamente antifungice topice sunt clotrimazol, nistatina, ketoconazol.

Nistatina este utilizata in mod normal sub forma de crema sau gel si tablete vaginale. Tratamentul cu aceasta poate dura pana la doua saptamani. Exista mai multe optiuni disponibile de tratament care presupun adminstrarea de capsule. S-a demonstrat ca folosirea unui singur comprimat de 150 mg de fluconazol poate vindeca infectiile vaginale fungice in 90% dintre cazuri.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale

Candidoza vaginala

Tratament candidoza vaginala

Prevenirea infectiilor de tract urinar

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Imunitatea innascuta versus imunitatea dobandita

Una din cinci femei se confrunta cu vaginita in timpul sarcinii

Cum se trateaza corect candidoza

6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor

Candidoza orala si aftele

Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament