Chisturile pe colul uterin

Publicat: 17 Octombrie 2011 | Actualizat: 17 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Chisturile pe colul uterin sau chisturile nabothian sunt mici umflaturi localizate la nivelul cervixului. Cervixul sau colul uterin este o structura care masoara aproximativ doi centimetri in lungime si patru in diametru, situat intern, in partea de jos a vaginului. Ca si chisturile ovariene, chisturile colului uterin, de obicei, nu sunt maligne. In general, acestea nu determina simptome severe si chiar nu necesita nici un tratament.

Chisurile pe col uterin, cel mai adesea, au forma unor pustule care cotin o mucoasa densa. Aceste chisturi se pot forma individual sau in grupuri mici, avand fiecare intre doi si zece milimetrii in diametru. Majoritatea chisturilor sunt diagnosticate in timpul examenului ginecologic de rutina, de aceea este foarte important pentru fiecare femeie sa faca un consult ginecologic cel putin o data sau de doua ori pe an. Chisturile pe colul utern nu incomodeaza, de obicei, desfasurarea normala a actul sexual si nici nu interfera cu sarcina. Cu toate acestea, unele chisturi, de dimensiuni mari, pot pune probleme in aceste directii, de aceea este necesara indepartarea lor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze

Desi, chisturile pe colul uterin pot sa apara fara nici un motiv sau explicatie, cel mai des, dezvoltarea lor a fost asociata cu prezenta sarcinii sau a menopauzei. Chistul de formeaza pe colul uterin, mai ales la femeile fertile. Dupa nasterea vaginala, normala, tesutul din colul uterin se reface si creste. Pe parcursul acestui proces glandele mucoase sunt acoperite si pentru ca este blocata productia de mucus, se formeaza leziuni chistice ale colului uterin. Cand femeile ajung la menopauza, mucoasa superficiala a vaginului si cervixului se subtiaza, iar riscul dezvoltarii chisturilor cervicale este mai ridicat.

Simptomele chistului pe col uterin

Multe dintre chisturile de col uterin nu creaza nici un disconfort sau alte simptome dar alte pot creste in dimensiune si pot deveni vizibile si inconfortabile. Simptomele pot fi:
- sangerari neregulate
- dureri in timpul actului sexual
- dureri pelvine
- scurgeri vaginale.

Tratament

Atunci cand chisturile pe colul uterin devin simptomatice, medicul specialist va recomanda investigatii specifice precum colposcopia pentru a putea stabili care sunt modalitatile de tratament. Procedura este similara cu testul papanicolau, cu diferenta ca medicul foloseste un microscop pentru a putea analiza colul uterin. Daca un chist pe colul uterin pare a fi anormal in tipul colposcopiei, ginecolugul poate efectua o biopsie pentru a se stabili daca acel chist este benign sau malign. Chisturile care provoaca durere sau disconfort, vor fi indepartate.

Fibromul si polipii uterini

Similar cu chistul pe col uterin, fibromul si polipii uterini sunt excrestente mici, care se formeaza in interiorul uterului. Dimensiunile acestora pot varia de la unu la cinci centimetri in dimensiune. Fibroamele si polipii uterini se fomeaza mai ales atunci cand stratul endometrial din uter creste prea mult, din cauza unui dezechilibru hormonal.

Femeile sunt expuse riscului de a dezvolta fibroame si polipi uterini pe masura ce inainteaza in varsta (dupa 40-50 de ani). Desi fibroamele si polipii uterini sunt, in general, inofensivi, pot scadea fertilitatea si pot afecta mucoasa uterina. Din cauza acestora, pot avea lor mici sangerari intre perioadele menstruale, sangerari neregulate si crampe stomacale. Fibroamele si polipii uterini, pot fi, in general, indepartati prin interventie chirurgicala.

Chisturile pe colul uterin pot fi de natura canceroasa?

Chisturile pe colul uterin sau chisturile nabothiane sunt rareori canceroase. Acestea se formeaza atunci cand testutul normal de pe partea exterioara a cervixului (epiteliul scuamos) creste si acopera tesutul produs de mucusul glandular din partea interioara a colului uterin (canalul endocervical). Mucusul cervical este blocat, formandu-se chisturile.

Chisturile pe colul uterin, sunt de obicei descoperite intamplator, in timpul unui examen pelvin. Nu determina nici un simptom si nici nu necesita vreun tratament, cu exceptia cazului cand isi maresc dimensiunile atat de mult incat provoaca durere. In astfel de cazuri, tratamentul include eliminarea chistului.

In cazuri rare, chistul pe cervix, poate avea aspect anormal si poate fi insotit de simptome si semne specifice cancerului de col uterin: sangerari sau scurgeri vaginale, dureri in timpul actului sexual, etc. In aceste cazuri, este necesara colposcopia. Colposcopia este o procedura medicala pe parcursul careia medicul ginecolog foloseste un microscop pentru a vizualiza colul uterin, atunci cand recolteaza proba de tesut. In cazul in care, ginecologul considera ca forma chistului este nespecifica, poate efectua o biopsie (colecteaza o mostra de tesut) pentru a exclude prezenta cancerului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...
Clinica VenArt
Tel: 40364140261
Cluj-Napoca, Str. Rene Descartes, Nr. 27

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Cum ne protejam de alergia la ambrozie?Cum ne protejam de alergia la ambrozie?

Citeste si despre:

Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia)

Sarcina: intelegerea procesului de conceptie

Histerectomia

Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?

Protejeaza-ti ficatul cu remedii naturale!

Iulie – septembrie, sezonul alergiei la Ambrozie. Cum ne protejam?

Ingrijeste-ti ficatul in mod natural

Semne si simptome ale afectiunilor vaginale

Cand este necesar consultul ginecologic?

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine

Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar

Ciclul menstrual