Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome

Actualizat: 03 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Candidoza vaginala este o infectie a vaginului care implica dezvoltarea excesiva a fungilor cunoscuti sub numele de candida. Aceasta ciuperca este prezenta in mod normal in cavitatea orala, intestin si vagin, la fel ca si alte numeroase organisme.

In cazul in care echilibrul microorganismelor este perturbat, asa cum poate sa apara in situatia administrarii antibioticelor cu spectru larg, fluctuatiilor hormonale si a altor conditii, poate avea loc o supracrestere a fungilor.

Candidoza vaginala, adesea mentionata ca infectie fungica, este o problema frecvent intalnita, ce afecteaza, aproximativ 75% dintre femeile adulte pe parcursul vietii lor.

Cauze


Infectiile vaginale fungice apar atunci cand noi ciuperci sunt introduse in zona vaginala sau atunci cand exista o crestere a numarului de ciuperci deja prezente in vagin, in raport cu cantitatea normala de bacterii.

De exemplu, atunci cand bacteriile normale, cu rol de protectie sunt eradicate prin administrarea de antibiotice (administrate pentru tratarea tractului urinar, respirator sau alte tipuri de infectii) sau de medicamente imunosupresoare, fungii se pot multiplica, invadeaza tesuturile si cauzeaza iritatia mucoasei vaginului (vaginita). Infectiile fungice vaginale pot sa apara si ca urmare a aparitiei unor leziuni in interiorul vaginului, cum ar fi dupa chimioterapie.


Femeile care au un sistem imunitar suprimat pot dezvolta infectii vaginale fungice mai des, comparativ cu cele care au o imunitate normala. Alte conditii care pot predispune la aparitia candidozei vaginale sunt: diabetul zaharat, sarcina si utilizarea de contraceptive orale.

Infectiile fungice vaginale nu sunt considerate infectii care se transmit pe cale sexuala, intrucat candida poate fi prezenta in vagin in mod normal, iar conditia se poate manifesta si la femeile abstinente. Totusi, este posibil ca barbatii sa prezinte o iritatie a pielii penisului, dupa actul sexual cu un partener infectat.

Simptomele candidozei vaginale


Manifestarile candidozei vaginale sunt, de obicei, evidente. Simptomele tipice includ:

Simptomele severe presupun, alaturi de manifestarile de mai sus si:

Infectiile candidozice necomplicate sunt cele care apar prima data sau cele care apar in locuri in care nu s-au mai manifestat anterior. Infectiile candidozice complicate sunt cele recurente.

Cand trebuie sa vizitati medicul


Intotdeauna consultati medicul daca manifestati simptomele specifice candidozei si daca:


Citeste si despre:

10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale Candidoza vaginala Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Diferentele dintre candidoza vaginala si cea bucala - cauze, simptome si tratament Tratament candidoza vaginala Candidoza orala – cauze si simptome Prevenirea candidozei vaginale La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Cum se trateaza corect candidoza Candidoza cutanata Candidoza sistemica Secretiile vaginale: cand ar trebui sa ne ingrijoram? Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare? Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Semnele si simptomele sifilisului la barbati
Cere sfatul medicului ×