Crioterapia

Actualizat: 29 Aprilie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Crioterapia este o metoda terapeutica frecvent utilizata pentru tratarea a diverse leziuni benigne si maligne. Mecanismul distrugerii in crioterapie il constituie necroza care rezulta in urma congelarii si decongelarii celulelor.

Efectele adverse ale crioterapiei sunt de obicei minore si de scurta durata. In ultima perioada foarte multi dermatologi practica crioterapia. Avantajele generale ale crioterapiei sunt faptul ca tehnica este facila, costurile sunt scazute si rezultatele cosmetice sunt destul de bune.

Critoterapie in tratarea cancerului de piele

Tipurile de cancer de piele care au celule bazale superficiale si boala bowen pot fi tratate cu ajutorul crioterapiei. Posibilitatea recidivei pentru carcinomul primar cu celule bazale variaza in functie de modalitatea de tratament.

Procentele recurentei pot fi mai mici cu 7.5% in cazul in care tehnica este aplicata in urma unor decizii rationale. In urma studiilor se considera ca recurenta a fost intalnita in proportie de 10.1% in cazul exciziei chirurgicale, 7.7% in cazul chiuretajului si electrocauterizarii, 8.7% in cazul radioterapiei si 8.7% in cazul metodelor non-Mohs.

Mecanism de actiune

Mecanismul de actiune poate fi impartit in crioterapie in trei faze:

  1. Faza de trasfer de caldura
  2. Distrugerea celulelor
  3. Inflamatia.


1. Transferul caldurii

Mecanismul prin care crioterapia distruge celulele vizate este prin transferul rapid de caldura de la aparatele utilizate in timpul tehnicii, la piele. Cel mai des, pentru criogenare este folosit azotul lichid care are un punct de fierbere la -196 grade celsius. Rata de transfer a caldurii depinde de diferenta de temperatura dintre piele si azotul lichid.

Cand crioterapia foloseste tehnica pulverizarii, azotul lichid este aplicat direct pe piele si va avea loc evaporarea (cauzata de transferul termic) care are loc atunci cand caldura din piele este rapid transferata azotului lichid. Acest proces determina evaporarea azotului lichid aproape imediat.

2. Distrugerea celulelor

Prejudicierea celulelor apare in timpul dezghetarii dupa ce celulele sunt inghetate. Din cauza conditiilor hiperosmotice intracelulare, cristalele de gheata nu se formeaza pana la -5-10 grade. Transformarea apei in gheata concentreaza substantele extracelulare rezulate in urma dizolvarii si rezultand un gradient osmotic in membrana celulei care va provoca prejudicii in continuare.

Congelarea rapida si dezghetarea lenta maximizeaza distrugerea tesuturilor celulelor epiteliale si este cel mai rapid tratament pentru afectiunile maligne. Fibroblastii produc colagen mai putin dupa o dezghetare rapida. Prin urmare, un dezghet rapid poate fi recomandat pentru tratamentul leziunilor benigne sau cheloide in zonele predispuse la cicatrici.

Efectele congelarii pot fi vazute atunci cand o friptura este decongelata. Sucurile care sunt observate dupa ce friptura este complet decongelata reprezinta lichidul intracelular care se scurge din cauza deteriorarii peretelui celular. Temperatura scazuta asigura prejudicii serioase si accentueaza concentratia intracelulara de electoliti.

Keratinocitele trebuie sa fie congelate la -50 de grade pentru ca distrugerea sa fie optima. Melanocitele sunt delicate si necesita doar o temperatura de -5 grade celsius pentru distrugere. Acest fapt este motivul pentru care apare hipopigmentarea in urma crioterapiei la persoanele cu piele mai inchisa la culoare.

Tipurile de cancer de piele cu leziuni maligne necesita o temperatura de -50 de grade celsius, in timp ce pentru distrugerea leziunilor benigne este recomandata o temperatura de -20-25 de grade celsius.

3. Inflamatia

Ultimul raspuns la crioterapie este inflamatia care de obicei este observata sub forma eritemului si edemului. Inflamatia este rapunsul la moartea celulelor si ajuta la distrugerea celulelor locale. Crioterapia determina separarea membranei de baza, rezultand formarea pustulelor.

Crioterapia pentru celuele cervicale anormale

Crioterapia distruge tesutul anormal din colul uterin prin inghetare, dar distruge si testutul normal impreuna cu tesutul anormal. In timpul crioterapiei dioxidul de carbon lichid care este foarte rece, circula printr-o sonda plasata langa tesuturile anormale. Acest lucru ingheata tesutul in 2-3 minute. Apoi acesta va fi dezghetat si iar inghetat pentru inca 2-3 minute.

Ar putea fi folosit si un singur tratament timp de 5 minute. Crioterapia provoaca un anumit disconfort. Cele mai multe dintre femeile care suporta aceasta procedura simt o senzatie de rece si crampe si uneori un sentiment de caldura care se extinde din partea superioara a corpului pana spre fata. Crioterapia nu este un tratament adecvat pentru situatia in care celulele anormale sunt prezente in cantitati mari in canalul cervical. In acest caz se recomanda biopsia, in loc de crioterapie.

Cum se face - Crioterapia se va face la cabinetul medicului, intr-o clinica sau poate fi o procedura ambulatorie in spital. Hainele vor fi inlocuite cu un halat de hartie. Pacienta se va aseza pe spate, pe masa de examinare cu picioarele ridicate si sprijinite pe suporturi de picioare. Medicul va introduce un speculum in vagin care va indeparta usor peretii vaginali permitand medicului sa examineze interiorul vaginului si colul uterin. Medicul poate utilizat un anestezic pentru a amorti colul uterin.

La ce sa va asteptati dupa interventie - Majoritatea femeilor sunt capabile sa revina la nivelul lor normal de activitate a doua zi dupa crioterapie. Dupa crioterapie ar putea avea loc o scurgere vaginala apoasa, timp de 2-3 saptamani, ar putea fi nevoie sa utilizati tampoane timp de 2-3 saptamani, iar actul sexual trebuie evitat in toata aceasta perioada. Dusuri se vor face dupa 2-3 saptamani.

Impachetari ale corpului pentru fermitatea pielii

Impachetarile cu ajutorul crioterapiei sunt un tratament de curatire si infrumusetare corporala, a pielii care ajuta la reducerea aspectului de celulita si piele care atarna. Aceasta procedura detoxifica organismul si ofera echilibrul metabolic prin eliminarea excesului de lichid.

Celulita va fi diminuata si se va stimula microcirculatia pentru ca pielea sa fie mai ferma. Tehnica este eficienta pentru persoanele care au piele cazuta ca urmare a imbatranii, pierderii in greutate sau dupa liposuctie - deci ar putea fi o alternativa ideala pentru un tratament de infrumusetare a pielii ca urmare a pierderii in greutate dupa sarcina. Impachetarile cu ajutorul crioterapiei ofera un aspect ferm si tonifica pielea si imbunatateste elasticitatea pielii.

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Afectiunile care provoaca durere faciala Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Rinita non-alergica Retinopatia de prematuritate Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Retinoblastomul Fibromialgia - durerea cea de toate zilele Condiloamele acuminate anale Cancerul colorectal recurent si metastatic Recuperarea prin fizioterapie a rupturilor partiale de muschi Screeningul cancerului de col uterin
Cere sfatul medicului ×