Condrodermatita nodulara: simptome, cauze si tratament

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Condrodermatita nodulara este o afectiune inflamatorie a pielii care afecteaza urechea. Aceasta afectiune produce o masa dureroasa care se dezvolta pe marginea superioara a urechii (helix) sau pe portiunea curbata a cartilajului (antehelix).

Condrodermatita nodulara este cunoscuta si sub numele de boala Winkler. Aceasta afecteaza cel mai frecvent persoanele care dorm pe o parte a corpului mai mult decat pe cealalta.

Afectiunea apare cel mai adesea la barbatii cu varste mai mari de 40 de ani, dar, cu toate acestea, si femeile si barbatii cu varste mai mici de 40 de ani pot dezvolta boala.

Acest articol are ca scop prezentarea simptomelor si cauzelor bolii, impreuna cu cele mai bune optiuni de tratament.

Tablou clinic

Cel mai evident simptom al condrodermatitei nodulare este reprezentat de un nodul dureros aparut la nivelul cartilajului urechii.

Nodulul va creste, de obicei, in timp, pana cand va avea un diametru cuprins intre 5-10 milimetri. Condrodermatita nodulara poate persista cateva luni sau cativa ani.

Nodulul prezinta adesea un nucleu mic central si poate elimina un lichid care va forma cruste atunci cand se usuca. In unele cazuri pot sa apara ulceratii.

Desi mic, un nodul cauzat de condrodermatita nodulara este de obicei sensibil la atingere si temperatura. Cand zona afectata este atinsa sau expusa la temperaturi reduse, pacientul poate acuza senzatie intensa de durere si intepatura.

Cauze

Condrodermatita nodulara poate sa apara atunci cand o persoana exercita o presiune prelungita asupra urechii sau atunci cand are loc un traumatism la acest nivel.

Cercetatorii considera ca persoanele care dorm in principal pe o parte dezvolta aceasta afectiune ca urmare a modificarilor fluxului sanguin catre cartilaje.

Cu toate acestea, condrodermatita nodulara poate sa apara si ca urmare a urmatorilor factori:

• Leziuni la nivelul cartilajului urechii;

• Utilizare prelungita a castilor sau telefoanelor mobile;

• Ca urmare a unor degeraturi sau arsuri solare repetate;

• In mod spontan, fara niciun motiv aparent.

De asemenea, persoanele cu boli autoimune, in special cei cu scleroza sistemica, au un risc mult mai crescut de a dezvolta condrodermatita nodulara.

Un aspect foarte important de retinut este reprezentat de faptul ca aceasta afectiune nu este contagioasa sau ereditara si nu are legatura cu cancerul de piele.

Diagnostic

Medicii, in special dermatologii, vor diagnostica condrodermatita nodulara prin examenul fizic al urechii. Cu toate acestea, pentru a confirma diagnosticul poate fi nevoie de solicitarea unei biopsii.

Prin aceasta metoda poate fi pus diagnosticul precis si pot fi excluse conditii mai grave. Biopsia presupune prelevarea unei mici mostre de tesut din nodul si examinarea microscopica a acesteia.

Carcinomul bazocelular si cel cu celule scuamoase pot avea un tablou clinic comun cu cel al condrodermatitei nodulare. Din acest motiv, aceste afectiuni pot fi confundate, iar biopsia este absolut necesara.

Optiuni de tratament

Persoanele care sufera de condrodermatita nodulara pot trata aceasta boala cu ajutorul medicamentelor si cu tehnici speciale de ingrijire.

Tehnici de auto-ingrijire

Oamenii pot reduce efectele condrodermatitei nodulare folosind remedii pentru imbunatatirea calitatii somnului si metode de calmare a durerii.

Pentru a usura disconfortul si durerea, o persoana poate realiza urmatoarele lucruri:

• Incercarea de a dormi pe partea neafectata, pentru a evita aparitia presiunii asupra nodulului;

• Utilizarea unei perne moi pentru a preveni dezvoltarea condrodermatitei nodulare la nivelul celeilalte urechi;

• Realizarea unei gauri in perna, in zona corespunzatoare urechii, pentru a reduce presiunea sau cumpararea unei perne special destinate;

• Protejarea urechii de contactul cu diferite suprafete;

• Evitarea expunerii la soare sau la temperaturi reduse;

• Purtarea unei palarii pe timp de vara si a unei caciuli peste urechi, in timpul vremii reci si cu vant puternic;

• Evitarea folosirii telefonului la ureche, folosind functia de difuzor (speaker), daca este posibil;

• Folosirea unui jeleu de petrol la nivelul nodulului iritat.

Trebuie retinut faptul ca nu trebuie incercata eliminarea nodulului acasa, cu diferite instrumente sau prin strangerea si presarea acestuia.

Tratament medical

In cazul in care calitatea vietii este afectata de condrodermatita nodulara, iar metodele de auto-ingrijire nu pot gestiona boala, medicul poate incerca alte metode de tratament, printre care:

Antibiotice: unguentele cu antibiotice pot fi prescrise in cazul in care apar ulceratiile si infectiile la nivelul urechii;

Corticosteroizi: cremele topice pe baza de corticosteroizi pot reduce durerea si inflamarea. De asemenea, medicii pot administra si injectii cu corticosteroizi pentru reducerea nodulului;

Colagen: acesta poate fi injectat sub piele pentru a furniza un strat protector asupra cartilajului;

Azot lichid: pentru a incuraja vindecarea, medicul poate incerca inghetarea nodulului cu azot lichid;

Nitroglicerina: acest medicament poate fi prescris in cazurile severe de condrodermatita nodulara. Unele studii raporteaza utilizarea cu succes al unui plasture cu nitroglicerina in vederea imbunatatirii circulatiei sangvine de la nivelul urechii.

Acest lucru poate determina reducerea nodulului in timp. Reactiile adverse potentiale includ durerile de cap, inrosirea fetei si scaderea tensiunii arteriale;

Tratamentul cu laser: terapia cu laser reprezinta o metoda mai putin frecventa in care nodulul poate fi indepartat utilizand un fascicul concentrat de lumina.

Interventia chirurgicala

Chirurgia pentru condrodermatita nodulara a fost candva metoda preferata de tratament, dar studiile au sugerat ca metodele de tratament conservatoare pot fi la fel de eficiente.

Chirurgia este acum rezervata cazurilor severe sau atunci cand alte tratamente nu reusesc sa imbunatateasca simptomatologia condrodermatitei nodulare.

Atunci cand este necesara interventia chirurgicala, medicul va efectua de obicei o biopsie excizionala, indepartand nodulul sub anestezie locala. Modificarile nervilor in timpul operatiei pot ajuta la reducerea durerii.

Rata de recurenta a condrodermatitei nodulare dupa biopsie excizionala este estimata la aproximativ 10-38%. Reaparitia afectiunii poate fi cauzata de reziduurile cartilajului deteriorat ramase in urma interventiei chirurgicale.

Concluzii

Persoanele cu condrodermatita nodulara pot prezenta simptome care variaza de la disconfort usor pana la durere severa. Cu toate acestea, conditia nu este maligna si nu pune in pericol viata.

Condrodermatita nodulara este o afectiune tratabila, iar perspectivele pe termen lung sunt bune. Majoritatea persoanelor raspund bine la medicamente si la proceduri medicale.

Medicii recomanda interventia chirurgicala pentru eliminarea nodulului doar atunci cand alte tratamente nu au avut succes.

Majoritatea persoanelor isi pot gestiona simptomele, cel putin pe termen scurt, folosind diferite remedii la domiciliu, cum ar fi perne speciale si modificari ale obiceiurilor de dormit.

Cand o persoana descopera prezenta simptomatologiei, este foarte importanta consultarea unui dermatolog pentru a pune diagnosticul si a oferi cel mai bun tratament.


Citeste si despre:

Cauze si tratament pentru starile de greata si varsaturi la pacientii cu cancer Uveitele - cauze, simptome, tratament Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Cangrena - cauze, simptome, tratament Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament Sindactilia: cauze, simptome, tratament Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale Hiperfosfatemia: cauze, simptome, tratament Fimoza: cauze, simptome, tratament Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament Ejacularea tardiva: cauze, simptome, tratament Otoragia sau hemoragia auriculara: cauze si tratament
Cere sfatul medicului ×