Infectiile cu transmitere sexuala pot fi tinute sub CONTROL

Publicat: 18 Iunie 2013 | Actualizat: 18 Iunie 2013
Autor: SfatulMedicului

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Despre infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atat pentru tineri cat si pentru adulti, pentru persoanele active sexual sau cele care isi doresc sa inceapa viata sexuala, pentru persoanele casatorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau mai multi parteneri, etc.

Ceea ce se cunoaste este faptul ca oamenii refuza diagnosticarea datorita “rusinii” aduse, insa ceea ce nu se cunoaste este faptul ca tratamentul neefectuat la timp poate atrage dupa sine probleme de sanatate foarte grave: sterilitate, cancer de col uterin sau penis, afectarea copilului in cazul femeilor insarcinate, paralizie, probleme mintale si chiar moarte.

Mai mult de atat, foarte multe ITS-uri nu prezinta simptome, de aceea pentru o viata sanatoasa din punct de vedere al activitatii sexuale, trebuie facute controale periodice la medic. Acesta este si motivul pentru care foarte multe boli cu transmitere sexuala se descopera in urma unor analize de rutina (casatorie, angajare). Desi statisticile indica peste 1 milion de cazuri diagnosticate cu ITS, in realitate, datorita nedeclararii lor, incidenta in cadrul persoanelor active sexual este mult mai mare.

Cauzele si transmiterea infectiilor cu transmitere sexuala

Cauza principala a ITS-urilor sunt virusurile, bacteriile si parazitii. Din prima categorie fac parte hepatita B, herpesul genital, HIV si virusul papiloma uman (HPV). Infectiile cu transmitere sexuala cauzate de bacterii si paraziti includ chlamydia, gonoreea, sifilisul, trichomoniaza urogenitala, pediculoza (paduchi pubieni), scabia (raia).
Infectiile cu transmitere sexuala se transmit de la o persoana la alta in urma contactului sexual sau prin contact direct cu pielea.

Simptome comune si preventia infectiilor cu transmitere sexuala

Desi exista simptome comune la cele mai frecvente ITS-uri (mancarimi in jurul organelor genitale, scurgeri anormale, noduli limfatici mariti, oboseala, febra, transpiratii nocturne etc), sunt foarte multe cazuri cand infectiile nu prezinta semne clinice, iar purtatorii bolii o transmit catre parteneri. Aceasta categorie poarta numele de “Purtatori Sanatosi”. Acesta este si motivul pentru care preventia este vitala pentru a proteja ambii parteneri.

Pentru a tine sub control bolile cu transmitere sexuala, trebuie sa se faca controale periodice la medicul specialist, cel putin o data la 6 luni. Vizita la medic nu trebuie amanata, iar diagnosticul poate fi facut prin analize medicale specifice din sange sau secretii din zona infectata, iar in cazul confirmarii bolii, tratamentul recomandat de medic include antibiotice sau medicamente de uz extern.

Recomandari

Infectia cu transmitere sexuala nu trebuie considerata rusinoasa, iar controlul la medic nu trebuie evitat. Netratate la timp ITS-urile pot duce la probleme grave de sanatate. Folosirea prezervativului nu ne protejeaza complet de ITS-uri, asa ca preventia (o data la 6 luni) este necesara pentru a avea o viata sexuala sanatoasa.

Dr. Alina Parvu
Medic specialist demato-venerice
Gral Medical


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei C

Infectia cu ureaplasma – cauze, simptome, tratament

Vaginita bacteriana

Sarcina

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Cancerul vaginal

Meningita - cauze, simptome, tratament

Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA

Informatii esentiale despre sindromul Sjogren

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent