Zece cauze ale aparitiei varicelor

Publicat: 24 Aprilie 2013 | Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Consultant: Dr. Prala Nicolae
Medic specialist chirurg
Clinica: Varicoline

Generalitati


Varicele sunt o problema delicata intalnita la peste 50% dintre femei. De obicei, aceste vene inestetice apar la nivelul picioarelor, de cele mai multe ori pe gambe, dar varicele pot afecta orice parte a corpului.

In ceea ce priveste culoarea, ele sunt de obicei fie albastre, fie mov sau verzi. Cu cat sunt mai mari si mai proeminente, cu atat pot fi mai grave.

Cauze

Ereditatea – afectiunile vasculare au caracter ereditar. La femei se manifesta printr-un testut conjunctiv extrem de slab ce nu mai asigura aceeasi protectie a destinderii venelor fapt determinat de hormonii specifici feminini. Si barbatii sunt afectati de factorii ereditatii care duc la aparitia afectiunilor vasculare.

Varsta – pe parcursul trecerii anilor, peretii venelor isi pierd din elasticitate si prezinta un risc mai mare de aparite a varicelor si a tulburarilor la nivel vascular.

Lipsa exercitiilor fizice – sedentarismul diminueaza flexibilitatea muschilor si intensitatea miscarilor, ceea ce determina blocarea sangelui in picioare si umflarea excesiva a acestora.

Evitati drumurile lungi cu masina, cu trenul sau cu avionul, intrucat in aceste situatii se pune o presiune destul de mare pe vene. Flexarea periodica a gleznelor poate ajuta la pomparea sangelui din picioare spre inima (simularea mersului).

Pantofii cu tocuri inalte sau cu platforma – ingreuneaza fluxul de sange, pe termen lung ducand la afectiuni ale venelor.

Hainele stramte - nu achizitionati piese vestimentare stramte care pot restrictiona circulatia sanguina si pot grabi aparitia varicelor.

Consumul de alcool in timpul zborurilor - presiunea scazuta si mediul sarac in oxigen dintr-un avion afecteaza sistemul de coagulare al sangelui putand duce la aparitia trombozei.

Obezitatea - obezitatea este un factor de risc pentru varice si pentru sistemul vascular din picioare din cauza presiunii exercitate de grasimea in exces. Slabiciunea ereditara a valvelor din vene si problemele hormonale feminine (si sarcina) sunt alti factori de risc ai aparitiei varicelor.

Baile fierbinti si expunerea excesiva la soare - evitati caldura excesiva la nivelul picioarelor, cum ar fi baile sau dusurile fierbinti. Caldura are tendinta de a accentua destinderea vaselor de sange ceea ce poate duce la acumulari si mai mari de sange.

Saunele si solarii in exces - temperaturile ridicate inregistrate la nivelul gleznelor rezulta in acumulari mari de sange si blocarea unui flux eficient sanguin. Daca va plac saunele in mod deosebit, fiti atenti sa va flexati gleznele in mod regulat pentru a minimaliza stagnarea si acumularea sangelui.

Deshidratarea – duce la aparitia cheagurilor de sange respectiv a varicelor din cauza ingustarii vaselor de sange si ingrosarii sangelui. In plus evitati consumul de alcool si cafea, deasedmenea factori determinanti ai deshidratarii.

In prezent, o tehnica deosebita de tratare a varicelor superficiale este scleroterapia.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica VenArt
Tel: 40364140261
Cluj-Napoca, Str. Rene Descartes, Nr. 27
Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Medici

Medic Primar – Chirurgie Generala si Vasculara Marius Fodor
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati

Solutii naturale pentru afectiunile tractul urinarSolutii naturale pentru afectiunile tractul urinar

Citeste si despre:

Cum sa tratati hemoroizii

Anemia feripriva- simptome, cauze si remedii naturale

Nutriensa – gama de suplimente alimentare a companiei Antibiotice

Fereste-te de diaree si indigestii in vacante

Mituri despre frumusete