Varicele in timpul sarcinii

Publicat: 25 Septembrie 2012 | Actualizat: 12 Noiembrie 2013
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiVasele mari de sange umflate (varicele), sunt de obicei localizate la nivelul picioarelor, dar pot sa apara oriunde in jumatatea inferioara a corpului. Atunci cand ele se umfla la suprafata pielii, creeaza aceste umflaturi purpurii distinctive care le displac femeilor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauzele varicelor in timpul sarcinii


- Hormonii - hormonii sexuali feminini sunt o cauza majora a venelor varicoase in timpul sarcinii. Cand o femeie este insarcinata, corpul ei trece printr-o serie de modificari.

Nivelurile de hormoni se schimba, iar din aceasta cauza apar o serie de transformari in corpul dumneavoastra. Unele dintre acestea implica o cantitate mai mare de progesteron. Acest lucru ar putea cauza relaxarea vaselor de sange si umflarea venelor. Astfel, vor aparea venele varicoase in timpul sarcinii. In plus, hormonii sexuali feminini pot duce la asa zisele vene in forma de panza de paianjen si vene sparte din timpul sarcinii.

- Istoricul familial si venele varicoase - daca aveti un istoric de boli varicoase in familie, exista probabilitati mai mari de a dezvolta vene varicoase. Daca nu exista cazuri de persoane cu varice in familie, se micsoreaza posibilitatile aparitiei varicelor. Este important de remarcat daca venele se agraveaza in timpul sarcinii.

In cazul in care varicele sunt prezente in istoricul familial si le-ati manifestat si in timpul sarcinii, cresc probabilitatile ca acestea sa se dezvolte din nou in sarcinile urmatoare. Ca atare, la femeile cu sarcini multiple exista posibilitati mai mari de a dezvolta vene varicoase sau venele sa se deterioreze pe parcursul unei sarcini.

- Efectul uterului din timpul sarcinii, asupra venelor varicoase - cantitatea de sange suplimentata in timpul sarcinii, poate pune o povara in plus asupra venelor. Mai mult, pe masura ce uterul creste, se va crea presiune asupra venelor majore din zona pelvina. Aceasta presiune se va adauga asupra venei de pe partea dreapta a corpului, numita vena cava inferioara si ar putea afecta inclusiv venele picioarelor, ducand la formarea de varice pe parcursul sarcinii.


- Alte cauze ale varicelor din timpul sarcinii
- cercetatorii au descoperit si alte motive care ar putea sta la baza dezvoltarii varicelor pe perioada sarcinii. Daca o femeie are nasteri multiple exista mai multe probabilitati de a dezvolta vene varicoase. Daca sunteti supraponderala sau stati perioade lungi de timp in picioare (acestea fiind sensibile) cand sunteti insarcinata, puteti dezvolta varice.

Ce puteti face pentru prevenirea varicelor?


Venele varicoase pot fi prevenite si minimizate. Iata cateva sfaturi:


Email

Grup de 9 vitamine care sustine sistemul imunitarGrup de 9 vitamine care sustine sistemul imunitar

Citeste si despre:

Modificarile pielii din timpul sarcinii

Preg-Natal+DHA - Suportul tau in timpul sarcinii si al alaptarii

Hemoroizii in sarcina

Varicele - cauze si simptome

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta?

Varicele - informatii generale

Cele mai ciudate simptome de sarcina

Sarcina multipla: gemeni, tripleti

Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina

Sarcina (normala, patologica si extrauterina)