Tromboza venoasa profunda - semne de avertizare

Actualizat: 21 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Tromboza venoasa profunda este o afectiune caracterizata prin formarea de cheaguri de sange in venele pofunde, de obicei, de la nivelul picioarelor.

Tromboza venoasa profunda poate duce la declansarea unei afectiuni destul de grave, numita embolie pulmonara, care apare atunci cand un cheag de sange se desprinde de pe peretii venelor profunde si ajunge in plamani. Aproximativ o treime dintre persoanele diagnosticate cu embolie pulmonara mor din cauza acestei boli.

Cauzele trombozei venoase profunde

Mecanismele trombozei venoase profunde au fost decrise in urma cu peste 150 de ani si sunt denumite "triada lui Virchow". Ele includ 3 mecanisme principale care favorizeaza formarea unui cheag de sange (tromb) in interiorul unei vene: anomalii ale fluxului sanguin, hipercoagulabilitatea sangelui si leziunea endoteliului venos(stratul intern al peretelui venos, cel care vine in contact cu fluxul sanguin si care trebuie sa fie intact). Aceste conditii sunt produse in diferite circumstante:  interventii chiurgicale, leziuni ale peretelui venos, un raspuns anormal al sistemului imunitar, dar si factori care cresc riscul de coagulare al sangelui (tulburari genetice, modificari hormonale si lipsa de miscare). 

Factori de risc

Ati putea avea un risc mai mare de a dezvolta tromboza venoasa profunda daca:

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta tromboza venoasa profunda in timpul sarcinii si in cele patru-sase saptamani dupa nastere. Acest lucru se datoreaza nivelurilor mai ridicate de estrogen, care amplifica proprietatea sangelui de a se coagula. Presiunea uterului poate fi un impediment in circulatia normala a sangelui.

Anumite conditii genetice pot creste riscul unei persoane de a manifesta tromboza venoasa profunda. Acestea includ :

Simptomele trombozei venoase profunde

Simptomele trombozei venoase profunde nu sunt intotdeauna evidente. Semnele clasice ale formarii cheagurilor de sange sunt umflarea si durerea la nivelul gambei. Totusi, semnele clasice ale bolii sunt intalnite la mai putin de 30% dintre bolnavi. Alte simptome ale trombozei venoase profunde includ:

Cu toate acestea, nu toate persoanele care sufera de tromboza venoasa profunda vor prezenta simptomele specifice bolii. De aceea, este foarte important sa se cunoasca semnele si manifestarile unei embolii pulmonare care ar putea sa apara ca urmare a prezentei unui cheag de sange in plamani. Printre acestea s-ar putea numara:

Conditii cu simptome similare celor intalnite in cazul trombozei venoase profunde

Exista o serie de conditii diferite care pot cauza semne si simptome similare cu cele ale trombozei venoase profunde. Acestea includ:

Tratament

Daca observati orice manifestare care ar putea semnala prezenta trombozei venoase profunde, solicitati imediat asistenta medicala. Cand boala nu este tratata prompt, cheagurile de sange pot pune in pericol viata unei persoane. Tratamentul afectiunii are ca scop:

Tratamentul necesita de obicei spitalizare, in primul rand pentru facilitarea monitorizarii tratamentului medicamentos. Pentru ca afectiunea poate sa apara post-chirurgical, bolnavul ar putea fi deja in spital atunci cand este diagnosticat cu tromboza venoasa profunda.

Odata ce diagnosticul a fost confirmat, bolnavul va sta in pat, cu piciorul afectat ridicat. Alte masuri care pot fi luate sunt:

- odihna - este important ca persoanele care sufera de tromboza venoasa profunda sa ramana la pat si sa se odihneasca pana cand simptomele conditiei sunt ameliorate. Piciorul va fi ridicat la o inaltime deasupra inimii, pentru a se reduce umflarea acestuia. Pentru calmarea durerii locale vor fi aplicate comprese calde, cu apa.

- ciorapi de compresie - medicii recomanda ca persoanele cu tromboza venoasa profunda sa poarte ciorapi de compresie pentru estomparea intensitatii manifestarilor bolii. Acesti ciorapi imbunatatesc circulatia sanguina prin furnizarea unei presiuni asupra piciorului si ajuta sangele sa revina la inima.

- anticoagulante - pentru tratarea bolii specialistii recomanda cel mai frecvent heparina si warfarina pentru prevenirea formarii de noi cheaguri de sange si pentru reducerea probabilitatilor dezvoltarii embolismului pulmonar.

- trombolitice sau medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sange - sunt utilizate pentru dizolvarea cheagurilor existente de sange si redeschiderea venelor blocate de acestea. De obicei, acest tip de medicamente se administreaza intravenos, in spital.


Citeste si despre:

10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Recuperarea dupa o interventie chirurgicala Tromboza venoasa profunda Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Tromboza venoasa superficiala Tromboza venoasa poate pune viata in pericol? Tromboza venoasa cerebrala - simptome, cauze, tratament Insuficienta venoasa Complicatiile insuficientei venoase superficiale Tromboembolismul venos
Cere sfatul medicului ×