Limfangita - simptome si cauze

Actualizat: 07 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este limfangita


Limfangita reprezinta inflamatia sistemului limfatic. Cu ajutorul unui tratament precoce, aceasta poate fi de cele mai multe ori vindecata fara sechele. Complicatiile sunt insa frecvente si severe atunci cand tratamentul este intarziat.

Cum se manifesta

Sistemul limfatic reprezinta o retea de organe, celule, ducte limfatice (vase limfatice) si glande responsabile de sinteza, depozitarea si circulatia limfei. Glandele limfatice se numesc si ganglioni limfatici si se gasesc peste tot in organism.

Organele ce formeaza sistemul limfatic includ:
• Amigdalele
• Splina, localizata in portiunea stanga a abdomenului
• Timusul, organ situat in portiunea superioara a cutiei toracice

Celulele imune numite limfocite se matureaza la nivelul maduvei spinarii, dupa care circula spre ganglionii limfatici si alte organe din sistemul imun.

Celulele imune impreuna cu limfa, un lichid alb-galbui cu rol in filtrare, circula permanent intre aceste structuri si asigura functia imuna a organismului. Limfa circula prin vasele limfatice, pe traiectul carora se gasesc ganglionii limfatici.

Limfangita infectioasa apare atunci cand agenti patogeni precum virusurile sau bacteriile invadeaza vasele limfatice, de regula avand ca si poarta de intrare o rana infectata. Aceasta patologie apare insa si in lipsa infectiei, ca si complicatie a tumorilor benigne si maligne.

Limfangita este deseori numita limfangita acuta intrucat simptomele se instaleaza rapid si brusc, necesitand tratament precoce si agresiv.

Semne si simptome

Simptomele pe care le experimenteaza pacientii cu limfangita se instaleaza brusc, sunt severe si se pot inrautati rapid.

Cele mai comune includ:
• Leziuni tegumentare rosiatice, sub forma de striuri; acestea reprezinta un semn specific limfangitei infectioase
• Dureri de cap
Febra
• Frisoane
• Fatigabilitate
• Rana care se vindeca greu si are semne de infectie: roseata, secretie purulenta, durere, caldura locala
Ganglioni limfatici inflamati: la nivelul axilei, submandibular, regiunea inghinala

Limfangita se "raspandeste" repede. In mai putin de 24 de ore, o infectie poate ajunge de la un loc initial infectat in intreg sistemul limfatic. In lipsa tratamentului infectia ajunge din vasele limfatice in cele sanguine, producand ceea ce se numeste sepsis.

Limfangita de cauze neinfectioase, precum cea asociata cancerului, are de asemenea o evolutie acuta si simptome similare. Diferenta consta in lipsa unei porti de intrare pentru agentii infectiosi.

Cauze

Limfangita poate aparea oricand exista o leziune deschisa sau un cancer in organism.

Infectiile bacteriene sunt cea mai frecventa cauza de limfangita infectioasa si apar in urma:
• Infectiilor tegumentare precum celulita
• Leziunilor punctiforme infectate
• Intepaturi sau muscaturi de insecte
• Plagi de dimensiuni mari ce necesita interventie chirurgicala

Mai rar, limfangita apare ca si complicatie a tumorilor maligne (canceroase) sau chiar benigne (non-canceroase).

Celulele tumorale se desprind din locul de origine si se raspandesc prin vasele limfatice, blocandu-le. Obstruarea vaselor limfatice duce la acumularea limfei si intreruperea ciclului limfatic normal, instalandu-se inflamatia generalizata a sistemului limfatic.

Factori de risc

Sunteti mai predispus la a dezvolta limfangita daca aveti una sau mai multe dintre urmatoarele:
• Diabet zaharat
Boala Chron
• Varicela
Infectie HIV
• Un sistem imun suprimat
• Tumori la nivelul sanului, pulmonare, pancreatice, prostatice sau gastrice

Riscuri si complicatii

Fiind o patologie acuta si rapid-progresiva, in lipsa tratamentului limfangita se va complica prin:
• Abcese
• Celulita
Sepsis. Infectia generalizata a sistemului sanguin, o patologie severa si cu risc de deces

Astfel diagnosticul si tratamentul precoce devin esentiale. Mergeti la medic de la primele semne de infectie limfatica si in special daca aveti factori de risc.

Diagnostic

Limfangita poate fi diagnosticata si tratata in diverse servicii medicale, in functie de medicul care ajunge prima data la pacient. Astfel, daca este vorba de o limfangita infectioasa, medicii urgentisti, specialisti ATI sau specialisti in Boli infectioase pot trata afectiunea. Limfangita asociata cancerelor poate fi tratata si de catre medicii oncologi.

Medicul va incepe cu un examen fizic complet, palpand ganglionii limfatici mai accesibili. Acestia vor face ulterior teste paraclinice precum biopsii tegumentare, analiza secretiilor infectioase daca exista, analize de sange si teste imagistice pentru a identifica o cauza si pentru a confirma diagnosticul. Intreg procesul de diagnostic se va desfasura cat mai repede, pentru ca tratamentul sa poata fi inceput precoce.

Tratament

Tratamentul este agresiv si inceput cat mai repede, pentru a limita raspandirea infectiei sau inflamatiei limfatice.

Pacientii vor primi o combinatie dintre:
• Tratament antibiotic, daca este vorba de o infectie bacteriana, de regula administrat intravenos
• Medicatie antialgica
• Antiinflamatoare
• Interventii chirurgicale pentru a drena abcesele formate, daca este cazul
• Tratamentul unei eventuale tumori cauzatoare
• Debridarea, dezinfectia si inchiderea leziunii infectate

Medicul va poate oferi instructiuni in ceea ce priveste ingrijirea unei rani infectate. Nu aplicati remedii acasa in lipsa aprobarii medicului, intrucat acestea pot face mai mult rau si pot intarzia vindecarea.

Tratamentul poate fi complex si implica si tratamentul cauzei. Limfangita poate fi chiar primul semn al unui cancer ce trebuie ulterior atent stadializat si tratat.

Prognostic

Vindecarea limfangitei depinde de cauza acesteia si de momentul in care pacientul ajunge la medic si incepe tratamentul. Cu cat acest moment este intarziat, cu atat vindecarea devine mai dificila. Majoritatea pacientilor se recupereaza rapid, starea generala revine la normal, putand fi ulterior tratati pentru cauza limfangitei.

Preventia limfangitei este rareori posibila, insa prezentarea rapida la medic poate reduce semnificativ gradul de raspandire a inflamatiei in sistemul limfatic.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

In special daca aveti istoric de cancer, tumori benigne sau infectii recente, fiti atent la orice modificare generala si locala la nivelul pielii si mergeti la un consult medical. Desi pot parea normale sau pot fi asociate cu o alta infectie, manifestarile limfangitei ar trebui intotdeauna investigate de catre un specialist.

Concluzie

Limfangita reprezinta inflamatia vaselor limfatice, a ganglionilor si organelor din sistemul limfatic din organism. Cauzele sunt infectioase si tumorale, iar tratamentul precoce este foarte important pentru a limita raspandirea si a evita complicatiile. Mergeti la medic imediat dupa aparitia primelor semne sugestive pentru limfangita.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/lymphangitis#treatment
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/bacterial-skin-infections/lymphangitis


Citeste si despre:

Furunculul Cum se trateaza corect infectiile streptococice Factorul reumatoid Inflamatia ganglionilor limfatici Filariaza, o patologie infectioasa cu consecinte asupra sistemului limfatic Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv Afectiunile sistemului imunitar Wobenzym - Rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem Celulita (inflamatia tegumentelor) Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare
Cere sfatul medicului ×