Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme

Publicat: 05 Aprilie 2017 | Actualizat: 20 Aprilie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Primavara si vara sunt doua anotimpuri marcate de grija fata de muscaturile provocate de capuse, dar mai ales pentru bolile pe care acestea le pot transmite.

Capusele sunt purtatoare ale unor boli care pot fi transmise prin muscatura si care pot cauza o varietate de simptome ce debuteaza de obicei in primele saptamani de la incident.

Majoritatea muscaturilor de capusa sunt inofensive si nu produc decat un disconfort local, de scurta durata.

Pentru ca o persoana sa dezvolate boala Lyme, cea mai cunoscuta afectiune transmisa prin muscatura de capusa, insecta trebuie sa fi fost contaminata cu bacteria Borrelia.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Simptomele muscaturii de capusa

Principalele simptome ale bolilor transmise de capuse sunt:

- prezenta punctelor rosii in jurul muscaturii
- ameteala
- dureri de cap si de articulatii
- febra
- umflatura in locul afectat
- eruptie
- senzatie de arsura sau chiar dificultate respiratorie.

Nu toate persoanele prezinta insa aceste simptome. Sunt cazuri in care persoana va depista imediat capusa atasata de piele sau este posibil ca aceasta sa nu fie sesizata timp de cateva saptamani.

Odata observata capusa pe o zona a corpului, vizita la spital devine obligatorie. Tratamentul cu antibiotic in scop profilactic va fi sau nu recomandat de catre medic, in functie de tipul de capusa care a provocat intepatura.

Boala Lyme

Boala Lyme, o boala infectioasa produsa de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi, se transmite la om prin muscatura de capusa. Aceasta boala are o multitudine de simptome fiind greu de diagonsticat si poate afecta intreg organismul, de aceea mai este numita si boala cu o mie de fete.

Simptome

Principalele simptome pot consta in prezenta starilor febrile asemanatoare celor din gripa, oboseala accentuata, dureri de cap si stari de lesin, lipsa de energie, ganglioni umflati, dar si o eruptie pe piele care porneste de la nivelul muscaturii.

Diagnostic

O serie de teste se fac pentru identificarea unei infectii cu Borrelia Burgdorferi, iar testele imunologice sunt poate cel mai des utilizate pentru diagnosticarea bolii Lyme.

Organismul uman incepe sa produca anticorpi in decursul a doua luni din momentul infestarii cu aceasta bacterie. Totodata, anticorpii pot ramane in organism multi ani dupa ce boala a fost tratata, de aceea testele imunologice nu vor stabili cu exactitate momentul in care a avut loc infestarea.

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stari de oboseala acuta, febra, dureri musculare si ale articulatiilor, dureri de cap si intepenirea gatului, dar si afectiuni cerebrale si cardiace si stari de nervozitate.

Tratament

In prezent, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli. Tratamentul este alcatuit din antibiotice care vor fi administrate pe o perioada indelungata de timp. Netratata, boala Lyme poate da nastere unor complicatii grave la inima, articulatii, dar si la sistemul nervos central.

Pericolul bolii Lyme apare daca aceasta capusa a stat atasata pe piele intre 36 si 72 de ore.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Bolile transmise de capuse: babesioza si boala Lyme

Boala Lyme, cauzata de muscatura de capuse, confundata cu gripa!

6 ingrediente naturale pentru imunitate

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse

Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte