Transplantul de inima – beneficii si atentionare

Actualizat: 08 Octombrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fibrilatia atriala face ca inima unei persoane sa lucreze mai mult decat este necesar. Si in acest caz, acest lucru nu se poate controla in timp, astfel ca se poate ajunge la o slabire a inimii si o conditie cunoscuta sub numele de insuficienta cardiaca.

Un transplant de inima poate fi necesar pentru a trata aceasta fibrilatie atriala.

Recuperarea dupa o interventie de transplant de inima are nevoie de timp, dar daca se tine cont de cateva reguli, procesul de recuperare se poate accelera.

Astfel ca unele persoane traiesc mai mult decat altele dupa un transplant de inima.

Discutati cu medicul despre transplant

Pentru a intelege mai bine ce inseamna aceasta insuficienta cardiaca si transplantul de inima, trebuie discutat cu medicul dumneavoastra si adresate urmatoarele intrebari:

-De unde stiu ca am insuficienta cardiaca? Insuficienta cardiaca necontrolata pe o perioada lunga de timp este un factor ce contribuie la aparitia insuficientei cardiace. Insuficienta respiratorie, o glezna umflata, palpitatii, dureri in piept sau oboseala sunt simptome ale afectarii muschiului inimii. Astfel, medicii evalueaza insuficienta cardiaca pe o scara de la I la IV. La etapa I, apar simptomele, dar se poate continua rutina de zi cu zi. La cealalta extrema, etapa a IV-a, este posibil sa fie simptomele prezente chiar si cand va odihniti si trebuie sa evitati activitatile solicitante.

-Care sunt beneficiile unui transplant de inima? Unii doctori si respectiv spitale au o arie de selectie foarte buna si dupa un transplant de inima beneficiile s-au imbunatatit prin acordarea a tot ceea ce au nevoie pacientii si se poate presupune ca dupa acesta, durata de viata se extinde si calitatea vietii devine alta. Majoritatea oamenilor pot reveni la un stil de viata normal, activ. Astfel ca, aproximativ 90% dintre pacienti supravietuiesc un an de la interventie, 70% supravietuiesc cinci ani si 50% supravietuiesc 10 ani.

-Care sunt riscurile unui transplant de inima? Cea mai mare problema dupa un transplant de inima este ca organismul poate respinge inima. Pentru a impiedica acest lucru, trebuie luate medicamente pentru a imbunatati calitatea sistemului imunitar pentru tot restul vietii.

Potrivit unor studii, semnele de respingere a transplantului includ urmatoarele :

1.problemele de respiratie;
2.oboseala, febra;
3.urina mai putina;
4.retentia de lichide.

Trebuie prezentat medicului dumneavoastra orice semn sau orice infectie cum ar fi febra, tuse, dureri de gat, rani sau simptome asemanatoare gripei. In cazul in care corpul respinge noua inima, medicamentatia trebuie schimbata sau veti suferi un alt transplant de inima. Un al doilea transplant de inima se face, insa mai rar, in mai putin de 3% dintre cazuri.

-Cum ajung pe lista de asteptari? Nu este neaparat sa aveti insuficienta cardiaca avansata, insa trebuie sa fiti considerat capabil sa supravietuiti dupa un transplant pentru a fi pe lista de asteptari.

Daca medicul va recomanda un centru de transplant, echipa de transplant va evalua foarte atent fiecare aspect. Aceasta echipa include un cardiolog, un chirurg cardiac, un asistent social, un psihiatru si un coordonator de transplant.

Pentru a fi pe lista de asteptari in vederea unui transplant de inima, trebuie sa :

1.aveti o varsta de minim 70 de ani;
2.aveti orice boala ireversibila sau antecedente de cancer;
3.circulatie proasta.

-Odata ajuns pe lista de asteptare, cat timp trebuie sa astept? Timpul de asteptare poate varia de la o zi la o luna sau mai mult. Daca se gaseste un donator de inima, trebuie pregatita operatia foarte repede. O inima primita de la un donator este viabila timp de doar patru ore. In timp ce asteptati o inima, in continuare veti fi tratat pentru insuficienta cardiaca.

Dupa transplantul de inima

Dupa ce operatia de transplant de inima a reusit, ar trebui urmati cativa pasi pentru a reveni la normal si a avea o viata sanatoasa:

a. Miscati-va. Unul dintre cele mai bune moduri de a ramane sanatos este sa va mentineti activ.

b. Acceptati ajutor de la altii. Un studiu subliniaza importanta unui sistem de sprijin bun. Familia, prietenii, vecinii v-ar putea face viata mai usoara dupa un transplant de inima si v-ar putea salva si viata, de asemenea.

c. Intrebati. Medicul dumneavoastra va poate ajuta cu raspunsuri. Daca sunteti proactiv in ceea ce priveste sanatatea dumneavoastra, intrebati. Daca sunteti implicat in acest proces de reconstructie si doriti sa aflati mai multe despre sanatatea dumneavoastra, urmati instructiunile trasate de medic, luati medicamente si faceti alegeri sanatoase.

d. Ascultati-va corpul. Daca aveti un simptom care pare neobisnuit, nu ezitati sa ii spuneti medicului. Aceste conversatii pot imbunatati sanatatea dumneavoastra si exclud astfel si simptomele ce nu sunt foarte importante.

e. Urmati instructiunile medicului. Conform unor studii, pentru a creste sansele de supravietuire in anii de dupa procedura, trebuie sa faceti exact cum va spune medicul.

f. Mancati corect. In urma unei diete sarace in sodiu veti avea o inima sanatoasa.

Drogurile ilegale, medicamentele sau chiar anumite tratamente pentru cancer pot fi toxice pentru inima, in viitorul apropiat sau indepartat, inima putand fi extrem de afectata.

Toxic inseamna otravitor si toxinele cardio pot slabi muschiul inimii sau pot deteriora sistemul electric sensibil al inimii. Toxinele cardio pot fi in medicamente, in cabinetul medicului sau de ce nu, chiar in farfuria de la cina.

a. Cocaina si inima. Cocaina poate fi toxica pentru inima, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Cocaina poate provoca cresterea tensiunii arteriale, dar si a frecventei cardiace. Aceste probleme duc la deterioararea muschiului inimii si pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Consumul de cocaina duce la o afectiune numita cardiomiopatie dilatativa – extinderea si slabirea inimii – ce provoaca insuficienta cardiaca congestiva.

b. Ecstasy si ritmul cardiac. Amfetamina ilegala cunoscuta sub numele de ecstasy poate intrerupe contractiile normale ale inimii. In cazul in care aveti probleme de orice fel de afectiune cardiaca, ar trebui sa stati deoparte de stimulente, cum ar fi cofeina sau amfetamina, precum si alte droguri ilegale. De asemenea, nu luati medicamente in afara celor ce sunt prescrise pentru dumneavoastra.

c. Medicamentele pentru ADHD si bolile de inima. Stimulente din prescriptia medicala, cum ar fi metilfenidatul trateaza tulburarile atentiei, insa ADHD, in unele cazuri la copii cu boli de inima, a cauzat moartea subita. De aceea, inainte de inceperea un tratament cu un stimulent, asigurati-va ca medicul va permite administrarea.

d. Radiatii pentru tratamentul cancerului. Doze mari de radiatii pot afecta inima, ceea ce duce la o crestere a ratei mortalitatii cauzate de bolile de inima. In cazul tratamentului cu radiatii, noile metode provoaca pacientul sa isi tina respiratia adanc in loc de a avea respiratia libera.

e. Anumite medicamente prescrise pot suprasolicita inima si devin periculoase pentru persoanele cu boli de inima. Aceste tratamente sunt folosite pentru disfunctia erectila. Combinatia de Viagra cu medicamente cardiace, precum nitroglicerina, pot duce la o scadere periculoasa a tensiunii arteriale.

f. Tratamentul cu terapie antiretrovirala foarte activa la pacientii cu HIV poate determina daune la nivelul inimii. Pacientii cu HIV au rate mai mari de insuficienta cardiaca, ateroscleroza, accident vascular cerebral si atac de cord.

g. Intoxicatiile din peste. Un poluant din mediu, mercurul, poate fi profund toxic pentru inima. Toxicitatea cu mercur poate creste tensiunea arteriala, provoaca aritmii si creste riscul atacului de cord. Cea mai comuna sursa de otravire cu mercur este pestele.

Ritmul cardiac neregulat duce la fibrilatie atriala care poate veni la orice varsta, la orice persoana.

Ce sa fac daca sunt tanar si am fibrilatie atriala? In cele din urma, persoanele ce nu au implinit varsta de 60 de ani trebuie sa consulte un medic imediat daca acestea au semne de fibrilatie atriala. De retinut este ca trebuie sa solicite asistenta chiar daca ei cred ca sunt prea tineri pentru a avea aceasta problema.

Simptomele fibrilatiei atriale includ :

1.epuizare;
2.dificultati de respiratie;
3.palpitatii ale inimii;
4.batai neregulate ale inimii;
5.batai rapide ale inimii;
6.oboseala neobisnuita in timpul unor antrenamente.

Unii specialisti au constatat ca riscul pe termen lung de aparitie a fibrilatiei atriale netratate include mai multe episoade. Un risc important ar fi acela ca trebuie sa fie constient de faptul ca au o sansa crescuta de a avea un accident vascular cerebral.

Medicii iau deciziile cu privire la tratarea acestei boli in functie de varsta, stare generala de sanatate, riscurile de tratare si alti factori, nu neaparat riscul de accident vascular cerebral.

Fibrilatia atriala, un mister? De fapt, pentru unii medici nu este ceva iesit din comun cand un tanar adult sanatos este diagnosticat cu fibrilatie atriala.

In astfel de cazuri, pacientii sunt descrisi ca avand fibrilatie atriala de tip singuratic, un tip de fibrilatie atriala ce se dezvolta la persoanele pana in 60 de ani si nu prezinta factori de risc evidenti.

Desi termenul de fibrilatie atriala de tip singuratic a fost folosit pentru mai bine de jumatate de secol, imbunatatirile in aflarea diagnosticului au facut sa apara o lista tot mai mare de boli de inima diferentiate si o explozie in intelegerea fiziopatologiei.

Unii medici afirma ca aceste persoane aparent normale vin cu fibrilatie atriala si atunci cand li se face o evaluare nu se gaseste niciun semn de boala de inima.

Se fac mai multe scanari RMN ale inimii, insa devine din ce in ce mai greu sa isi dea seama si incepe un fel de chestionar cu intrebari mai detaliate despre infectiile recente, obiceiurile exercitiilor fizice, consumul de alcool.

Ritmul alert al vietii care vine cu foarte mult stres in fiecare zi, odihna foarte putina sau dietele nesanatoase stau si ele in spatele unor cazuri de fibrilatie atriala care sunt foarte greu de explicat.

In concluzie, daca sunteti ingrijorat de faptul ca trebuie sa luati un medicament sau un tratament, ce contine pastile toxice pentru inima dumneavoastra, este necesar sa discutati cu medicul si sa vedeti ce este de facut. Beneficiile pot depasi riscurile.

Vestea cea mai buna este ca efectele cardiotoxice pot fi adesea tratabile si reversibile. Un transplant de inima poate fi recomandat doar pentru cineva cu insuficienta cardiaca avansata, in urma unor tratamente, pierdere in greutate, orice fel de dieta sau orice lucru ce a fost incercat pentru prima data.

Numai persoanele cu insuficienta cardiaca avansata sunt luate in considerare pentru realizarea unei interventii de transplant de inima.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Cand se realizeaza transplantul pulmonar? Inima artificiala, inovatia care salveaza vieti Transplant alogen de celule stem Organele corpului uman si transplantul de organe Cum afecteaza sanatatea inimii tale necompactarea miocardica Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Socul cardiogen Cardiomiopatia hipertrofica Afectiunile cardiace la copii Cardiomiopatiile: tipuri, simptome, cauze, tratament Insuficienta cardiaca cronica
Cere sfatul medicului ×