Recuperarea dupa o interventie la inima. Cum previi un nou eveniment cardiac

Publicat: 06 Iunie 2019 | Actualizat: 06 Iunie 2019
Consultant: Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Clinica: Spitalul Clinic Coltea

Recuperarea cardiovasculara, pas cu pas


O serie de afectiuni cardiovasculare, cum ar fi un infarct miocardic, o insuficienta cardiaca decompensata sau interventii chirurgicale (by-pass, chirurgie valvulara etc.) necesita programe de recuperare cardiovasculara pentru ca pacientul sa isi poata relua viata normala.

Trebuie inteles faptul ca orice activitate, chiar si cele mici, sunt consumatoare de energie. Pentru ca organismul nostru sa produca acea energie are nevoie de o inima care sa pompeze sange eficient. Din acest motiv, toate activitatile trebuiesc reluate treptat pentru ca inima sa se poata reface dupa ce a avut de suferit.

Astfel ca o serie de activitati precum sporturi de competitie, ciclism, alergat, mers la serviciu, activitati casnice, gradinarit, cumparaturi, condus, activitate sexuala etc. Se pot face in medie dupa o perioada de 6-8 saptamani si doar dupa o evaluare amanuntita la medicul cardiolog.

Recuperarea cardiovasculara are drept scop reluarea treptata a activitatilor cu care pacientul era obisnuit si practicarea acestora fara riscul aparitiei unui nou eveniment cardiovascular.

Asociatiile de profil descriu o serie de programe de recuperare cardiovasculara. Aceste programe urmaresc pacientul pe toata perioada de recuperare si il ajuta sa reduca riscul de aparitie a complicatiilor sau a altor boli asociate.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Etapele recuperarii cardiovasculare

O prima parte a programului de recuperare cardiovasculara presupune internarea, in forma continua, a pacientului care a avut un eveniment cardiovascular si supravegherea acestuia pe o perioada de cel putin 10 zile. Este indicat ca toti pcientii care au avut interventii chirurgicale cardiovasculare sau evenimente cardiace majore sa beneficieze de acest program.

Astfel ca, intr-o prima faza bolnavul este evaluat de catre o echipa medicala atat din punct de vedere clinic, cat si printr-o serie de teste de laborator (analize medicale, ecografie cardiaca, electrocardiograma, test EKG de efort etc.). Dupa evaluare initiala se va face un bilant pentru a avea un punct de plecare.

Pe toata durata recuperarii, echipa medicala va compara evolutia pacientului cu starea de la inceput pentru a obiectiva evolutia favorabila sau nefavorabila a activitatii inimii.

In a doua parte a programului de recuperare, pacientul este externat din spital, dar atent monitorizat in continuare.

Dupa externare, pacientului i se vor prescrie o serie de medicamente care vor reduce riscul de reaparitie a problemelor cardiovasculare. Medicamentele prescrise au drept scop reducerea tensiunii arteriale, scaderea riscului de formare a cheagurilor de sange, scaderea colesterolului si preventia aparitiei aritmiilor cardiace.

Este foarte important ca aceste medicamente sa fie luate exact asa cum au fost prescrise. Pe langa medicatie, pacientul trebuie sa urmeze si indicatiile menite sa modifice stilul de viata pentru un rezultat cat mai bun.

Programul de recuperare, individualizat

Fiecare pacient are nevoie de un program personalizat de recuperare in functie de profilul fiecaruia. De asemenea, durata de recuperare variaza de la un pacient la altul si de la o situatie la alta.

Durata de recuperare tine foarte mult de profilul pacientului si de gradul de afectarea cardiovasculara la care a fost supus.

O serie de studii au aratat faptul ca un program de recuperare cardiovasculara efectuat corect poate imbunatati considerabil prognosticul la 5 ani al unui pacient care a suferit un eveniment cardiovascular.

Personalul specializat poate ajuta pacientul sa isi imbunatateasca inclusiv stilul de viata care a dus la afectarea cardiovasculara.

In cadrul programelor de recuperare se promoveaza ideea renuntarii la fumat, abordarea unei diete mai sanatoase, scaderea in greutate si nu in ultimul rand sprijinirea pacientilor care se confrunta cu situatii de anxietate sau depresie.

Starea de anxietate si depresia sunt doi factori de prognostic prost foarte des intalniti in cadrul pacientilor care au sufeit un infarct miocardic. Din acest motiv, prezenta unui psiholog in echipa de recuperare este foarte importanta.

O parte importanta din procesul de recuperare este aceea de a reduce pe termen mediu si lung riscul de a dezvolta un alt eveniment cardiovascular. O gandire pozitiva si o parcurgere corecta a pasilor de recuperare sunt o parte importanta a procesului.

Procentual vorbind, pacientii care au suferit un infarct miocardic au 20% sanse sa dezvolte un nou infarct miocardic in urmatorii 3 ani. Altfel spus, 2 pacienti din 10 care au avut un atac de cord sunt predispusi la un nou atac de cord in urmatorii 3 ani.

Din acest motiv, abordarea unui stil de viata sanatos si respectarea indicatiilor medicilor sunt parti importante daca nu chiar obligatorii in procesul de recuperare si preventie a evenimentelor cardiovasculare.

Cum poate fi redus riscul cardiovascular

Sunt nenumarate cai prin care un pacient isi poate schimba stilul de viata pentru a reduce riscul cardiovascular. O serie de lucruri trebuiesc avute in vedere:

- un loc de munca stresant poate dubla riscul de aparitie a unui al doilea eveniment in mai putin de doi ani de la primul eveniment;

- renuntarea la fumat dupa un infarct miocardic reduce riscul unui nou atac cu aproximativ 32%;

- controlul adecvat al tensiunii arteriale in cazul pacientilor hipertensivi poate aduce beneficii mari in scaderea riscului;

- activitatea fizica moderata dupa ce evenimentul acut a trecut (4-6 saptamani) poate reduce riscul unui nou episod cardiovascular cu aproximativ 80%;

- consumul de legume si fructe - aproximativ 5 portii pe zi - reduce riscul cu 15%.

- consumul responsabil de alcool - 1 pahar de vin in cazul femeilor si 1-2 pahare de vin in cazul barbatilor poate aduce beneficii in ceea ce priveste aparatul cardiovascular. Consumul in exces in schimb devine factor de risc si poate predispune la aparitia unor noi evenimente cardiovasculare.


Cu alte cuvinte, activitatea este cuvantul cheie in ceea ce priveste recuperarea cardiovasculara dupa o interventie chirurgicala in sfera cardiaca sau dupa un episod acut.

Inceputa treptat, sub atenta supraveghere a unui cardiolog, aceasta aduce foarte mari beneficii. Inainte de a incepe activitatea fizica, pacientul va efectua o ecografie cardiaca si va efectua un test de efort.

Ecografia cardiaca ii va ajuta pe medici sa evalueze functia si structura inimii, iar testul de efort va spune daca pacientul este capabil sa desfasoare activitati fizice de intensitate moderata fara probleme.

In concluzie, la bolnavii cardiovasculari, obinerea unor efecte de ameliorare a factorilor de risc cardiovasculari necesita programe de lung durata de recuperare cardiovasculara, in paralel cu aplicarea masurilor de schimbare a stilului de viata si de preventie secundara medicamentoasa.

Este foarte important de retinut si faptul ca recuperarea propriu-zisa a pacientului cardiovascular dureaza in principiu aproximtiv trei luni, dar schimbarile in stilul de viata trebuiesc mentinute toata viata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 0724009544
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

medic primar Andronescu Anna-Maria
Medicina interna - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Metode de rejuvenare si revitalizare – peelingul chimic profund cu PRX T33

Durerea in calcai si pintenii calcaneeni

ANPC: Jumatate din mastile de pe piata nu ne protejeaza de COVID-19

Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

30% dintre decesele cu COVID-19 din ultima saptamana au fost raportate in Bucuresti si in 4 judete

Terapia cu anticorpi Regeneron pentru COVID-19 a fost autorizata in regim de urgenta in SUA

Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus

Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii, continua